Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha."— Transkript prezentace:

1 Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha pro obklad musí být rovná, hladká. Pro interiéry je důležitý výběr dřeviny. Denní světlo světlejší dřeviny, umělé lze i tmavší. Pamatovat, že každé dřevo časem tmavne. Náročnými částmi obložení jsou rohy, kouty, sokly a ukončení. Pro obklady stěn se někdy používá novodur, umakart a jiné materiály. Obložení stropů má být lehké, aby nezatěžovalo stropní konstrukci. Kazetové stropy, provádějí se do rámů, nebo se skládají z desek se zdůrazněnou spárou a vkládaným perem.

2

3

4 Dokončování povrchu obložení.
Lištování spár. Používají se k ukončování obložení. Lištování používáme jen na obvodu obložení. Provedeny jsou v různých profilech. Lištování spár jednotlivých prken se požívalo v minulosti, odstraňovalo strojní práci na hranách prken. Lištování se využívá k architektonickému ztvárnění plochy. Dokončování povrchu obložení. Povrch se zbaví prachu a nečistot, případně se dobrousí. Napouští se fermeží a bezbarvým lakem. K nátěru lze použít lazurovací laky různých odstínů, případně povrch opálit pájecí lampou ke zvýraznění struktury dřeva. Každé obložení vyžaduje pravidelnou kontrolu, údržbu a ošetření, cca jedenkráte za 3 roky.

5

6 Příprava podkladu pro obložení.
Jako podklad se používají lišty, latě, hranolky, prkna, která tvoří rošt. Osazují se vodorovně nebo svisle, nesmí kopírovat nerovnosti podkladu. Rovina se kontroluje latí, olovnicí, vodováhou, úhelníkem, hadicovou vodováhou a šňůrou. Na nejnižším místě stropu a nejvyšším místě stěny se rošt kotví přímo, v ostatních bodech se vypodkládá dvojicí klínů. Nejnižší místo stropu se přenese na všechny stěny, tím se dosáhne rovného pohledu stropu. Rošt se zhotovuje z nehoblovaných prken tloušťky 18-25mm, šířky 50mm. Délka je o 20mm kratší než rozměr stěny, stropu. Rozteč závisí na tloušťce lícních prken nebo desek a je mm.

7


Stáhnout ppt "Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha."

Podobné prezentace


Reklamy Google