Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Socioekonomické poměry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Socioekonomické poměry"— Transkript prezentace:

1 Socioekonomické poměry
OLOMOUCKÝ KRAJ Socioekonomické poměry Zpracoval Jan Adamec

2 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 639 033.
Jako šestý největší kraj podle počtu obyvatel se podílí 16% na celkovém osídlení naší republiky. Nezaměstnanost je mírně zvýšená oproti celorepublikovému průměru. Činí asi 12%. Hustota zalidnění se pohybuje okolo 124 ob/Km2. Více než 50% obyvatel Olomouckého kraje patří mezi věřící. Jsou to především katolíci. V krajském městě sídlí i arcibiskup. V tomto kraji žije nejvíce Čechů okolo 88%, poté asi 8% Moravanů a 2% Slováků, 2% ostatní- Slezané, Němci, Poláci, Romové aj.

3 Sídla Regionální město je Olomouc má přibližně 102 000 obyvatel.
Celý region byl rozdělen na 5 okresů. Okres Počet ob. Okresní město Olomoucký Olomouc Přerovský Přerov 48 335 Šumperský Šumperk 29 490 Prostějovský Prostějov 48 159 Jesenický 42 399 Jeseník 12 700

4 Sídla Olomoucký kraj se nyní dělí na 13 obcí s rozšířenou působností. Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk, Jeseník, Hranice, Zábřeh, Litovel, Uničov, Šternberk, Mohelnice, Lipník nad Bečvou a Konice. V Olomouckém kraji se nachází 397obcí včetně 26 měst.

5 Hospodářství Nejvíce obyvatel pracuje v průmyslu.(zpracovatelsko-strojírenský, kovodělný, dřevozpracující, potravinářský a textilní) Plochy pro zemědělství jsou zde rozsáhlé, přesto se zemědělská činnost postupně snižuje.

6 Zemědělství Zemědělská půda zde zaujímá km2. Z toho je 77% orná půda. Jižní oblast : Patří mezi nejúrodnější oblasti ČR. Plodiny : pšenice, ječmen, cukrová řepa, řepka, brambory, pícniny, ovoce a zelenina. Severní oblast je především hornatá a pěstují se zde především nenáročné rostliny. Plodiny : len, oves, brambory.

7 Akciové společnosti Olma Olomouc (mlékárny) O.P. Prostějov (oděvy)
Kovohutě Břidličná (staniol) Ú.P.A Olomouc (armatury) Papírna Olšany Siemens Mohelnice (elektrotechnika) Sigma Olomouc (čerpadla) CEVA Hranice (cementárny a vápenky) Moravolen Šumperk (zpracování lnu)

8 Cestovní ruch V Olomouckém kraji jsou rozmanité možnosti rekreace.
Hrady, zámky, městské památkové rezervace nebo církevní památky. Turisticky vyhledávanou lokalitou je také CHKO Jeseníky nebo CHKO Litovelské Pomoraví.

9 Památky Hrad Bouzov. Dóm sv. Václava. Zám. Janský vrch.
Hrad Šternberk. Hrad Helfštýn. Zám. Lipník n. Bečvou. Zám. Velké Losiny. Sloup nejsvětější trojice v Olomouci UNESCO.

10 Graf Národnostního složení v Olomouckém kraji.


Stáhnout ppt "Socioekonomické poměry"

Podobné prezentace


Reklamy Google