Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou."— Transkript prezentace:

1

2 Hudební doprovod: Nino Bravo “América”

3 Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou k nálezištím stříbra v oblasti Potosí v Bolívii. Ve španělštině se dodnes říká 'esto vale un Potosí', to má cenu… Řeka Río de la Plata se dříve jmenovala po svém objeviteli Solís.

4

5

6

7

8

9

10 Osm let po objevení Ameriky Španěly dorazili na kontinent i Portugalci, a to na území kde rostl strom Caesalpinia echinata, sloužící tamním Indiánům k získávání červeného barviva. Tomuto stromu Portugalci říkali pau-brasil, protože při vaření jeho dřeva ve vodě se uvolňovalo zbarvení připomínající brasas, žhavé uhlíky. Odtud pak také název území terra do pau- brasil.

11

12

13

14

15

16

17 Domorodí indiáni říkali tomuto území tchili, ve významu 'sníh' nebo také 'konec světa' (Finis Terrae).

18

19

20

21

22

23

24 Kryštof Kolumbus po přistání u břehů dnešní Kuby dne 28. října 1492 dal na počest dcery svých mecenášů, katolických králů, ostrovu jméno Juana. Později bylo jméno ostrova změněno na Fernandina (podle krále Fernanda el Católico) a nakonec na Cuba, vycházející z původního domorodého názvu Cubanascnan, což v jazyce místních indiánů znamenalo 'hora'.

25

26

27

28

29

30

31 Tento stát vděčí za svůj název rovníku (Ecuador), pomyslné linii rozdělující Zemi na dvě polokoule, který prochází územím státu. Hlavní město Ekvádoru se jmenule Quito, což v indiánském jazyce quechua znamená 'pupek světa' a reflektuje geografickou polohu města mezi horami.

32

33

34

35

36

37

38 Jméno México pochází z aztéckého Mexitli, jména boha války. Podobně aztéčtí indiáni označovali i sami sebe. Stejně jako stát se jmenuje i jeho hlavní město, México Ciudad.

39

40

41

42

43

44 Jméno Nicaragua je odvozeno od názvu indiánského kmene nicarao, který v době příchodu Španělů oblast obýval. Nicarao se také jmenoval v té době zde vládnoucí indiánský náčelník.

45

46

47

48

49

50 Verzí o vzniku jména Panamá je více. Podle jedné z nich bylo odvozeno z názvu v oblasti hojně rostoucího stromu, kterému místní lidé říkali panamá. Podle jiné bylo Panamá jméno jisté osady indiánských rybářů, v jejichž jazyce panamá znamenalo ' místo oplývající rybami'. Indiáni z kmene kuna pak tvrdí, že jméno Panamá pochází ze slova ' pannaba ', které v jejich jazyce znamená ' hodně daleko'.

51

52

53

54

55

56

57 Jméno Paraguay prý sestává z následujících slov jazyka guaraní: pará, 'moře', gúa nebo guara, 'rodem (z) ', a y, 'řeka', což by pak mohlo znamenat 'Řeka pocházející z moře'. Nebo ze slov paraguã, 'čelenka z per', a y, 'řeka', s výkladem 'Péřová čelenka řeky'.

58

59

60

61

62

63

64 Území říše Inků bylo Španěly nazváno Perú ještě před jeho dobytím a ovládnutím vojáky Francisca Pizarra. Jde o mutilaci jména řeky Birú, použitou pro označení celého území na úbočích směrem k Pacifiku. Lima, jméno hlavního města Peru, pochází od hrubé zkomoleniny jména řeky Rimac.

65

66

67

68

69

70

71

72


Stáhnout ppt "Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou."

Podobné prezentace


Reklamy Google