Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:"— Transkript prezentace:

1 Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_4 Tematická oblast: Právo a mezinárodní vztahy Cílová skupina žáci školy Téma: PRÁVNÍ OCHRANA OBČANA Anotace: Seznámení žáků a právní ochranou občana, soudy a jejich soustavou Autor: Mgr. Jana Bergmannová Datum vytvoření:

2 4. PRÁVNÍ OCHRANA OBČANA S uplatňováním práva dochází zákonitě k jeho porušování. Proto stát vytvořil určitý kontrolní systém, který v případě narušení zákona usiluje o obnovení právního stavu. Orgány právní ochrany: Soudy Státní zastupitelství Advokáti Notáři Ombudsman

3 Soudy V demokratických zemích chrání dodržování práva.
Jsou to nestranné, nezávislé instituce, které se řídí pouze zákonem. Soudci Bezúhonní občané ČR starší 30 let s magisterským právnickým vzděláním a justiční zkouškou po min. 3 letech praxe. Jmenování prezidentem republiky na časově neomezené období. Na soudech působí samosoudci nebo senát (3 výjimečně i více), v němž mohou být zastoupeni i přísedící bez právnického vzdělání.

4 Soustava soudů obecné soudy civilní trestní okresní okresní
(1.stupeň) krajské krajské (2.st.- odvolací, výjimečně 1. st.- stanoví zákon) vrchní vrchní (Praha, Olomouc) (2.st. pro ty, kde je 1. st. krajský) nejvyšší nejvyšší (Brno) (sjednocuje rozhodování nižších soudů a rozhoduje o mimořádných opravných prostředcích - dovolání)

5 Soustava soudů správní soudy krajské nejvyšší správní
(1. st., zvláštní senát u obecných soudů) nejvyšší správní (Brno) (sjednocuje rozhodování nižších soudů a rozhoduje o mimořádných opravných prostředcích - kasační stížnost)

6 Ústavní soud Brno řeší ústavní stížnosti, zejména pro
porušování lidských práv a ruší protiústavní právní předpisy

7 Použitá literatura a zdroje
EMMERT, František a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2003, ISBN GERLOCH, Aleš. Teorie práva. Plzeň: Aleš Čeněk,s.r.o., 2009, ISBN ZUBÍKOVÁ, Zdeňka; DRÁBOVÁ, Renáta. Společenské vědy v kostce. Praha: Fragment, 2007, ISBN Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky.


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google