Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.10 Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Vylučovací soustava TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: červen 2013

2 Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 1.a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomocí prezentace probere učivo o vylučovací soustavě. Prezentace je určena i jako prevence k první pomoci. Připomene nemoci a význam pohybových aktivit na zlepšování vylučování při zátěžových činnostech. Prezentaci lze použít jako rozumný návod k rozvoji pohybových aktivit jedince školního věku.

3 Vylučovací soustava.

4 Funkce vylučovací soustavy.
Exkrece(vylučování) nepotřebných rozpustných látek z těla – tvorba moči. Podílí se na udržování stále tělní teploty – homeostázy. Osmoregulační děj – udržování stále stejné koncentrace soli a obsahu vody.

5 Stavba vylučovací soustavy.
Ledviny – párovitý orgán v bederní oblast. Močovody – párové trubice 20cm dlouhé. Močový měchýř – vakovitý jednovrstevný orgán,který pojme 700ml moče. Močová trubice – u mužů delší, u žen kratší. Základní stavební buňkou je nefron.

6 Obrázek vylučovací soustavy.
1http://

7 Funkce ledvin a tvorba moči.
Tvorba moči- probíhá ve 3 fázích. 1.Filtrace - oddělení plazmy od krve. 2.Resorpce - vstřebávání potřebných látek např.voda,natrium, cukry. 3.Sekrece - zahušťování moči.

8 Nemoci vylučovací soustavy.
Zánět ledvin- virové a bakteriální onemocnění. Ledvinové kameny- shlukování soli a vápenatých iontů. Uremie- netvorba moči. Bloudivá ledvina- uvolnění ledviny z výstelky beder. Inkontinence moči- samovolné unikání moči.

9 Stavba močového měchýře.

10 Doporučená cvičení při problémech s inkontinencí moči.
1. Leh na zádech, pokrčené dolní končetiny, paže volně podél těla. V nádechu stáhneme pánevní dno, doporučujeme dechovou výdrž na 3, 5, 7 vteřin a s výdechem kompletní uvolnění. 2 Leh na zádech, pokrčené dolní končetiny, paže volně podél těla. V nádechu zvedáme pánev a vtahujeme konečník, opět postupně dle zdatnosti doporučujeme dechovou výdrž na 3, 5, 7 vteřin, s výdechem celkové uvolnění.                               

11 Leh na nádech, natažené dolní končetiny,
3 Leh na nádech, natažené dolní končetiny, mezi lýtka vložíme míč. V nádechu tiskem dolních končetin k sobě stlačujeme míč, s výdechem uvolníme. 4. Leh na břiše, ruce složíme pod čelo: pravidelně zhluboka dýcháme - střídavě zanožujeme pravou a levou dolní končetinu pravidelně zhluboka dýcháme - střídavě překřižujeme pravou dolní končetinu přes levou a obráceně (opět propnuté v koleně).

12 Zdroje Obrázky – zdroj uveden u obrázku


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google