Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance"— Transkript prezentace:

1 Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance
Účel, smysl správy akciových společností (corporate governance) Vliv stakeholderů na strategii Modely správy korporací - jednoúrovňový (anglosaský) - dvouúrovňový (německý) - český Diskusní téma: Privatizace a správa akciových společností.

2 Účel, smysl správy akciových společností
Organizace vztahů mezi vlastníky, exekutivním managementem a dalšími stakeholdery. Ochrana práv akcionářů. Usměrňování strategických rozhodnutí. Monitoring a efektivní kontrola.

3 Jednoúrovňový model (anglosaský)
Board of directors (rada ředitelů) tvořena exekutivními i neexekutivními členy a nezávislými experty, projednává a schvaluje strategická rozhodnutí a jmenuje vrcholový výkonný management, obklopen specializovanými výbory pro provádění analýz a tvorbu návrhů, předseda obvykle není CEO.

4 Dvouúrovňový model (německý)
Dozorčí rada (supervisory board, Aufsichtsfat) tvořena představiteli vlastníků, nezávislými odborníky, třetina volena zaměstnanci, schvaluje strategická rozhodnutí, volí představenstvo.

5 Dvouúrovňový model (německý)
Představenstvo (managing board, Vorstand) tvořeno především exekutivními manažery, vykonává reporting vůči dozorčí radě, předsedou představenstva je obvykle generální ředitel (CEO).

6 Diskusní téma: Privatizace a správa akciových společností
Čeští i zahraniční investoři nemají většinou zájem o investování do menších fragmentů akcií, ale usilují pouze o získání většinového podílu na hlasovacích právech – kapitálový trh tak získal podobu trhu s majoritami. Monitorovací funkce státem vlastněných bank byla nízká – vznikly neprůhledné vzájemně propojené kapitálové cyklické vztahy – kapitálové bubliny.


Stáhnout ppt "Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance"

Podobné prezentace


Reklamy Google