Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585
NÁZEV: VY_12_INOVACE_317_Divadlo Semafor AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk – literatura, Moderní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE Tento materiál je určen pro 8. ročník.
Řadí se do literární výchovy, a jeho cílem je předat žákům důležité informace o vývoji české divadelní scény, konkrétněji divadla Semafor.

3 divadlo Semafor Moderní divadlo

4 divadlo Semafor Divadlo bylo založeno roku 1959.
Založili ho divadelníci a hudebníci soustředění kolem J. Suchého a J. Šlitra. Divadlo bylo mnohokrát stěhováno, od nynějšího Činoherního klubu, až po divadlo v pasáži Alfa. Nyní sídlí v Dejvické ulici v Praze, Dejvicích. Po roce 1990 došlo mezi hlavními aktéry k rozporům a divadlo se znovu mnohokrát stěhovalo (r.1995 se na delší dobu usídlilo v Hudebním divadle Karlín). Po povodních roku 2002 muselo být divadlo opět přesunuto a od roku 2005 sídlí právě v Dejvicích.

5 Název divadla? Název divadla Semafor je akronymem (= druh zkratky, kterou lze přečíst jako jedno slovo). SEMAFOR ve skutečnosti znamená, SEdm MAlých Forem To mělo vyjadřovat původní úmysl zakladatelů, věnovat se co nejširšímu spektru uměleckých žánrů. Sedmi malými formami byly myšleny: poezie, jazz, film, výtvarné umění, loutky, tanec a hudební komedie. Později se od tohoto záměru upustilo, bylo to příliš náročné.

6 Tvorba První hra – Člověk z půdy (J. Suchý a J. Šlitr) Pásmo písniček
- Zuzana je sama doma Zuzana není pro nikoho doma Zuzana je všude jako doma Nejslavnější představení – kabaret – Jonáš a tingl – tangl Filmový muzikál – Kdyby tisíc klarinetů Nejhranější hra - Kytice

7 Osobnosti J. Suchý a J. Šlitr Miroslav Horníček František Filipovský
Waldemar Matuška Miloslav Šimek Jiří Grossmann Jitka Molavcová Josef Dvořák Karel Gott Dagmar Patrasová

8 Použité zdroje


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:"

Podobné prezentace


Reklamy Google