Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : 3.8. Dlabání , druhy dlát

2 3.8 Dlabání, druhy dlát 3.8.1 Dlabání
Dlabánim se rozumí oddělování a vybírání jednotlivých hrubých třísek různé velikosti při zhotovování podélných otvorů - dlabů nebo konstrukčních spojů. Nástrojem k dlabání je dláto a dřevěná palička, jejímiž údery při dlabání působíme na dláto (kladivo není příliš vhodné, protože při nárazu může rozštípnout dřevěnou rukojeť dláta). Pro dosažení přesných rozměrů dlabaného otvoru dláto zasekáváme na vnitřní straně rysky tak, aby bylo obráceno zešikmenou částí - hřbetem dovnitř dlabu, protože se v místě zešikmení pod dlátem dřevo stlačuje a otvor by se při opačném postavení dláta mohl zvětšovat. Tříska se vyštipuje páčením dláta, proto je potřebné vlákna zasekáním přeřezat kolem celého otvoru, aby vyštípnutí nepřesahovalo jeho délku. Průchozí otvor dlabeme nejdříve z jedné strany asi do poloviny tloušfky obrobku, pak dodlabeme z opačné strany, aby se na protější ploše kolem otvoru nevyštípala vlákna. Stejným způsobem dlabeme i rozpory pro čepy nebo pro ozuby.

3 3.8.2 Druhy dlát Nejdůležitějšími nástroji k dlabání jsou truhlářská dláta-ploché, hraněné, čepovací a duté dláto. Kromě nich se používají speciální dláta k zapouštění závěsů, zadlabávání zámků a řezbářská tvarovaná dláta. Dláto se skládá z kovové čepeli šikmo sbroušené zpravidla pod úhlem 25°, která je ukončena trnem pro vsazení do rukojeti ze dřeva (hlavně habrového) nebo z plastu (obr. 3.12). Čepel má korunku, která zabraňuje přílišnému zaražení trnu do rukojeti. Rukojeť je opatřena na straně čepele kovovou objímkou, která zabraňuje rozštípnutí rukojeti při tlaku na tm a na opačné straně je kovový prstenec (zděř) zabraňující rozštípnutí rukojeti při úderech na dláto.

4 3.8.2 Druhy dlát Hlavní druhy dlát používané v truhlářské výrobě jsou (obr. 3.13): ploché dláto je běžné dláto pravoúhlého příčného průřezu, používané hlavně na dlabání rozporů při konstrukčním spojování na čep a rozpor a na rovné ozuby. Vyrábí se v různých velikostech; hraněné dláto má zkosené hrany (s fazetou) a lichoběžníkový příčný průřez. Je tedy vhodné zejména na dlaby s ostrými úhly, například rybinovité drážky a ozuby.Může být různě široké, vyrábí se v šířkách od 3 až do 50 mm. Při truhlářských pracích se používají především dláta široká 6 až 26 mm;

5 3.8.2 Druhy dlát čepovací dláto (děropáč) se používá ke zhotovení dlabů pro osazení čepů (např. při spojování noh stolu s luby), kde je nutno vypáčit větší třísku. Je tedy více namáháno než ploché dláto, proto má tloušťku větší než šířku. Šířky čepovacích dlát jsou od 4 do 26 mm; duté dláto má čepel příčně prohnutou do oblouku a používá se k zapouštění oblých částí kování, dlabání zaoblených otvorů a také v řezbářství. Čepele jsou široké 4 až 32 mm; zapouštěcí dláta se používá k zapouštění zadlabávacích dveřních a okenních závěsů. Nemá dřevěnou rukojeť; zadlabávací dláto se používá k zadlabávání zásuvkových zámků. Má dvě úzká ramena zahnutá do pravého úhlu.

6 3.8.2 Druhy dlát

7

8

9

10

11


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google