Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orangutani.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orangutani."— Transkript prezentace:

1 orangutani

2 Orangutan je přibližně 1,1-1,5 metru vysoký a váží 30-90 kilogramů
Orangutan je přibližně 1,1-1,5 metru vysoký a váží kilogramů. U orangutanů je velký rozdíl ve velikosti a hmotnosti podle pohlaví. Samec je dvakrát větší (130 – 150 cm), má nápadný hrdelní vak a pachové žlázy na hrudi. Rozpětí paží dosahuje až 3 metry, váha až 90 kg, u samic asi polovina. Jeho znakem jsou dlouhé ruce a hnědooranžová srst, která ho chrání před deštěm. Orangutan má ze všech lidoopů nejdelší přední končetiny a nejkratší zadní končetiny. Orangutani mají plošší profil lebky než třeba gorily či šimpanzi, mají slabé nadočnicové oblouky, vysoké čelo a předsunutý čenich.

3 Většinu života tráví v korunách stromů
Většinu života tráví v korunách stromů. Ze stromů slézají jen výjimečně a neradi. Tráví zde skoro 99% svého života. Dělají tu naprosto všechno: hledají potravu, páří se, vychovávají mláďata a dokonce i spí, staví zde hnízda na noc i na denní odpočinek. Každou noc staví nové ve výšce metrů. Hnízdo má tvar jednoduché plošiny z listů a větví, která je zakrytá stříškou na ochranu proti dešti. Většinu dne tráví na jednom jediném stromě a opouštějí ho, jen když zde nemají dostatek potravy. Orangutani jsou denní živočichové. V korunách stromů se pohybují velmi obratně, šplhají, skáčou a zavěšují se svými dlouhými pažemi a někdy i nohama. Někdy se chrání před deštěm velkými listy, avšak nebylo u nich pozorováno používání primitivních nástrojů jako třeba u šimpanzů.

4 Orangutani si svou potravu shánějí na stromech
Orangutani si svou potravu shánějí na stromech. Živí se listy, hmyzem, ptačími vejci, výhonky, kůrou a plody stromů, které tvoří skoro 60% jejich potravy. Mezi jejich nejoblíbenější pochoutky patří fíky a mango. Občas si rádi vylepší jídelníček menšími obratlovci - například outloněm.[1]

5 Orangutaní mládě

6 KONEC


Stáhnout ppt "Orangutani."

Podobné prezentace


Reklamy Google