Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B."— Transkript prezentace:

1 Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B

2 Přírodní katastrofy Tsunami Hurikán Tornádo

3 Výbuch sopky na Islandu
Nedávná erupce islandského vulkánu Fimmvörduháls vytvořila nový kráter. Prasklina je dlouhá 300 metrů a stále roste

4 Hurikán Katrina Katrina je jméno hurikánu, který na konci srpna 2005 způsobil obrovské škody na jihu Spojených států. Rychlost větru dosahovala na moři až 280 km/h, na pevnině kolem 250 km/h. U New Orleansu se protrhly ochranné hráze a město zcela zaplavila voda z oceánu a blízkého jezera Pontchartrain. Počet obětí se odhaduje asi na Z ekonomického hlediska jde patrně o vůbec největší katastrofu způsobenou atlantickým hurikánem.

5 Tornáda Tornádo můžeme charakterizovat jako silně rotující vír (se zhruba vertikální osou) mající tvar nálevky, chobotu, který se spouští ze spodní základny konvektivních bouří (většinou tzv. supercel) a během své existence se alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný. Tornáda jsou často vázána na tzv. supercelu.

6 Tsunami Tsunami (nebo též cunami; z japonského 津波 znamenajícího vlna v přístavu) je jedna nebo několik po sobě jdoucích vln na hladině moře, které vznikají při silném zemětřesení pod hladinou moře, podmořském sesuvu nebo dopadu meteoritu do moře nebo jeho blízkosti. Místo tsunami je někdy nesprávně používán termín přílivová vlna, ale z vědeckého pohledu se jedná o různé děje.


Stáhnout ppt "Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google