Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Hv.1.17 Takt a rytmus Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SČ1

2 Takt a rytmus Vzdělávací oblast: Všeobecně vzdělávací předměty
Předmět: Hudební výchova Ročník: 1. Autor: Yvona Baboráková Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: takt, rytmus, předtaktí, taktová čára, polyfonie Anotace: Materiál je určen k seznámení s taktem a rytmem a jejich zápisem na notové osnově.

3 Takt a rytmus Hudební takt je krátký časový úsek hudební skladby, ve kterém se střídají přízvučné a nepřízvučné stejně dlouhé doby. Počet dob a délka základní doby jsou vyznačeny na začátku notové osnovy. Např. 3/4 znamená, že jeden takt má 3 čtvrťové doby. Na notové osnově jsou takty ohraničené kolmými čarami, které se nazývají taktová čára.

4 Taktová čára Je kolmá linka na notové ose, která odděluje jednotlivé takty. Dvojitá taktová čára se skládá ze dvou tenkých taktových čar nakreslených blízko sebe. Rozděluje skladbu na jednotlivé části.

5 Předtaktí Označuje začátek hudební fráze, který začíná jedním nebo několika nepřízvučnými tóny umístěnými před začátek taktu. Poslední takt skladby (nebo její části) uvedené předtaktím musí být o příslušnou notovou délku zkrácen.

6 Rytmika 1. nauka o rytmu 2. rytmický ráz, způsob užití rytmu v hudebním (i básnickém) díle 3. tělesné cvičení prováděné podle rytmu doprovodné hudby

7 Rytmus pravidelné střídání přízvučných a nepřízvučných dob
označení pro part hraný bicími nástroji je časová pravidelnost, která budí potřebu dát se do pohybu

8 Kontrolní otázky 1. Co vyjadřuje hudební takt? 2. Vysvětlete pojem rytmika.

9 Správné odpovědi 1. Vyjadřuje krátký časový úsek hudební skladby, ve kterém se střídají přízvučné a nepřízvučné stejně dlouhé doby. 2. a) Nauka o rytmu; b) rytmický ráz, způsob užití rytmu v hudebním (i básnickém) díle; c) tělesné cvičení prováděné podle rytmu doprovodné hudby.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Rytmus‎
cs.wikipedia.org/wiki/Takt‎ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google