Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO"— Transkript prezentace:

1 SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO Ch_074_Světadíly_Amerika_Severní Amerika - Obyvatelstvo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 7. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Světadíly - Amerika - Severní Amerika. Je určen pro předmět zeměpis a ročník sedmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Brinke, J., Baar, V., Kašpar, V., Pollaková, M., Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií, Fortuna, Praha 2002.

3 Obyvatelstvo Severní Amerika je velmi rozsáhlý kontinent a najdeme zde všechny lidské rasy. Nežijí zde ale odjakživa, protože Severní Amerika se označuje za nejvíce přistěhovalecký kontinent. V průběhu dějin zde došlo k velice významnému promísení všech ras a mnoha světových kultur.

4 Původní obyvatelstvo Původní obyvatelé kontinentu jsou označováni jako Indiáni (označení vzniklo po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem) nebo Amerindové. Především v USA a Kanadě byli tito lidé v průběhu staletí vytlačeni na okraj společnosti evropskými přistěhovalci. Přežili víceméně díky rezervacím, které pro ně byly zřizované.

5

6 Bylo mezi nimi i mnoho vyspělých kmenů, které tvořily říše.
Indiáni (Amerindové) hovořili stovkami jazyků, byli rozděleni do přibližně 120 jazykových skupin. Bylo mezi nimi i mnoho vyspělých kmenů, které tvořily říše. Mezi nejvyspělejší kmeny patří tyto: Mayové, Aztékové, Kečuánci. Dalším původním obyvatelstvem kromě Amerindů jsou i Eskymáci (Inuité), žijící především na severu a v Grónsku.

7 Současná situace Podle odhadu žilo na světadílu v červenci téměř 529 milionů lidí. Severní Amerika je čtvrtým nejlidnatějším světadílem, hned po Asii, Africe a Evropě.

8 Největší počet lidí žije v USA (okolo 300 milionů)
Na druhém místě je Mexiko (přes 100 milionů) Třetí příčka patří Kanadě (přes 30 milionů) Státy karibských ostrovů většinou nepřesahují 1 milion obyvatel (výjimkou je například Kuba nebo Haiti)

9 Úřední jazyky Mezi nejpoužívanější jazyky Severní Ameriky patří:
Angličtina, Francouzština, Španělština Kultura i jazyky všech zemí jsou závislé na tom, který evropský stát je kolonizoval. Největší vliv na kontinetu měli Angličané a Francouzi, proto se také jejich jazyky staly nejdůležitějšími.

10

11 Angloamerika Je termín užívaný pro označení států s úředním jazykem angličtinou. Největší a opravdu významné jsou dva: USA a Kanada (kde je úředním jazykem i francouzština) Další státy, které spadají do této skupiny jsou: Belize a část Karibiku.

12 Latinská Amerika Je označení pro území, kde jsou úředními jazyky románské, odvozené od latiny - především španělština a portugalština. Jedná se o státy Střední Ameriky, části Belize a Karibiku Nejvýznamnějším latinsko-americkým státem je Mexiko.

13 Metropolitní oblasti Severní Amerika je typická hustým osidlováním měst, téměř tři čtvrtiny obyvatelstva žijí ve městech, a proto zde najdeme tolik měst přesahujících milion obyvatel. Metropolitní oblast nazýváme takovou, kde je středem nějaké velkoměsto a je kolem něho soustředěna velká aglomerace.

14 Dalšími metropolitními oblastmi jsou:
Největší metropolitní oblastní Severní Ameriky a zároveň druhou největší na světe je bezesporu New York s bezmála 20 miliony obyvatel. Dalšími metropolitními oblastmi jsou: oblast Chicaga, oblast Los Angeles, Dallas-Fort Worth metroplex, Greater Mexico City (Mexiko), Greater Toronto Area (Kanada) Většina metropolitních oblastí se nachází v USA.

15 New York Mexico City

16 Úkoly I: Jaké lidské rasy žijí na severoamerickém kontinentu?
Kolik lidí žije v Severní Americe? Urči pořadí zalidněnosti států Severní Ameriky.

17 Odpovědi na úkoly I: Jaké lidské rasy žijí na severoamerickém
kontinentu? Žijí zde všechny lidské rasy. Původním obyvatelstvem byli Inuité (eskymáci) a indiáni. Postupně se přistěhovaly další rasy. Kolik lidí žije v Severní Americe? Na tomto kontinentu žije téměř 530 milionů lidí. Urči pořadí zalidněnosti států Severní Ameriky. 1. USA, 2. MEXIKO, 3. KANADA, 4. Státy Karibiku

18 Úkoly II: Jaké jsou v Severní Americe nejpoužívanější jazyky?
Která evropská země nejvíce ovlivnila tento kontinent? Které státy patří do Angloameriky?

19 Odpovědi na úkoly II: Jaké jsou v Severní Americe nejpoužívanější
jazyky? Angličtina, španělština a francouzština. Která evropská země nejvíce ovlivnila tento kontinent? Anglie. Které státy patří do Angloameriky? USA, Kanada, Belize a část Karibiku.

20 Použité zdroje Colonizationoftheamericas-blank.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Location North America.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Inuit_man_by_Curtis_-_Noatak_AK.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Bering Strait.jpeg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Edward S. Curtis Collection People 013.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "SEVERNÍ AMERIKA -OBYVATELSTVO"

Podobné prezentace


Reklamy Google