Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Převodníky kódů OB21-OP-EL-CT-JANC-M-2-015

3  Většinou je informace v počítačové technice zpracovávána v přímém dvojkovém tvaru a v jiných kódech se přenáší, zobrazuje, tiskne atd.  Převodníky kódů jsou číslicová zařízení, která převádějí zobrazení v jednom číslicovém kódu do zobrazení v jiném číslicovém kódu.  Převodník kódu je kombinační obvod

4 Převodníky kódů  Převodník kódu vytváří z informací, které do něj vstupují, informace jiné.  Převádí tedy jeden druh kódu na jiný.  Například kód BCD převede na 1 z 10, kód BCD na kód pro sedmisegmentový display. Nebo na kód 2 z 5. Nebo třeba převedeme zpět kód 1 z 10 na kód BCD.  Převodníky kódu nám tedy slouží k úpravě kódu pro ten, či onen účel.

5 Převodníky kódů  Využití jednotlivých kódů je různé.  Například Grayův kód využívají některé snímače polohy, aby byl vyloučen výskyt chybné hodnoty při přechodu mezi dvěma sousedními polohami (každá dvě po sobě jdoucí čísla se liší v jedné číslici).  Dalším využitím převodníku je převod kódu BCD na sedmisegmentový display.

6 Převodníky kódů  To co tedy dáme na vstup se okamžitě (zpoždění v ns nutné pro překlopení) objeví převedené na výstupu.  Přechod z jednoho kódu na jiný vyžaduje dva kroky: 1. vypočítat vzorce pro převod 2. realizovat odpovídající obvod 2. realizovat odpovídající obvod  V prvním kroku se uvažuje každý prvek cílového kódu jako funkce prvků výchozího kódu.  Schéma zapojení se pak získá na základě dříve vypočtených funkcí.

7 Převodníky kódů  Mnohé převodníky jsou realizovány v podobě integrovaných obvodů jako například už zmiňovaný převodník kódu BCD pro sedmisegmentový display v podobě integrovaného obvodu SN7447.  Jako příklad uvedeme příklad návrhu převodníku z kódu BCD na kód BCD-5421.  Tabulky obou kódů jsou na obr.1.

8 Převodníky kódů Obr. 1 Tabulky kódů BCD

9 Převodníky kódů  Pokud si označíme výstupní funkce převodníku pro jednotlivé bity funkcemi f1 až f4,  přičemž funkce f1 představuje nejnižší bit kódu BCD-5421, tedy bit a tohoto kódu (f1 = a),  funkce f2 představuje bit b (f2 = b),  funkce f3 představuje bit c (f3 = c)  a funkce f4 představuje výstup pro nejvyšší bit d (f4 = d). Dostaneme pro výstupní funkce následující pravdivostní tabulku.

10 Převodníky kódů Tabulka kódu BCD-5421

11 Převodníky kódů  Výstupní funkce f1 až f4 převedeme do Karnaughovy mapy a potom minimalizujeme.

12 Převodníky kódů

13

14

15  Z rovnic pro funkce f1 až f4 můžeme nakreslit schémata zapojení pro převod jednotlivých bitů a, b, c, d z kódu BCD do kódu BCD-5421.

16 Převodníky kódů Schéma zapojení logických funkcí f1 až f4 převodníku kódů z BCD do BCD-5421

17  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

18 Literatura  Antošová M, Davídek V.: Číslicová technika, KOPP České Budějovice 2008  Bernard J., Hugon J., Le Covec R.: Od logických obvodů k mikroprocesorům I, SNTL Praha 1982


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google