Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: Ušlechtilé kovy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu. Text slouží i jako zápis do sešitu. K prezentaci je možno použít pracovní list kovy. Prezentaci lze využít i v učebně bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 UŠLECHTILÉ KOVY Vzácné kovy

3 Přibližně 80% všech prvků v periodické tabulce jsou kovy. Setkáváte se s nimi na každém kroku. Máte na krku zlatý nebo stříbrný řetízek? Nebo náušnici či prstýnek? Pokud ne, tak máte železo v červených krvinkách, sodík v tkáňových tekutinách nebo vápník v kostech. Kovy se dělí na dvě skupiny : 1, ušlechtilé 2, neušlechtilé Mezi ušlechtilé kovy patří měď, zlato, stříbro, platina

4 Měď Cu V přírodě se vyskytuje ryzí. Používá se na výrobu vodičů, střešní krytiny a okapů. Sloučeniny mědi se používají do přípravků na ochranu rostlin. Na vzduchu se pokrývá vrstvou sloučenin - měděnka. Měď je obsažena v organismech. Je např. součástí krevního barviva měkkýšů- hemocyanin (modrá barva). Slitina mědi a cínu je bronz.

5 Stříbro Ag Na vzduchu černá(účinkem sulfanu H 2 S). Největší užití je ve fotografickém průmyslu, při výrobě zrcadel a v lékařství(baktericidní účinky).

6 Zlato Au Na vzduchu stálé, rozpouští se jen v lučavce královské - směs kyseliny dusičné a kyseliny chlorovodíkové. Zastoupení zlata ve sloučeninách se udává v karátech. Ryzí zlato má 24 karátů, v klenotnictví se běžně používá čtrnácti karátové zlato(w=58,3% Au). Název karát se patrně odvozuje z názvu semen rohovníku (svatojánského chleba), která se vyznačují téměř stejnou hmotností – 0,2g.

7 Zdroje: VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN 80-859- 3708-5. BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN 80-716-8720-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google