Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova: Orbital Druh učebního materiálu:prezentace

3 Orbital Orbital je prostor ve kterém se elektrony vyskytují s 95% pravděpodobností

4 Orbital Orbital je prostor kolem jádra, který nemá žádné v prostoru viditelné hranice. Orbital je jen chemiky vytvořená oblast ve které se elektrony vyskytují. V jednom orbitalu se mohou vyskytovat maximálně dva elektrony. Orbitaly mohou mít různé tvary. Čím jsou orbitaly blíž jádru tím méně energie mají elektrony v nich umísťované.

5 Orbital Existují čtyři druhy orbitalů. Nejjednodušší je orbital s. Orbital s je kulovitý. Je tvořen jen jednou částí a mohou v něm být umístěny maximálně dva elektrony, s opačným spinem. V každé periodě (v každé slupce, při každém hlavním kvantovém čísle) je jen jeden orbital s. Jeho velikost se vzdálenosti od jádra roste.

6 Orbital Složitější orbital je orbital p. Má tři části. Každá část má tvar osmičky, v každé se mohou vyskytovat maximálně dva elektron, celkem 6. V periodické tabulce jsou prvky umístěny ve druhé až sedmé periodě (s hlavním kvantovým číslem 2 až 7).

7 Orbital

8 Orbital d má pět částí. Každá část má tvar dvojité osmičky. Orbital d má celkem 5 částí. Má hlavní kvantové číslo 3 až 6. V periodické tabulce jsou prvky d umístěny ve čtvrté až sedmé periodě.

9 Orbital

10 Orbital f má složitější tvar. Má sedm částí. Může v nich být maximálně 14 elektronů. Prvky v kterých je poslední elektron zaplňován do orbitalu f jsou umístěny mimo tabulku. Jejich zařazení ve velmi dlouhé tabulce je za lanthanem a aktiniem.

11

12 Orbital

13 KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_20."

Podobné prezentace


Reklamy Google