Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historická próza Tmějová Lucie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historická próza Tmějová Lucie"— Transkript prezentace:

1 Historická próza Tmějová Lucie
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Historická próza Tmějová Lucie

2 Úvod Milý čtenáři! Zajímáš se o historii a rád hledáš souvislosti mezi událostmi? Chceš se dozvědět zajímavé informace a přesto si hrát? Pokud jsi zvídavý a chceš se dozvědět například, jak to kdysi na našem území ale i v Evropě vypadalo nebo jak žili významní panovníci, či si jen přečíst komiks, tak neváhej a vyber si z těchto knih…

3 Chceš se dozvědět, jak cestovali naši předci před mnoha lety?
Desetiletý chlapec jménem Záviš tě provede dávnými časy, ve kterých na zemi všechno probíhalo jinak než dnes. Dozvíš se, jak cestovali naši předci na území Čech, Moravy a Slezska, čím a jak se živili nebo kde bydleli. Také tě Záviš provede po starých stezkách za období lovců mamutů a vysvětlí ti jejich účel. Barevně zpracované ilustrace a mapy ti pomohou ještě blíže přiblížit dávné časy.

4 Stezkami lovců mamutů Ilustrované dějiny starých stezek od pradávna po současnost
1

5 Základní informace o knize
autor: Radan Květ ilustrace: Pavel Dvorský rok vydání: 2011 věková skupina: 10 let (Květ, 2011, s. 24, 25)

6 Ukázka z knihy „Naši předchůdci neměli nic jiného než své tělo a bystrou mysl a také schopnost starat se o to nejnutnější, co k životu potřebovali. Zajistit obživu znamenalo najít pramen nebo potok s čistou vodou k pití, vyhledat kořínky a listí rostlin nebo jejich plody, sesbírat drobné živočichy nebo ulovit větší zvíře a najíst se….“ (Květ, 2011, s. 7) (Květ, 2011, s. 8)

7 Toužíš poznat české panovníky tak trochu jinak?
Tato kniha tě seznámí s českými vladaři, kteří měli velkou moc, a přesto to byli také jenom lidi – jako my ostatní. Krátké životní příběhy nejen o jejich vládě, ale i úspěších nebo sporech v jejich rodinných vztazích ti napoví, jací ve skutečnosti byli lidé, kteří vedli velké bitvy. Kniha je doplněna barevnými ilustracemi, často znázorňujícími úsměvné situace.

8 Čeští panovníci byli taky jenom lidi Zajímavosti ze života českých vladařů
2

9 Základní informace o knize
autor: Martina Drijverová ilustrace: Vojtěch Otčenášek rok vydání: 2010 věková skupina: 9,10 let (Drijverová, 2010, s. 11)

10 Ukázka z knihy „Vratislav II. byl nepochybně zajímavý muž. Stal se prvním korunovaným králem v Čechách. Nebylo to ovšem jen tak, na trůn (a to jen knížecí) původně usednout neměl! Knížetem byl totiž jmenován jeho nejstarší bratr...“ (Drijverová, 2010, s. 7) (Drijverová, 2010, s. 8)

11 Máš rád dějiny a komiksy?
Možná si nedokážeš představit, jak komiks a dějiny spolu mohou souviset. Ovšem právě tato kniha v sobě ukrývá spojení komiksových příběhů a nejdůležitějších událostí v dějinách naší země od lovců mamutů po současnost. Také se dozvíš stručné informace o českých panovnících – najdeš je na posledních jedenácti stranách.

12 Ilustrované Dějiny naší země pro děti i dospělé + komiks
3

13 Základní informace o knize
autor: Petr Dvořáček ilustrace: Josef Quis rok vydání: 2013 věková skupina: 10, 11 let (Dvořáček, 2013, s. 90)

14 Ukázka z knihy „Kdo by neznal památnou horu Říp? Pověst vypráví, že na ni vystoupili první Slované z kmene Čechů, vedení praotcem Čechem. Rozhled se jím tak zalíbil, že se zde usadili a zemi pojmenovali po svém vůdci…“ (Dvořáček, 2013, s. 13) (Dvořáček, 2013, s. 12)

15 Víš o tom, že poznávat dějiny může být velkým dobrodružstvím?
Tato kniha je nejen zajímavá svojí neobvyklou velikostí a velice působivými ilustracemi, ale především tě srozumitelně seznámí s historií Evropy. Tuto knihu si oblíbíš v každém věku. Pro mladší čtenáře jsou připravené bubliny připomínající komiks, ve kterých jsou jednoduchá sdělení, pro starší krátké vystihující texty a časová osa, díky které pochopí souvislosti mezi událostmi.

16 Historie Evropy Obrazové putování
4

17 Základní informace o knize
autor: Renáta Fučíková, Daniela Krolupperová ilustrace: Renáta Fučíková rok vydání: 2011 věková skupina: 7 let a více (Fučíková, 2011, s. 96)

18 Ukázka z knihy „Kréťané uctívali bohyni – Matku, ale nestavěli ji samostatné chrámy, jen malé svatyně v palácích. Ženy byly společensky vysoce vážené, podílely se na veřejném životě a pečlivě dbaly o svůj vzhled. Mládež se zúčastňovala divokých obřadů, při nichž se na palácových nádvořích přeskakovalo přes rohy živých býků…“ (Fučíková, 2011, s. 16) (Fučíková, 2011, s. 17)

19 Dokážeš si přestavit, že by si měl vládnout zemi?
Jakou úlohu má panovník země a jak se nejlépe starat o blaho lidu se dozvíš právě z této knihy, která ti bude stručnými příběhy vyprávět o Karlu IV. Odhalíš například, kde tento významný panovník studoval, kolik měl žen a co všechno pro nás vybudoval. Celou knihou tě budou provázet krásně barevné ilustrace.

20 Karel IV. 5

21 Základní informace o knize
autor: Alena Ježková ilustrace: Renáta Fučíková rok vydání: 2005 věková skupina: 9 let (Ježková, 2005, nestránkováno)

22 Ukázka z knihy „Jako římský panovník Karel ustanovil svým sídelním městem Prahu. Obě stávající pražská města, Malá Strana pod hradem a Staré Město, však novým potřebám už nevyhovovala. Proto se Karel rozhodl vybudovat nové, ohromné město…“ (Ježková, 2005, nestránkováno)

23 Zdroje 1- KVĚT, Radan. Stezkami lovců mamutů. Brno: Computer Press, a. s., s. ISBN DRIJVEROVÁ, Martina. Čeští panovníci byli taky jenom lidi. Brno: Computer Press, a. s., s. ISBN – DVOŘÁČEK, Petr. Ilustrované dějiny naší země pro děti i dospělé + komiks. Olomouc: Agentura Rubica, s. r. o., s. ISBN – FUČÍKOVÁ, Renáta, KROLUPPEROVÁ, Daniela. Historie Evropy. Práh, s. ISBN – JEŽKOVÁ, Alena. Karel IV. Práh, s. ISBN


Stáhnout ppt "Historická próza Tmějová Lucie"

Podobné prezentace


Reklamy Google