Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Měření kapacity OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-016

3  Kapacitou nazýváme schopnost kondenzátoru přijímat elektrický náboj.  Základní jednotkou kapacity je Farad (F).  K měření kapacity se používají různé měřící metody.  K často používaným patří:  měření voltmetrem a ampérmetrem,  můstkové metody (můstky RLC),  rezonanční metody.

4 Měření kapacity voltmetrem a ampérmetrem  Tato metoda je založena na Ohmově zákoně, musí se však při ní použít zdroj střídavého napětí.  Schéma zapojení měřícího obvodu je na obr. 1.

5 Měření kapacity voltmetrem a ampérmetrem Obr.1 Měření kapacity voltmetrem a ampérmetrem

6 Měření kapacity voltmetrem a ampérmetrem  Dosazením vypočítaného kapacitního odporu do vzorce  pak vypočítáme neznámou kapacitu

7 Měření kapacity voltmetrem a ampérmetrem  Ze změřeného napětí U a proudu I se vypočítá impedance (zdánlivý odpor),  kterou můžeme považovat přímo za kapacitní odpor XC,  předpokládáme-li u měřeného kondenzátoru nepatrné ztráty

8 Měření kapacity voltmetrem a ampérmetrem  Měření touto metodou je vhodné jen pro kondenzátory s velkou kapacitou.  Voltmetr při něm zapojíme podle velikosti kapacitního proudu buď před ampérmetr nebo za něj.  Výsledky jsou jen informativní, při měření se zanedbávají ztráty v kondenzátoru.  Pro přesnější měření by také bylo třeba měřit kmitočet střídavého proudu ze sítě.

9 Měření kapacity můstkovými metodami  Při měření kapacity můstkovými metodami se používají stejné můstky jako při měření indukčnosti.  Dnes se tyto metody pro měření kapacit téměř nepoužívají.

10 Měření kapacity rezonanční metodou  Malé kapacity můžeme měřit na přístrojích, jejichž podstata je založena na rezonanci členů L a C.  Tato metoda má tu výhodu, že kapacita kondenzátoru je měřena střídavým proudem o kmitočtu, při kterém bude kondenzátor pracovat v elektronickém obvodu.  Stupnice ladícího kondenzátoru oscilátoru pak může být cejchována v jednotkách měřené kapacity.

11 ♦Děkuji za pozornost ♦ Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google