Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.29 Burzy, burzovní obchody Vytvořeno:25. 09. 2012 Ověřeno: 27. 09. 2012 Třída: 4.OA

2 Burza, burzovní obchody Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:burza, komodita, cenný papír, makléř Anotace: Materiál je určen k výuce části tematického celku Finanční trhy – Burzy a burzovní obchody v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Burza je zvláštní forma trhu s následujícími znaky: -obchoduje se se vzájemně zastupitelným zbožím, které se na burze fyzicky nenachází - burzovní obchody se konají pravidelně na určitém místě a v určitou dobu - pro obchodování jsou stanovena přesná pravidla - může se zúčastnit pouze vymezený okruh osob ( makléř, burzovní dohodce, broker)

4 Druhy burz 1. všeobecné – burza obchoduje s více druhy zboží ( např. zemědělské plodiny, drahé kovy, cenné papíry) 2. specializované – obchoduje se pouze s určitým druhem zboží ● zbožové ● devizové ● cenných papírů

5 Burzy ČR 1. BCP Praha, a.s. – burza cenných papírů 2. RM-systém, česká burza cenných papírů,a.s. 3. Plodinová burza Brno- obchod s pšenicí, ječmenem, žitem, kukuřicí, řepkou, apod. 4. Komoditní burza Praha- stejné komodity jako Plodinová burza Brno

6 5. Českomoravská komoditní burza v Kladně- obchod s nerostnými surovinami, barevnými a drahými kovy, hutnickými výrobky, druhotnými surovinami 6. Energetická burza Praha- od roku 2008 organizuje obchody velkoodběratelů s elektřinou

7 Opakování 1.Jaké jsou obecné znaky burz? 2.Jaké znáte druhy burz? 3.Které burzy jsou v České republice?

8 Odpovědi na otázky 1. Burza obchoduje se vzájemně zastupitelným zbožím, které se na burze fyzicky nenachází, burzovní obchody se konají pravidelně na určitém místě a v určitou dobu, pro obchodování jsou stanovena přesná pravidla, může se zúčastnit pouze vymezený okruh osob. 2. Všeobecné a specializované burzy. 3. BCPP,a.s., RM-systém, česká burza cenných papírů, a.s., Plodinová burza Brno, Komoditní burza Praha, Českomoravská komoditní burza v Kladně, Energetická burza Praha.

9 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google