Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ – SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21. 2975

2 Prezentace je určena žákům 4. ročníků v hodině českého jazyka k zopakování a upevnění probrané látky. Zopakují si koncovky příčestí minulého. K podmětu přiřadí správný přísudek – dle pravidel pravopisu. Vyhledají základní skladební dvojice a určí koncovku příčestí minulého. Snímek č. 4 – ukázky příčestí minulého s podmětem rodu mužského životného, mužského neživotného, ženského a středního.

3 rodu mužského životného – příčestí minulé končí -li rodu mužského neživotného – příčestí minulé končí -ly rodu ženského – příčestí minulé končí -ly rodu středního – příčestí minulé končí -la

4 Hlídací psi vrčeli na pošťáka. V pokoji visely barevné obrázky. Lukášovy věci ležely na posteli. Ohniště v táboře ještě doutnala.

5 Vyber vhodná slova pro utvoření základní skladební dvojice

6 Vyhledej základní skladební dvojice a doplň správné i/y v přísudku Tenisté se utkal_ na turnaji. Houfy ptáků se chystal_ k odletu do teplých krajin. Záhony plné květin rozkvetl_. Děvčata soutěžil_ v běhu. Maminky pořádal_ maškarní ples. Klíče visel_ na věšáku. Psi vrčel_ na kolemjdoucí. Po řece plul_ lodě. Koťata seděl_ na střeše. Auta jezdil_ rychle. Ryby plaval_ proti proudu. i a i y y y y a y y a

7 Použité zdroje: Microsoft Office 2010 ČECHURA, Rudolf, Miroslava HORÁČKOVÁ a Hana STAUDKOVÁ. ČESKÝ JAZYK 4. Třetí. Všeň: ALTER, 2010. ISBN 978-80-7245-220-0.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google