Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nevíš, jakou knížku si vybrat ke čtení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nevíš, jakou knížku si vybrat ke čtení"— Transkript prezentace:

1 Nevíš, jakou knížku si vybrat ke čtení
Nevíš, jakou knížku si vybrat ke čtení? Nezoufej, neváhej… Jako inspirace ti poslouží ŠKOLNÍ KNIHOVNA Pozor, v naší knihovně najdeš 5 nových knížek, které jistě stojí za přečtení! Tyto knížky poskytlo naší škole zdarma nakladatelství Mladá Fronta Do této prezentace se můžeš podívat vždy, když nebudeš mít vlastní nápad… Knížky ti vypůjčí paní učitelka Kulaxidisová Pokud tě některá knížka při čtení zaujme, napiš na ni svou vlastní krátkou recenzi a my ji umístíme přímo do této prezentace!(odevzdej ji po domluvě paní učitelce Brandejsové) Přejeme Ti krásné chvíle při čtení 

2 O princezně trochu zakleté Ondřej S. Nečas
Pasáčkovi koz Honzovi se podaří zbavit čarodějnici Divuslavu nepovedeného zaklínadla a ona mu na oplátku pomůže zrušit zakletí princezny Jasmíny. Při putování na hrad černokněžníka Morodaše, který, jak se zdá, je za zakletí zodpovědný, se Honza dostává do říše podzemních víl, potkává obry, musí řešit různé úkoly a v dceři hajného, Bělce, získává víc než jen dobrého přítele.

3 60 zabijáků podle Steva Backshalla Steve Backshall
Prožijte se Stevem Backshallem jeho dosud nejodvážnější dobrodružství! Steve a filmový štáb BBC „60 zabijáků“ se vydali na jedinečnou cestu kolem světa, aby vyhledali šedesát fantastických stvoření, která mají jedno společné: jsou smrtelně nebezpečná. 

4 Lidské tělo Davidův dům plný legrace a poučení Philip Ardagh
Vítejte v kouzelném Davidově domě, kde se může stát cokoli (a taky se to často stane). Kromě Davida a jeho žravého psa Moulíka se tu setkáte s panem Očkem (vševědoucím správcem domu), nápaditým vynálezcem Koumesem či Kubou Kutílkem, specialistou na převleky.

5 Greenwichské letopisy - Kazičasové Val Tylerová
V Greenwichi, kudy prochází nultý poledník, nežijí jen lidé – pod zemí se rozkládá tajemný svět obývaný špinavými, otrhanými a zlomyslnými bytostmi Kazičasy. Nahoře zase žijí Strážci, jejichž úkolem je strážit čas pro všechny, a proto občas musí sestrojit nový Chronometr, když starý už dosluhuje. Kazičasové se rozhodnou sestrojení nového chronometru překazit a ukrást Tikot. Ve své hlouposti a omezenosti netuší, že tak přestane čas fungovat i pro ně. Strážci musí Tikot rychle získat zpátky – ale jak, když se celá staletí jen učí moudrosti a nikdy nebojovali? Budou se muset uchýlit ke lsti...

6 Smrtelné stroje Philip Reeve
První díl slavné sci-fi tetralogie Představte si, že žijete v Londýně daleké budoucnosti, který se pohybuje prostorem pomocí motorů a kol a požírá jiná města. Představte si, že vypadnete ze svého rodného mobilního města do zlověstného neznámá. Přesně tohle se přihodí Tomovi, hrdinovi prvního dílu slavné sci-fi tetralogie. Je zrazen svým velkým vzorem, významným historikem Valentinem, a ocitne se uprostřed nehostinné pustiny. Jeho jedinou společnicí je nemluvná dívka Hester, která se touží pomstít Valentinovi za to, že zabil její rodiče a ji samotnou zmrzačil. Vydají se spolu zpátky do Londýna a na nebezpečné pouti je čekají mnohá dobrodružství.

7 Uzel pohádek Ivan Klíma
Vybrané pohádky od autorů: Havel, Kliment, Klíma, Kohout, Pochop, Sidon, Skácel, Trefulka, Vaculík, Vladislav a Werich

8 Sůl nad zlato a jiné pohádky Božena Němcová
Výběr z Národních báchorek a pověstí a ze Slovenských pohádek a pověstí

9 Pohádky a povídky pro malé čtenáře
Krátké povídky a pohádky

10 Staré řecké báje a pověsti
Půvabné Petiškovo převyprávění řecké mytologie je určeno čtenářům od 9 let. Čtenář navštíví rozmanité starověké kraje, seznámí se se záhadnými bytostmi a podivuhodnými zvířaty, pozná moc i slabosti olympských bohů a v úžasu se zastaví před odvážnými skutky a dobrodružstvími bájeslovných hrdinů, promlouvajících přes propast času svou životností i dnes.

11 Co mi liška vyprávěla Jiří Mahen
Příběh, ve kterém chytrá liška vypráví pohádky pro zasmání i zamyšlení. ilustroval Josef Lada

12 Chobotnice z čertovky Ota Hofman
Vtipné vyprávění o dvou dětech z Prahy, které si z neznáméhmoty vymodelují dvě malé chobotničky. „Modrej“ a „Zelená“,jak je pojmenovaly, mají zvláštní schopnosti, kterými své dětskéstvořitele pobaví, ale často jim i pořádně zkomplikují život. Kdyžlehce stěhují nábytek, tak je to legrace, ale když začnou půlittelevize nebo slízávat písmenka při čtení, to už je horší.

13 Lucie a zázraky Ota Hofman
Moderní pohádka o tom, co všechno se může stát, když po světě běhá obživlý růžový plyšový pes..

14 Rozpustilá opička Julia Boehme
Druhá kniha příběhů o Týně a poníkovi Ponym, tentokrát se k nim přidá neposedná opička Fridolína. Kniha je určena dětem (převážně dívkám) mladšího školního věku. Ošetřovatel Oskar odjíždí na dovolenou a tak si Týnina maminka, která je zvěrolékařkou v safari, vezme domů gorilí miminko Fridolínu. V jezdecké škole začínají jezdecké hry, Týnin bratr se zamiluje a do toho všeho přijede ještě babička, která se rozhodne učit Fridolínu posunkovou řeč. A3 martincp

15 Pro šikulky bez telky Nancy Blakey
Více jak 100 nápadů, jak vyzkoušet své dovednosti a přitom ještě udělat někomu blízkému radost třeba pěkným dárkem, čím si zpestřit narozeninovou party atd.

16 Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar
Hlavní roli v knize hraje chlapecký klub Rychlé šípy, již dříve čtenářům známý z komiksů. Foglar v knize poprvé představuje záhadnou čtvrť Stínadla a organizaci Vontů, hlavolam zvaný „ježek v kleci“ a ztraceného vynálezce Jana Tleskače, motivy později využité v dalších knihách, které se následně staly téměř kultovní součástí české kultury

17 Syn lovce medvědů Karel May
V Karel May vypráví (i s humorem) napínavý příběh mladého Martina Baumana, který se společně se svými přáteli (Vinnetou a Old Shatterhand, Hobble Frand a siouxský náčelník Vohkadeh) snaží zachránit svého otce, lovce medvědů Baumanna, se zajetí Ogallallů, kteří jej chtějí umučit na hrobě svých mrtvých náčelníků.

18 Harry Potter a tajemná komnata Joanne Kathleen Rowling
Prázdniny po prvním roce v Bradavicích byly u strýce a tety k nevydržení. Chovali se k Harrymu tak hrozně, že se nemohl dočkat návratu do Školy čar a kouzel. Jenže těsně před odjezdem Harryho varuje podivné stvoření – skřítek Dobby. Když se prý do školy vrátí, stane se katastrofa! A dějí se skutečně hrůzné věci. Kromě toho, že mají nového profesora na obranu proti černé magii, vychloubačného Zlatoslava Lockharta, že na dívčích záchodcích straší ufňukaná Uršula a Ronova sestra Ginny věnuje Harrymu přílišnou pozornost, jakási tajemná síla začne přeměňovat studenty bradavické školy v kámen! Nikdo neví, kde se vzala. Že by v tom měl prsty zlý Malfoy, nebo Hagrid, o jehož tajemné minulosti nikdo nic neví? Nebo dokonce snad samotný Harry …….?

19 Harry Potter a vězeň z Azkabanu Joanne Kathleen Rowling
Čáry a kouzla budou s přízrakem nebezpečného vězně provázet Harryho po celý školní rok. Kdo je hledaný uprchlík, jak dokázal Azkaban přežít a proč se za Harrym vydal?

20 Harry Potter a Ohnivý pohár Joanne Kathleen Rowling
Jaká dobrodružství čekají brýlatého chlapce s nachovou jizvou na čele tentokrát? Proč ho jizva tolik pálí a jakými proměnami hrdinové příběhu s čarodějným Ohnivým pohárem projdou?

21 Žáci Kopyto a Mňouk na stopě Miroslav Švandrlík
Veselé i napínavé příhody dvou posázavských kluků. Oba hlavní protagonisté se tentokrát vrhli na detektivní činnost. Pátrají a pozorují všechno možné, ale hlavně nemožné.

22 Hrdinný kapitán Korkorán Alfred Assollant
Příběh románu začíná v Lyonské akademii věd, která hledá vhodného muže, jenž by v Indii našel vzácnou posvátnou knihu Gurukaramtu. Přihlásí se námořní kapitán René Korkorán, potomek prostých bretaňských rybářů. Ten je všude provázen věrnou tygřicí Jiskrou, kterou kdysi zachránil před krokodýlem, což mezi akademiky vyvolá velké pozdvižení…

23 Čert Pepiáš, kouzelníci a čarodějové Jan Sobotka
Pohádkové příběhy o čertu Pepiášovi, který se pro svou dobrotu nesmí vrátit do pekla. Vytáhne z bryndy inspektora Pižla, vrátí lidem zamilovanost, černokněžníkovi Vosáhlovi pomůže k bělokněžnictví i k nevěstě, přemůže čarodějnici Klotyldu a postará se, aby kouzelníci hráli fair-play. Knížku plnou laskavého humoru a hezké češtiny ilustroval Jiří Fixl.

24 Dárek pro Sáru Ivona Březinová
Žákyně Sára se po prázdninách moc těší do školy. Jde už do druhé třídy. Čeká na ni ale řada překvapení a nových zážitků, které prožije se svým kamarádem Markem a novým spolužákem Liborem. A jaký ji nakonec čeká dárek? To se, milé děti, nechte překvapit. Zábavný příběh Ivony Březinové provázejí ilustrace Heleny Zmatlíkové

25 Kozí příběhy Ivona Březinová
Film stejného názvu si zasluhuje pozornost nejen tím, že jde o vůbec první 3D film v celé střední a východní Evropě. Silný příběh ze středověké Prahy je podpořen skvělou animací, emotivní hudbou a dabingem našich předních herců.

26 Poselství jednorožců Michaela Burdová
Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců! Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci zmocnit se vlády. Jeden z jednorožců se však ztratí a dobro je narušeno. Černý čaroděj chce ovládnout celou Lilandgarii. Vypouští z temnoty odporné nestvůry a snaží se najít ztraceného jednorožce, aby zničil dobro jednou provždy a osvobodil z hlubin temnot nejmocnějšího démona všech věků a světů. Do Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro a opět nastolit rovnováhu světa

27 Lichožrouti Pavel Šrut
Je to nejobratnější lupič všech dob a dosud nikdy nebyl dopaden. Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrout! Záhadný tvor, který žere ponožky a z párů dělá licháče. Do jejich tajemného světa pronikla autorská a ilustrátorská dvojice Pavel Šrut – Galina Miklínová a vynořila se s napínavým a vtipným příběhem jedné lichožroutí rodinky, starého mládence pana Vavřince a malého nešiky lichožrouta Hihlíka.

28 O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách Ivan Olbracht
Převyprávění staroindických lidových bajek ze života lidí, zvířat i nadpřirozených bytostí.

29 Astronauti Stanisław Lem
Použije-li spisovatel současných přírodovědeckých a technických poznatků k dějově dobře skloubenému románu se zajímavými zápletkami, vytvoří čtivé dílo plné dobrodružství, schopné připoutat k sobě nejen mladé, ale i starší čtenáře. U mladých navíc navodí další touhu tvořivě technicky myslet a tím znásobuje hodnotu své knihy. Překlad z díla polského spisovatele Lema má tyto předpoklady. Román jím vytvořený je novým typem vědecko-fantastického románu. Autor v něm líčí meziplanetární výpravu astronautů na Venuši, obratně při tom používá výsledků současného bádání z jaderné energie, astronomie, fysiky a techniky, nicméně však člověk a život je ústředním motivem knihy. Plastický závěr o zničení civilisace válkou všech proti všem má přesvědčující protiklad v mírové tendenci o šťastné budoucnosti vyspělého lidstva, která ukončuje poslední stránky knihy..

30 Rajský ostrov Jaromír John
Knížka je napsaná tak, aby vzbuzovala iluzi přítomné vypravující osoby - je to dědeček, který vypráví svým vnukům o stavbě Národního divadla a o významných událostech z našich dějin.

31 Babička Božena Němcová
Babička je nejznámějším dílem Boženy Němcové. Jedná se o novelu, kterou psala v době, kdy jí umíral syn. Autorka zde zachycuje dění na venkově se všemi zvyky.

32 Řeka kouzelníků Ladislav Mikeš Pařízek
Dobrodružný příběh z prostředí divokých pralesů Belgického Konga, ukazující románovou formou, jak se africký lid vymaňuje z područí kouzelníků a náčelníků, kterými byl po staletí udržován v slepé poslušnosti.

33 Z Čech až na konec světa Alois Jirásek
Starý děda vypráví svým vnoučatům, co všechno zažil, když byl mladý. Jeho pán, Lev z Rožmitálu, byl ve službě u krále Jiřího z Poděbrad. Měli za úkol dojít až na konec světa. Objeli společně s celou svou družinou Evropu. Zastavovali se téměř v každé zemi a poznávali tamější kulturu, zvyklosti a tradice a ukazovali tam, jak se co dělá v zemích českých . Vždy rozmlouvali s panovníkem dané země a vysvětlovali mu , že je lepší, aby se u papeže přiklonil ke straně Jiřího z Poděbrad

34 Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain
Tato vrcholná práce americké literatury 19. století o osudech dvou podnikavých chlapců je nabitá napětím, humorem a neodolatelnou hravostí. Zvláště v Hucku Finnovi vytvořil autor typ nekonvenčního klukovského hrdiny, který s vtipem řeší podivné události, jichž se stává svědkem při své cestě po řece Mississippi. Vítězí nad podvodníky a gangstery a v napínavé spleti převleků,komické nadsázky a gagů, spolu s kamarádem Tomem osvobozuje uprchlého černocha Jima...

35 Mary Jana Dorothy Sterlingová
Román o černošské školačce z jihu USA, která jako jedna z prvních vstoupila na střední školu, vyhrazenou dosud bílým.

36 Šelmy hledají domov Vladimír Pazourek
V šesti povídkách je zde zachycen život zvířat v lesích na Oravsku.

37 Velké trápení Helena Šmahelová
Přiběh třináctiletého citlivého děvčátka, které je přinuceno vedle svých prostých starostí a školních problémů bojovat s nečekanými nesnázemi danými rozvodem rodičů.

38 Říkali mi Leni Lenka Bezděková
Křehké a působivé vyprávění Leni Freiwald získalo po svém prvním vydání popularitu mezi našimi čtenáři a uznání i v zahraničí. Knížka vyšla mimo jiné také v Německu, USA, Velké Británii i Japonsku. Příběh desetiletého děvčátka, které postupně zjišťuje, kdo a kam patří, strhuje, dojímá a současně burcuje čtenáře dnes stejně jako před padesáti lety...

39 Ráj domova Jan Čarek Verše pro nejmenší děti s kresbami Adolfa Zábranského

40 Dětem František Halas Prosté verše, které básník zpívá "do usínání dětí" a jimiž se vžívá do originálního dětského světa, kde myš je probuzená hlína, ryba hastrmaní lžička, zamrzlé sklo je zabaleno do větviček, aby mu nebylo zima, vyprávějí dětem o kosu, který si zavazoval na trávníku tkaničku-žížalu, o jaru, o návratu vlaštovek, o kohoutu, který snáší kraslice, o vrabcích darmojedech, žijících z cizí práce, o paviánech, o "milosrdné zemi Africe" kde se "děcka nemyjí a nečesají", o datlovi, který proklepává les, o hrdličce, přivázané ke kolébce Ježíškově.

41 Bajaja Vladimír Holan Děti, jejich radosti, drobné smutky, zvídavost, touhu po poznání zachytil V. Holan ve verších o malé Kačence, která žije v jednom z nejkrásnějších koutů Prahy, na Kampě, kde bydlíval abbé Dobrovský, kudy chodíval Neruda i malíř Pinkas. Básník nám ukazuje nejen vlastní dcerku, ale citlivě přibližuje svým čtenářům dětský svět a život malého člověka v rámci jednoho roku, oživuje přitom současnost ještě reminiscencemi na dávné dětství vlastní. Tak kniha jako vroucí obraz lásky k dětem, k životu, k lidem, hovoří nejen k malým čtenářům, jimž je především určena, ale neméně výrazně i k dospělým

42 Nesu, nesu kvítí František Hrubín
Ilustrovaná knížka seznamuje prostými veršíky nejmenší děti s květinami a jejich užitečnými vlastnostmi.

43 Věčný hvozd Jaromír Tomeček
Známý obdivovatel přírody líčí v knize neobyčejné krásy Jeseníků, vypráví o lesích, zvěři, ptácích i hmyzu s seznamuje i s gigantickou prací lidí, kteří uskutečňují velkolepou záchranu zpustošených porostů.

44 Modřinky, pojďte k nám Sylva Vaníčková- Daňková
Vyprávění o dvou dětech, které se bojí o svou zahrádku, vyhledají v lese starého datla a na jeho přímluvu získají za pomocníky v boji proti broukům a jiným škůdcům ovocných stromů sýkorky-modřinky.

45 O podivné záhadě Josef Hiršal
Vyprávění o nové poštovní schránce, kterou listonoš při dopravě na poštovní úřad zapomněl v lese a když se pro ni druhý den vrátil, nalezl v ní dopisy rozmanitých obyvatelů lesní říše.

46 O lékaři Pingovi Bohumil Říha
Příběh čínského lékaře, který byl neprávem obviněn, musel odejít z města a prožil řadu let putováním po Číně, se odehrává v době císařů.

47 Blaník, hora tajemná Jarmila Svatá
Osm pověstí vázaných k Blaníku a vyrostlých z lidové víry v knížete Václava, pomocníka chudých a utištěných, který je v tajemné hoře ukryt se svou družinou a s krajem a jeho lidmi cítí i žije.

48 Tonda, já a mravenci Jaroslava Blažková
Až si knížku přečteš, můžeš na ni vyrobit recenzi, kterou sem vložíme 

49 Piano jde do světa Kamil Bednář, Petr Eben
Pohádka o tom, jak Piano, Trubka, Flétna, Basa a Bubínek putovali k zámku zakletému do ledového vrchu a jak svou muzikou rozmrazili led a osvobodili zámek ze zakletí. Pohádka je provázena obrázky a notami

50 Ve městě byl kouzelník Jurij Tomin
Podivuhodné příběhy chlapce Tolíka, který získá kouzelnou krabičku sirek, jichž přelomením se mu splní každé přání. Pozná, že jsou lidmi včerejška všichni, kdo sní o tom, že prožijí svůj život bez práce, a že skutečné štěstí přinášejí člověku jenom kouzla, která vytvořil vlastníma rukama.

51 Lupiči a Čárytužka J.M. Družka
Kouzelné příběhy dvou pohádkových kamarádů - kouzelného malíře Čárytužky a železného človíčka Kutílka. Vše krásně ilustroval ZDENĚK SMETANA

52 Pohádky o mašinkách Pavel Nauman
Publikace obsahuje devět pohádek o mašinkách. Autor polidšťuje neživé předměty - mašinky a popisuje jejich údržbu, obsluhu, jak fungují, co si myslí, po čem touží, jejich vlastnosti, jízdy i havárie! Jednotlivé pohádky na sebe volně, ale přece jen obsahově a dějem navazují.

53 Král sedmi závojů Jan Vladislav
Italské pohádky nesou pečeť svého původu v tom, že si libují v pestřejších barvách a hlučnějším smíchu. Podle sbírek italských sběratelů je sestaven tento rozsáhlý a pestrý výbor italských pohádek pro děti do 10 let. Libují si v pestřejších barvách a hlučnějším smíchu. Často se tu vyplouvá za moře a hrdiny příběhů nejsou jen králové a princové, ale i bohatí kupci, angličtí milordové, udatní kapitáni i bezrucí vojáčkové. Několik zvířecích pohádek svým poučným závěrem připomíná bajky.      

54 Stopy v divočině Ernest Thompson Seton
Autor ve svých povídkách líčí krásy přírody,kterou se naučil milovat už jako chlapec,když žil s rodiči v Kanadě.V první povídce se čtenář seznámí s osudy medvěda,který se dostane do zajetí a po útěku se stane skutečným vládcem hor.Druhá povídka je o ušlechtilém,inteligentním a odvážném stříbrném lišákovi.

55 Hanýžka a Martínek Jindřich Šimon Baar
Příhody dvou vesnických dětí z autorova rodného Klenčí v pol. 19. stol. vznikly původně jako součást jeho Chodské trilogie. Příběhy Hanýžky a Martínka autor vybral a shrnul do samostatného svazku určeného dětem, který poprvé vyšel v r Kromě citového života dětí a přirozených lidských vztahů, upřímných a bezprostředních, zachytil J. Š. Baar i lidové prostředí a způsob života svého milovaného kraje, včetně starých zvyků a obyčejů. Knížka je určena dětem do 10 let, ale může potěšit i čtenáře z řad starší generace, kteří mají rádi poklidnou klasickou četbu.

56 Kniha zvířátek Marie Majerová
Anglická literatura, bohatá na pohádky a veselá vyprávění ze zvířecího života, inspirovala M. Majerovou, aby z ní upravila tři rozsáhlé pohádky (Noemova zvířata, Dům U delfína, Jenda v kočičím království), jejichž děj umístilado českého prostředí, do světa našich dětí. Tyto tři pohádky z prvního vydání v r přešly později v zkrácené a podstatně upravené verzi do "Veselé knihy pohádek" pod názvy Lodní pohádka, Veselé návštěvy a Kočičí pohádka.

57 Mušle pohádek Zuzana Renčová
Kniha mořských a podmořských pohádek

58 Zvířátka a Petrovští Václav Tille Říha
Soubor klasických českých pohádek.

59 Srdce Edmondo De Amicis
Příběhy žáků třetí třídy obecné školy Barettiho vypráví osudy rodiny Alberta Bottiniho, hlavní postavou je jeho syn Enrico. Děj se odehrává v italském městě Turině v jednom školním roce od října 1881 do července V té době je Itálie již sjednocená jako Italské království (Regna d´Italia) a vládl tu Umberto I., syn krále sjednotitele Viktora Emanuela II.. Jeho vláda spadá do let 1878 – 1900, kdy byl zavražděn. Turin (italsky Torino) je hlavní město kraje Piemontu v severozápadní Itálii. Leží na úpatí Alpských hor, má překrásné okolí a množství památek. V příběhu se odrážejí dobové sociální rozdíly, které autor výstižně popisuje. V několika samostatných kapitolách jsou zde popsány také tehdejší podmínky života slepých a hluchých dětí, dětí stižených křivicí a nejmenších dětí z opatrovny, obdoby jakýchsi obrovských jeslí. V knize je také vykresleno několik charakterů učitelů i učitelek, jejich autorita, vztah a láska žáků k nim, zároveň však i život v existenčních potížích.

60 Jak blecha doskákala Janečkovi pro štěstí Václav Čtvrtek, Radek Pilař
Až si knížku přečteš, můžeš na ni vyrobit recenzi, kterou sem vložíme 

61 Jak si mořský koník, mořská jehla a hvězdice udělali malé milé moře Olga Hejná
Až si knížku přečteš, můžeš na ni vyrobit recenzi, kterou sem vložíme 

62 Už si čtu pohádky Eduard Petiška
Krátké pohádky, které vypráví pohádkový dědeček.

63 České pohádky Karel Jaromír Erben
sbírka lidových pohádek

64 Před usnutím František Halas
Půvabné verše Františka Halase věnované dětem s kouzelnými ilustracemi Oty Janečka

65 Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář
Půvabné a poučné vyprávění o kocourkovi Modroočkovi,jeho dvojnožci i jiných věcech.

66 Ferdův slabikář Ondřej Sekora
Průvodcem po slabikáři je postavička Ferdy Mravence, který představuje jednotlivá písmena říkankou a didaktickým vyprávěním ozřejmuje správné návyky při psaní. Velká písmena a množství ilustrací předurčují knížku k prvnímu čtení pro nejmenší.

67 Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura
Veselé příhody medvědáře Kuby Kubikuly, jeho medvěda Kubuly a podivného medvědího strašidla Barbuchy na jejich toulkách světem. Roztomilý příběh medvědáře a medvěda patří již mezi klasiku české literatury pro děti. Ani po letech od svého prvního vydání neztratil nic ze svého kouzla, osobitosti a vtipu, a tak by neměl chybět v žádné dětské knihovničce. Připomeňme si jen, že vypráví o medvědáři Kubovi Kubikulovi a jeho nezbedném medvědovi Kubulovi, se kterým se toulal po světě a kterého strašil strašidlem Barbuchou.

68 Pinocchiova dobrodružství Carlo Collodi
Velká klasická pohádka s neobyčejným hrdinou – dřevěným panáčkem s dlouhým nosem – se proslavila po celém světě. Panáček, kterého vyřezal pan Geppetto z polínka a pojmenoval ho Pinocchio, ožil a podstoupil neuvěřitelná dobrodružství, z nichž mnohdy vyvázl jen taktak. Dostal se do loutkového divadla, mezi loupežníky, k víle Modrovlásce, do vězení, na ostrov včel, a dokonce i do žralokova žaludku. Svého tatínka se takovým putováním dost natrápil, ale nakonec ho velmi překvapil…

69 Dcera Slunce Michaela Tvrdíková
Sibiřské pohádky vypravuje M. Tvrdíková. Ilustroval Josef Kremláček.

70 Kocourek Zlatochloupek Hana Vrbová - Piskáčková
Soubor pohádek, vyprávěných prózou i veršem, přináší především příběhy o zvířatech a ptácích, jejich vlastnostech a vzájemných vztazích, také o lidech a jejich nectnostech a o dětech a bezprostřednosti jejich počínání. Mnohé odrážejí bídu a útisk venkovského lidu a krutou vládu carů.

71 Velká obrázková knížka pro malé děti Milena Lukešová, Bohumil Říha
Obrázková knížka spolu s krátkými texty objasňuje dětem obsah mnoha pojmů, s nimiž se v denním životě setkávají. Jednoslovná hesla jsou abecedně uspořádána a zahrnují přístupný výklad rozmanitých druhů lidské činnosti i věcných pojmů.

72 Dobrodružství veverky Zrzečky Josef Zeman
Příběh z křivoklátských lesů o vzájemné podpoře lesních zvířátek proti škůdcům a o jejich boji za záchranu starého dubu napadeného larvami tesaříků. Vyprávění informuje děti o užitečnosti drobných lesních ptáků, zachycených i s jinými zvířaty a rostlinami na uměleckých ilustracích

73 Devatero pohádek Karel Čapek
Pohádky v této knize - Velká kočičí pohádka, Pohádka psí, Pohádka ptačí, První loupežnická pohádka, Pohádka vodnická, Druhá loupežnická pohádka, Pohádka tulácká, Velká policejní pohádka, Pohádka pošťácká a Velká pohádka doktorská - patří mezi stálice základního fondu literatury pro děti společně s kouzelnými ilustracemi Josefa Čapka

74 Robinson Crusoe Daniel Defoe
Známá kniha anglického spisovatele o námořníkovi z Yorku, který ztroskotá na pustém ostrově a po dlouhá léta zde musí bojovat o základní potřeby svým důvtipem a s pomocí věrného přítele, domorodce Pátka.

75 Veselá kopa Karel Plicka
Soubor folklórních veršů, popěvků, přísloví, pořekadel, pohádek a vyprávění přibližuje dětem humor venkovského lidu a ukazuje, jak lidový vtip pomáhal v těžkých dobách přenášet se přes bolest a bídu, jež bývaly častým hostem v našich chaloupkách.

76 Rybaříci na modré zátoce Karel Nový
Ze života ledňáčků. Hlavou ledňáččí rodiny jsou ptáci jménem Kik a Or. Společně vychovávají mláďata a překonávají nástrahy života v divoké přírodě v blízkosti řeky.

77 Zlaté slunce, bílý den Josef Václav Sládek
Výbor z veršů, plný kouzla a citu, probouzí u dětí smysl pro krásu, čistotu, ukazuje radostný svět hravého dětství.

78 Malý princ Antoine de Saint-Exupéry
Kniha vypráví příběh pilota (samotného Exupéryho), který ztroskotá na Sahaře a tam se setkává s Malým princem, jenž sem přišel z daleké planetky.

79 Dětská encyklopedie Bohumil Říha
Až si knížku přečteš, můžeš na ni vyrobit recenzi, kterou sem vložíme 

80 Kluci, hurá za ním Václav Řezáč
Příběh z doby předmnichovské republiky o klukovské trojici, které neznámý zloděj ukradl ze skrýše rádio.

81 Staré pověsti české Alois Jirásek
Knížka od samotného prvního vydání v roce 1894 patří do zlatého fondu české literatury a její znalost patří k základnímu vzdělání. Jirásek tu sebral a beletristicky zpracoval nejznámější české pověsti. Je jich třicet pět a dočteme se mezi nimi např. o praotci Čechovi,Krokovi a jeho dcerách,Přemyslovi i Libušiných proroctvích nebo o staré Praze....

82 Rok v přírodě Králová-Jiroušková A.
Až si knížku přečteš, můžeš na ni vyrobit recenzi, kterou sem vložíme 

83 Zlatý klíček Alexej Nikolajevič Tolstoj
Příhody dřevěného panáčka, který utekl svému tvůrci a odvážně se vrhl do neuvěřitelných dobrodružství.

84 Sněhová královna H.CH. Andersen
Babička vyprávěla dětem pohádku o zlém zrcadlu a o střípkách zla. Než šli děti - Gerda a Káj - spát, uviděl Káj za oknem nějakou paní. Gerda ji však neviděla. V noci Káj volal, ať se mu ukáže ten, kdo má v oku střípek ze zlého zrcadla. Později šli Káj a Gerda na sjezdovku, kde Kájovi vletěl do oka střípek ze zlého zrcadla. Hned na to si pro Káje přišla paní, kterou viděl za oknem. Káj s ní odjel. Gerda z toho byla nešťastná a šla Káje hledat. Gerda cestou potkala ženu, která na ní byla velmi milá. Měla však od Sněhové královny za úkol Gerdu zastavit. Pokusila se Gerdu přimět hřebenem zapomnění, aby na Káje zapomněla a zůstala u ní. Gerda ale nezapomněla a pokračovala v cestě. Podruhé se ji pokusil zastavit muž s jablky. Chtěl po Gerdě, aby mu pomohla očesat jablka. Gerda je očesala, ale pokračovala dál. Dále Sněhová královna poslala medvěda a šaška, aby Gerdu zastavili. Šašek s medvědem řekli Gerdě, že je Káj ve zlatém zámku. Gerda se tam tedy vydala. Když tam přišla, tak se tam prý konala svatba Káje a princezny. Gerda poznala, že svatba je falešná a vydala se na místo, kde byl doopravdy Káj. Naštěstí ho stačila najít do konce sedmého dne, a tak ho vysvobodila. Sněhová královna proto odešla, byla poražena. Najednou se Káj a Gerda ocitli doma. Zjistili, že babička o tom všem vůbec nevěděla. Byl to snad jen sen?

85 Český Honza Jiří Horák Sebrané pohádky o Honzovi - silném, jako princ, rytíř, nesyta a různé sestavil Jiří Horák a ilustroval Josef Lada

86 Kluci, holky a Stodůlky 1,2 Eva Bernardinová
Kdo si přečte tenhle rok na současné vsi, určitě se bude chtít do Stodůlek přestěhovat. Nebo tam strávit aspoň prázdniny. Nebo si tam aspoň zajet na neděli. Jenomže na žádném nádraží mu lístek do Stodůlek Evy Bernardinové neprodají. Ani žádný silniční ukazatel ho tam nezavede. Ani pošťák, hospodský, ba ani cestář mu neukáže cestu. Protože Stodůlek je mnoho, desítky a stovky jich jsou po celé naší vlasti (i když se vždy nejmenují právě Stodůlky), na druhé straně ale v něčem a něčím existují Stodůlky Evy Bernardinové právě jenom v autorčině fantazii, přesně takovou vesničku na mapě ani ve skutečnosti nenajdete.

87 Mikeš Josef Lada Nesmrtelná knížka, kterou si zamiluje každý, kdo přečte prvních pár stránek. Jen málokdo z vás neslyšel o Mikešovi. Černý kocourek žil v Hrusicích u Ševců a nejvíc si s ním rozuměl Pepík. Spolu se navyváděli mnoho veselých kousků a taškařic, při nichž nikdy nechyběli kamarádi Pašík a Bobeš, později i roztomilý Nácíček. Když se Mikeš vypravil do světa, prožil nejedno dobrodružství na cestách a v cirkuse, kde na čas zakotvil. Ale všude dobře, doma nejlíp, a tak se kocourek zase vrátil, aby rozdával radost všem dětem.

88 Robinsonka Marie Majerová
Poté, co při porodu Blážina bratříčka umírá jeho maminka, musí se Bláža najednou postarat sama o sebe i o svého tatínka, taxikáře. Pomyšlení na odvahu a důvtip Robinsona Crusoe z její oblíbené knihy pomáhá patnáctiletému děvčeti, aby se vypořádalo se starostmi všedního dne od obyčejného úklidu až k problematickému vaření

89 Emil a detektivové Erich Kästner
Napínavá a vtipná dětská detektivka. Emil Tischbein, syn chudé vdovy v Neustadtu, je pozván na prázdniny k příbuzným do Berlína a má tam babičce dovézt peníze od maminky. Ve vlaku však usne. A když se probudí, zjistí, že byl okraden. Co teď? Má se přihlásit na policii nebo se aspoň přiznat tetě? Ne, Emil se rozhodne jinak. Vystoupí z vlaku a začne sledovat svého spolucestujícího, na něhož právem padlo jeho podezření. A teď začíná dramatická honička za zlodějem, která by nikdy nemohla skončit úspěšně, kdyby byl Emil sám. On si ale v neznámém velkoměstě najde kamaráda – a pak už se pronásledování stane záležitostí celé klukovské party, kde každý má svůj úkol. Erich Kästner je oblíbeným autorem literatury pro děti (např. Luisa a Lotka).

90 Je nám dobře na světě František Hrubín
Říkadla pro děti

91 Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie Eduard Petiška
Kniha, seznamující s tisícíletými mýty nejstarších civilizací, je zpracována podle překladů ze starých papyrů a klínopisných záznamů a podle starověkých písemných památek. Egyptské a mezopotamské báje a pověstí, ktere autorpoprvévydal r v souboru Příběhy, na které svítilo slunce, vycházejí nyní samostatně.

92 Krása nesmírná Irina Valerianovna Karnauchova
Kdo by neznal z vyprávění Babu Jagu, Kostěje Nesrmtelného, krásnou Vasilisu, Finista, jasného sokola, žabku carevnu, či zdánlivě hloupé Ivany? Ruské lidové pohádky s plnokrevnými postavami boháčů a chuďasů, s osobitými čarodějnými bytostmi, s národními zvyky jsou jedním ze základních kamenů slovanských pohádek a patří do světového literárního fondu. Potěší všechny milovníky pohádkových příběhů.

93 Ptáci Josef Lada Ladovy veselé učebnice

94 Lovci mamutů Eduard Štorch
Tento příběh vypráví o kmeni pravěkých lidí ,,Lovců mamutů“. Udál se asi před dvaceti až třiceti tisíci lety. Tehdy žila na Bílé skále tlupa pravěkých lidí. Ovládali jednoduchou řeč a doplňovali ji posunky a mimikou v obličeji. Věděli, že je oheň nejen zahřeje, ale dokáže upéct maso a chránit před divokou zvěří. Oheň hořel před vchodem do jeskyně, aby dovnitř nemohly šelmy. Tehdy ho ještě neuměli rozdělat, tak spoléhali na přírodu a oheň donášeli. Příběh nám bude vyprávět o tom, jak lovili zvěř a jak z ní vše dokázali zužitkovat. Vnitřnosti zvěře jedli syrové, protože byly ještě teplé. Stažené kůže hned zpracovávaly ženy a děti. Lovili například zubry, lišky, ryby, ale také vlky a mamuty. Věřte, chytit takového mamuta je věc těžká, na kterou se museli dlouho připravovat. Museli nejdřív vykopat obrovskou jámu, do které toho mamuta museli vehnat. Učili se také vyrábět si nástroje, jako je například kámen opracovaný do tvaru slzy (pazourek). Díky pazourku, který poté použili na rozbíjení kamenů, dokázali vykřesat oheň. Ale to chtělo zručnost a trpělivost. Později se jim podařilo dokonce rozdělat oheň za pomoci kousku dřeva. Oheň byl totiž v pravěku největší vynález pravěkých lidí a měl pro ně opravdu obrovský význam. Dovídáme se tu také o cizích tlupách, například jak mezi sebou bojovali o území, o kořist atd. Při lovu nebo boji o území zahynula velká spousta pravěkých lidí. Byl to pro ně boj na život a na smrt.

95 Na Chlumku Alois Jirásek
Povídka od Aloise Jiráska Na Chlumku vypráví o době umrtí Přemysla Otakara II, kdy na jeho místo nastoupil jeho sedmiletý syn Václav. Na malém kopci Chlumku se rozkládal jeden z nejmohutnějších hradů Chlumek. Vladyka Zdislav se svou armádou odjížděl do boje proti Braniborům. V té době Braniboři zahájili útok na Chlumek, kde chlumečtí, i přes velké oslabení, odvraceli útok. V noci se podařilo nepozorovaně uniknout jednomu chlapci z pevnosti. Naštěstí to dlouho netrvalo a chlapec přivedl pomoc, která hravě Branibory rozehnala.

96 Knížka Ferdy Mravence Ondřej Sekora
Tři části - Ferda Mravenec, Ferda v cizích službách, Ferda v mraveništi. Pro čtenáře od šesti let.

97 S malířem kolem světa Josef Šubrt
Malovaná encyklopedie pro děti, která popisuje jednotlivé státy světa, doprovázené kreslenými obrázky .

98 Děti z Bullerbynu Astrid Lindgrenová
Kniha vypráví o 6 dětech a jejich zážitcích v malé vesničce Bullerbynu. Sestry Anna a Britta, Olle, sourozenci Lisa, Bosse a Lasse společně chodí do školy do vzdálené vesnice, hrají si spolu na indiány, tráví spolu Vánoce, chodí spolu bruslit. Prožívají společně různá dobrodružství jako například uvíznutí ve sněhové bouři cestou ze školy, hledání ztraceného pokladu, koupání na ostrově, hledání vodníka u mlýna. Chodí často navštěvovat dědečka Anny a Britty, kterého si ostatní děti přivlastnily.

99 Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti Vítězslav Nezval
Známý básník popisuje věci, květiny, zvířata a lidi dětského světa tak, jak se s nimi kdysi sám jako venkovský chlapec setkával.

100 Adam a Otka Bohumil Říha
Dvě vesnické děti jedou na prázdniny k příbuzným do hlavního města Prahy. Desetiletý Adam a šestiletá Otka prožijí během pobytu v sídlištním paneláku v Severním Městě mnoho zajímavých příhod a dobrodružných objevů.

101 Zrcadlo starých časů Helena Lisická
Pověsti a zkazky z českých měst Soubor pověstí a historických povídek z doby od 13. století až do začátku století 19.

102 Bohatýrské byliny Helena Križanová - Brindzová
Až si knížku přečteš, můžeš na ni vyrobit recenzi, kterou sem vložíme 

103 Zázraky a divy Julian Tuwim
Vtipné a humorné příběhy ve verších se snaží především pobavit čtenáře, útočí na dětskou fantasii, zachycují veselé situace, ať skutečné (na př. mráz, Čtyři roční doby, Pták) nebo vymyšlené (přeházený svět v rozmarných verších Kdyby a Zázraky a divy). Nejobsáhlejší je skladba úvodní "Pan malilínek a velryba", v níž maličký človíček - obměna našeho Palečka, ale v dospělosti - putuje v ořechové skořápce vybavené vším komfortem po mořích, hledaje velrybu a nakonec se utáboří na jejím hřbetě. Zvukomalby nejvíce užívá báseň "Lokomotiva", popisující vlak a jeho četné pasažéry.

104 Zdivočelá voda Eliška Horelová
Dětský román zachycuje ve svérázném pohledu třináctiletého hrdiny situaci v Sudetech od nástupu henleinovců proti republice až po Mnichov a zábor pohraničí. Dějovou osnovou vyprávění je útěk hrdiny z prázdninového pobytu u babičky za ohroženými rodiči v pohraničí v létě r Kniha, která má spádný děj a je záměrně napsána bez patosu a silných slov, byla odměněna jednou z cen nakladatelství Albatros

105 Bez jízdenky kolem světa Nikolaj Osipov
Bez jízdenky kolem světa aneb Vyprávění o podivuhodných tulácích s pravdivou úvodní pohádečkou a neméně pravdivými dovětky, malými nápověďmi a úplnými odpověďmi na konci knihy. Zajímavé vyprávění o tom, jak se rostliny množí a stěhují pomocí semen.

106 Příběhy, pověsti a pohádky paní Hudby Anna Hostomská
Průvodce operní tvorbou vybraných děl, zpracovaný pro děti, vypráví obsahy oper jako samostatné příběhy. Doplněno medailonky tvůrců.

107 Odkazy: v prezentaci jsou použity jako zdroje stránky : www
Odkazy: v prezentaci jsou použity jako zdroje stránky : , Vladislav&Search


Stáhnout ppt "Nevíš, jakou knížku si vybrat ke čtení"

Podobné prezentace


Reklamy Google