Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ"— Transkript prezentace:

1 ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/ ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ V ODBORNÉM VZDĚLÁVÁNÍ NA SOŠ LUHAČOVICE Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Projekt Land Art (teoretická příprava)
pro Kurz kresby SOŠ Luhačovice zpracoval Martin dvořák foto: volné reprodukce:

3 Projekt Land Art žáci oborů uměleckých řemesel plánovaný kurzu kresby
pilotního ověřování a praktického využití modulu M2 – Moderní trendy ve výtvarné a grafické přípravě seznámení s výtvarným směrem LAND ART v rámci hodin výtvarné přípravy a dějin umění část žáků - ukázky tohoto umění na výstavách v Centre Pompidou v rámci odborné exkurze v Paříži.

4 Projekt Land Art kurz by měl vzbudit úctu k přírodě
získat k ní pozitivní vztah a snahu pracovat s materiály, který jim příroda poskytuje jediným omezením bude pro žáky materiál (kámen, dřevo, hlína, atd..), které nesmí poškodit přírodní prostředí všechny projekty žáků SOŠ Luhačovice budou realizovány pod dohledem odborných pedagogů, kteří jsou vyučující výtvarných a odborných předmětů.

5 Projekt Land Art vznik inspirován moderními směry 20. století
vzor v myšlenkách minimalismu i konceptuálního umění konceptuální umění a Land Art = jeden druh umění, který se liší spouze omezením výstavních podmínek (konceptuální umění vázáno na výstavní prostory galerií zatímco Land Art je úzce spojen s přírodou a venkovními prostorami společné prvky s uměním minimalismu – omezené použití materiálů k vytvoření uměleckého díla v tradičním umění, považovaných za neumělecké a nehodnotné (přírodní materiály přirozeně splynou s přírodou a nenaruší ekosystém), a jednoduchost zpracování. směr Arte Povera (lze přeložit jako „Ubohé umění“, Itálie od 60. let 20. století) a jeho přední představitelé : Ital Michelangelo Pistoletto a Řek Jannis Kounellis.).

6 Land Art Projekt Land art v Ravenně Paolo Redwings
teoretický spis o Land Artu esej Roberta Smithsona: „Sedimentace mysli: Pozemní projekty“ (The Sedimentation of the Mind: Earth Projects) Smithson ji publikoval v roce 1968 a zabýval se v ní postoji a tohoto hnutí. Projekt Land art v Ravenně Paolo Redwings zdroj:

7 Land Art Land art projekt v Lelystadu (Nizozemí, 1985)
jsou používány přírodní materiály: kameny, dřevo, hlína i rostliny, různě naaranžovaných a rozmístěných mimo prostory galerií ve volné přírodě často jsou vystaveny různým povětrnostním vlivům díla tak žijí svým vlastním životem a mění se díky přírodním podmínkám a erozi, které jim dodávají nový rozměr Land art projekt v Lelystadu (Nizozemí, 1985) Lucien den Arend zdroj:

8 Land Art Land Art – Had v Anholdtu, zdroj: www.wikipedia.cz
mnoho prácí Land Artu bylo vytvořeno v Arizoně, Nevadě, Novém Mexiku nebo Utahu většina z nich již podlehla erozi, jediným svědectvím o jejich existenci jsou videonahrávky a fotografie pořízené během jejich stavby a při dokončení. Land Art – Had v Anholdtu, zdroj:

9 Land Art Projekt Zikkurat Ed a Tomas Hoke v Kärtneru (Rosental),
díla byla velmi nákladná umělci v mnoha případech závislí na finančních příspěvcích sponzorů a nadací umělci po vzniku tohoto hnutí neměli větší problémy se získáváním peněz na svoje projekty postupem času přestala být podpora tohoto umění módní záležitostí a sponzoři přestali díla financovat Projekt Zikkurat Ed a Tomas Hoke v Kärtneru (Rosental), zdroj:

10 Land Art Spirala Jetty Robert Smithson zdroj: www.wikipedia.cz
nejvýraznější umělec Land Artu Robert Smithson v roce zemřel při havárii vrtulníku, ve kterém si prohlížel svoje dílo umělecké sdružení ztratilo svého největšího obhájce a tím i svůj smysl. Spirala Jetty Robert Smithson zdroj:

11 Land Art Projekt Land Artu ve Walesu zdroj: www.wikipedia.cz
1998 – Amsterdam: skupina umělců vytvořila projekt Indoor Land Art Programme obnovili myšlenky Land Artu výstavami po celé Evropě. Projekt Land Artu ve Walesu zdroj:

12 Land Art Land Art z Londýna Paolo Redwings zdroj: www.wikipedia.cz
evropští umělci, jako například David Nash, Andy Goldsworthy nebo Mihael Singer na rozdíl od svých amerických současníků mají subtilnější přístup k přírodě pokoušeli se krajinu akcentovat a pracovat s přírodními materiály (půda, kámen, dřevo, voda nebo led) Land Art z Londýna Paolo Redwings zdroj:

13 Land Art Land Art John - Jo – Dee zdroj: www.wikipedia.cz
Příklady: Karolina Kohoutková si zasadila rostlinu do pupíku, který se nachází v krajině břišní. Teres Murak používá rostliny jako pokrývku těla, sleduje jejich krátký život, který se posouvá k zániku. Petr Štembera si vštěpoval větvičku do ruky. Vladimír Havlík se při „Pokusu o spánek“ pokoušel spočinout pod přikrývkou trávy. [1] Land Art John - Jo – Dee zdroj: [1] Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Katedra výtvarné výchovy Krajiny Diplomová práce 2008, autorka: Anna Hebronová, vedoucí: Mgr. Petr Kamenický, v Brně dne 20. dubna 2008.

14 Land Art Open Space Zach Meisner zdroj: www.wikipedia.cz
V přílohách jsou uvedeny konkrétní obrazové ukázky umění Land Artu Open Space Zach Meisner zdroj:

15 Land Art Land art Wicklow Irsko zdroj:

16 Land Art Land art evropský projekt zdroj:

17 Land Art Land Art Trevijano zdroj:

18 Land Art Land Art Eigg Kris Cohen zdroj:

19 Land Art Humus Park Pordenone zdroj:


Stáhnout ppt "ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google