Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3."— Transkript prezentace:

1

2 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : Ruční elektrické stroje : novinky a aktuality

3 Nové funkční prvky na kotoučových pilách Několika novými prvky pro zvýšení komfortu obsluhy a zkvalitnění práce vybavila společnost Tooltechno Systems s ruční kotoučovou ponornou pilu FESTOOL TS 55. Vzhledem k tomu že se jedná o vybavení které není na ručních pilách běžné, krátce se zde o něm zmíníme.

4 Nové funkční prvky na kotoučových pilách První inovací pily s pevným krytem a spouštěcím pilovým kotoučem je pružně uložený rozvírací klín, který umožňuje zanoření kotouče do materiálu v kterémkoliv místě přičemž se sám zasune do krytu a při vedení pily se pomocí pružiny automaticky opět vrátí a vstoupí do řezné spáry. Na rozdíl od starších modelů tedy není nutné klín odšroubovávat. Další novinkou je zjednodušení operace výměny pilového kotouče. Zatímco u předchozí verze musel být upínací šroub kotouče ručně naveden do oblasti manipulačního okénka a kotouč proti otáčení zaaretován zásuvným odpruženým kolíkem,jsou u současného provedení tyto kroky řešeny automaticky prostřednictvím nového systému Fasi Fix.

5 Nové funkční prvky na kotoučových pilách Ten tvoří ruční páčka umístěná v horní části rukojeti, která ve sklopené poloze pomocí otočné vačky na boku držadla vyřazuje z činnosti odpruženou polohovací západku. Jakmile se páčka vyklopí, vačka se pootočí a odblokuje západku. Nová ponorná pila Festool TS 55 s pružně uloženým rozvíracím klínem

6 Nové funkční prvky na kotoučových pilách Ta po stlačení pily směrem do řezu (ponoření) automaticky zaskočí do zářezu na vnitřní straně krytu pilového kotouče čímž pracovní jednotku zaaretuje přesně v poloze kdy se upínací šroub nachází v oblasti manipulačního okénka. Současně s tím se také automaticky zaaretuje pilový hřídel. Kotouč tedy můžeme vyměnit bez jakéhokoliv přidržování. Po zaklopení páčky se všechny aretační prvky vyřadí z činnosti a pila je opět připravena k práci. Systém Fast Fix pro výměnu Pilového kotouče bez nutnosti ruční aretace

7 Nové funkční prvky na kotoučových pilách Novým způsobem je nyní zajištěna i čistota řezu. Dosavadní řešení pomocí pryžové pásky nalepené na hraně vodící lišty zabezpečovalo čistotu řezu pouze na vnitřní hrané kotouče. Přídavná plastová patka která se nasouvá na vnější stranu ochranného krytu v oblasti výstupu břitů z materiálu chrání nyní řez proti otřepům z vnější strany. Přítlačná plastová patka pro čistší řez i na vnější straně pilového kotouče

8 Nové funkční prvky na kotoučových pilách Změny se dotkly způsobu vedení pily po vodící liště a též i lišty samotné. Ta je zhotovena z nového širšího profilu. Její součástí je m.j. délkově posuvná opěrná zarážka proti zpětnému rázu pily při zanořování která může být pomocí ručního šroubu zajištěna v kterékoliv pozici na liště. Vůli mez vodící drážkou pracovní desky pily a pérkem lišty lze pomoc dvou ručně ovládaných excentrů seřizovat a snižovat na minimum. Tím lze zvýšit přesnost vedení což rovněž ovlivňuje kvalitu řezu. Posuvná zarážka proti zpětnému rázu při zanoření pily a ručně ovládané excentry pro Seřízení vůle mezi vodící drážkou a lištou.

9 Ohebná vodící lišta pro kotoučovou pilu Pro zhotovováni rovných a čistých řezů jsou některé elektrické ruční kotoučové pily vybavovány speciálními vodícími lištami, které se připevňují k opracovávanému materiálu, k pracovnímu stolu apod. Jsou využívány zvláště na stavbách ke zkracování dveří, obkladových panelů, stropních či podlahových dílců atd.

10 Ohebná vodící lišta pro kotoučovou pilu Podle rozměrů dílců, které tímto způsobem hodláme upravovat, si zpravidla můžeme zvolit i délku lišty (výrobci většinou nabízí toto zboží v několika délkových variantách), což má určité stinné stránky. Pokud se pro kratší řezy pořídíme kratší lištu, pak pro delší řezy budeme potřebovat ještě jednu delší lištu. Tím se nám samozřejmě vybavení prodražuje. Chceme-li ušetřit a pořídíme-li si pouze jedno dlouhé vodítko jako univerzální pro všechny délky řezu, pak možná budeme muset potýkat s určitými těžkostmi při manipulaci a přepravě. Tento problém se pokusila vyřešit německá společnost Mafell vývojem nové 1400 mm dlouhé flexibilní vodicí lišty s příznačným názvem Flexi-Schiene pro svoji ruční kotoučovou pilku KSP 40. Celý systém pak nese označení KSP 40 Flexistem.

11 Ohebná vodící lišta pro kotoučovou pilu Na rozdíl od jiných podobných výrobků, zhotovených zpravidla z pevného duralového profilu, je lišta firmy Matell zhotovena z tenké pružné ocelové planžety, takže ji lze srolovat a celou soupravu uložit do přenosného ručního kufříku.

12 Ohebná vodící lišta pro kotoučovou pilu Rovinnost a tuhost lišty při práci zajišťuje podélný okrajový prolis. Jako vodicí element pro udržování přímého směru pily zde slouží řada prolisovaných výstupků, po nichž je pila vedena pomocí drážky na spodní straně své pracovní plochy. Na druhém okraji lišty, kolem něhož prochází pilový kotouč, je nalepena tvrdá pryž, zabraňující vyštípání vláken na horní ploše řezaného materiálu.

13 Ohebná vodící lišta pro kotoučovou pilu Spodní plocha vodítka je opatřena protiskluznou gumovou strukturou. Samotné ruční pile KSP 40 (900 W) má při použití max. průměru kotouče 120 mm prořez 0-42 mm, při použití vodící lišty pak max. 40 mm a umožňuje také naklopení kotouče v rozmezí 0-45°. Je vybavena zasouvacím rozvíracím klínem, takže může být použita i pro uzavřené řezy (tzv. zanořování).

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3."

Podobné prezentace


Reklamy Google