Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHLÓR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHLÓR."— Transkript prezentace:

1 CHLÓR

2 Fyzikální a chemické vlastnosti chlóru
Chlór je velmi reaktivní plyn, který se ochotně slučuje s většinou prvků periodické soustavy. Byl objeven roku Wilhelmem Scheelem, ale dnešní pojmenování mu dal až roku 1810 anglický chemik sir Humphry Davy. vlastnosti: žlutozelený, štiplavě páchnoucí a velmi jedovatý plyn, leptá sliznice, má 2,5 krát větší hustotu než vzduch příprava: reakcí manganistanu draselného KMnO4 s koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou HCl: 2 KMnO HCl 5 Cl2 + 2 KCl + 2 MnCl2 + 8 H2O

3 Výskyt Na Zemi je chlór přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě a ve vodě některých vnitrozemských jezer (Mrtvé moře, Velké solné jezero a další). Z minerálů je nejznámější chlorid sodný, neboli kuchyňská sůl. Velká ložiska chloridu sodného se nacházejí např. v Polsku a USA a geologicky vznikla jako pozůstatek po odpaření slaných vnitrozemských jezer. V zemské kůře je chlór přítomen v koncentraci 200 –1900 ppm (mg/kg). V mořské vodě tvoří chloridové ionty nejvíce zastoupený anion, jejich koncentrace se pohybuje kolem 19 g/l.

4 Výroba a využití Výroba plynného chlóru je založena na elektrolýze vodného roztoku chloridu sodného, solanky. Při práci s plynným chlórem je nezbytné zachovávat přísná bezpečnostní opatření, protože je velmi silně toxický a z průmyslových provozů je známa řada havárií se smrtelnými následky. Plynný chlór je znám jako první prakticky použitá chemická bojová látka již z 1. světové války v roce 1915. Elementární chlór se prakticky používá k desinfekci pitné vody, protože i v malých koncentracích hubí bakterie a jeho nadbytek lze z vody snadno odstranit pouhým probubláváním vzduchem.

5 Chlór jako bojová látka
První německý plynový útok na západní frontě přišel u Nouve Chapelle v říjnu 1914, na konci ledna 1915 pak byl plyn poprvé použit na východní frontě. Ochrana proti plynovým útokům byla primitivní - po prvních německých útocích obdrželi dohodoví vojáci bavlněnou látku, kterou si měli dávat před obličej a namáčet v sodě. Filtrové respirátory a plynové masky se rozmohly až v roce 1917, ve velké míře ale až v roce 1918.

6 ZDROJE: http://home. tiscali. cz/chemie/nekovy. htm http://cs
ZDROJE: Vypracovala: Veronika Sztulová kvinta A


Stáhnout ppt "CHLÓR."

Podobné prezentace


Reklamy Google