Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Přirovnání Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Přirovnání Přirovnání je pojmenování na základě srovnání, podobnosti dvou předmětů. Vychází z dlouhodobé zkušenosti člověka s pozorováním okolního světa,kdy si lidé všímali opakujících se vlastností určitých zvířat,věcí a jevů. Na základě podobnosti začali připisovat tyto vlastnosti jiným lidem, věcem,jevům nebo činnostem, se kterými se setkávali, až došlo k jejich ustálení. Ukazují krásu našeho jazyka. Často obsahují slovo jako.

3 Přirovnání Přirovnání otevírá široké pole lidské představivosti a činí náš projev mnohem rozmanitější a zajímavější. Některá přirovnání nám svůj vznik ukazují dodnes. V přirovnáních nacházíme způsob života našich předků i znaky prostředí, které člověka obklopovalo a v podstatě stále obklopuje. Často působí přirovnání legračně(je hluchý jako poleno).

4 Přirovnání Vznik přirovnání často ovlivňoval život na venkově a fantazii se opravdu meze nekladly, pro inspiraci si naši předkové chodili například do říše zvířat, hmyzu…(silný jako kůň, mlsná jako koza, slabý jako komár, ale také pilný jako včelka nebo čilý jako rybička). Některá starší přirovnání mají svůj původ v oblasti náboženství nebo v lidových pohádkách(starý jako Metuzalém, zlý jako čert, mokrý jako hastrman).

5 Přirovnání Známá přirovnání(vysvětli): Červený jako rak.
Chudý jako kostelní myš. Hezká jako obrázek. Chytrý jako liška. Černý jako noc. Bystrý jako rys. Cítí se jako nahý v trní.

6 Přirovnání Hází sebou jako moucha v pavučině. Chodí jako koza po ledě.
Chová se jako slon v porcelánu. Je chytrý jako stádo opic. Je sám jako kůl v plotě. Je to jako by hrách na stěnu házel. Mají se rádi jako pes a kočka. Odříkává to jako když bičem mrská.

7 Přirovnání K obrázkům doplň přirovnání Pilná jako včelka.
Chytrý jako liška.

8 Přirovnání Hluchý jako poleno. Věrný jako pes.

9 Přirovnání Otázky: Úkol pro chytré hlavy: 1.Co dělá přirovnání?
2.Jaké slovo se v něm často vyskytuje? 3.Odkud si lidé brali témata k vymýšlení přirovnání? 4.Které přirovnání tě nejlépe vystihuje? Úkol pro chytré hlavy: Vymysli přirovnání.

10 přirovnání Zápis: -ukazují krásu našeho jazyka
-přirovnávají na základě podobnosti dvou předmětů -mají svůj původ na venkově,ve světě zvířat,v náboženství,v lidových pohádkách -vyskytuje se v nich slovo jako -často působí legračně -např:Hluchý jako poleno. Jde mu to jako psovi pastva. Vytahuje se jako starý kšandy.

11 Přirovnání Prameny: .org/wiki/Přirovnání Vše platné k

12 Konec


Stáhnout ppt "Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google