Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních školách Autor Věra Soušková Číslo materiálu VY_22_INOVACE_ANJ_1S2U_SO_29_18 Název Food and Drinks Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Anglický jazyk Ročník 1. roč. SŠ, 2. roč. SOU Tématický celek Konverzace: Meals Anotace Výkladová prezentace zaměřená na jídlo a pití podněcuje žáky k vyjadřování a k rozvoji slovní zásoby. Metodický pokyn Prezentace s využitím dataprojektoru na 45 minut. Instrukce přímo na jednotlivých snímcích. Součástí je klíč ke cvičením. Klíčová slova Vegetable, fruit, meat, drinks Očekávaný výstup Žáci si obohatí slovní zásobu k tématu, procvičí si ústní projev- vyjadřují své názory, diskutují na dané téma. Datum vytvoření

2 FOOD AND DRINKS

3 W ORD GROUPS. D IVIDE THE FOLLOWING INTO TWO GROUPS. CAULIFLOWER, AUBERGINE, CURRANT, CARROT, RADISH, APRICOT, GRAPE, PINEAPPLE, ASPARAGUS, GOOSEBERRY, PLUM, CABBAGE - currant - apricot - grape - pineapple - gooseberry - plum - cauliflower - aubergine - carrot - radish - asparagus - cabbage FRUITVEGETABLES

4 K INDS OF MEAT Match each kind of meat with the animal it comes from. pork beef veal mutton venison deer calf cow sheep pig deer calf cow sheep pig KEY - Pork – pig - Beef – cow - Veal – calf - Venison – deer - Mutton - sheep

5 Match each kind of meat with three examples. poultry small game large game fish seafood (not fish) poultry small game large game fish seafood (not fish) - boar, elk, moose -shrimp, octopus, prawn -plaice, eel, cod -goose, duck, turkey -quail, hare, pheasant poultry - goose, duck, turkey – drůbež – husa, kachna, krocan small game - quail, hare, pheasant - zvěřina- křepelka, zajíc, bažant large game - boar, elk, moose- zvěřina- divočák, los, los americký fish - plaice, eel, cod- ryby- platýz, úhoř, treska seafood - shrimp, octopus, prawn – kreveta, chobotnice, garnát

6 A MOUNT OF PIECES Use each word only once and complete the phrases. slice - pinch - clove - round - joint - loaf - rasher - grain – drop – slab 1. a ______________________ of bacon 2. a ______________________ of pizza 3. half a _________________ of bread 4. a ______________________ of garlic 5. a ______________________ of salt 6. a ______________________ of rice 7. a few __________________ of lemon juice 8. a large ________________ of meat 9. a ______________________ of beef with a big bone 10. a ______________________ of toast

7 KEY: 1.a rasher of bacon plátek 2.a slice of pizzakrajíc, plátek 3.half a loaf of bread bochník 4.a clove of garlicstroužek 5.a pinch of saltšpetka 6.a grain of ricezrno 7.a few drops of lemon juicekapka 8.a large slab/slice / joint of meat velký kus/krajíc/kus masa 9.a joint of beef with a big bonekus masa s kostí 10.a round/ slice of toastplátek (topinky)

8 V ERBS – COOL FOOD PREPARATION Use each verb only once and complete the phrases. Match each phrases with the equipment that you need. beat grind strain roll out peel crush sift mince whip grate grinder colander whisk press peeler grater sieve mincer fork rolling pin 1. _____________________ the potatoes 2. _____________________ the eggs and add the milk 3. _____________________ the cheese 4. _____________________ the dough on a floured surface 5. _____________________ the meat 6. _____________________ the pasta 7. _____________________ the garlic 8. _____________________ the poppy seed 9. _____________________ the cream 10. _____________________ the flour

9 KEY: 1.peel the potatoes PEELER škrabka 2.beat the eggs and add the milk FORK vidlička 3.grate the cheese GRATER struhadlo 4.roll out the dough on a floured surface ROLLING PIN váleček 5.mince the meat MINCER mlýnek 6.strain the pasta COLANDER cedník 7.crush the garlic PRESS lis 8. grind the poppy seed GRINDER mlýnek 9. whip the cream WHISK metla 10. sift the flourSIEVE síto

10 C OMPOUND WORDS M ATCH EACH BEGINNING WITH AN ENDING TO FORM COMPOUND WORDS. Beginnings: bred stock pressure chopping tea pepper salt aluminium lemon measuring Endings: board towel foil squeezer cellar cube cup crumbs mill cooker

11 KEY: Breadcrumbs - strouhanka Stock cube - bujón Pressure cooker - tlakový hrnec Chopping board - kuchyňské prkénko Tea towel - utěrka Peppermill - pepřenka saltcellar - solnička Aluminium foil - alobal Lemon squeezer - lis na citron Measuring cup - odměrka

12 Speaking tasks: 1.Describe your favourite meal and drink. 2.What can you cook? 3.Compare the British and Czech breakfast. 4.Name some typical Czech and British meal.

13 Zdroje: Belán, Juraj. Vocabulary practice. TAVA Grafical, s.r.o.,Brno, ISBN s. 128, 129, 130, 131.


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google