Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno."— Transkript prezentace:

1 ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.

2 Primární klíč Primární klíč je pole, které jednoznačně určuje každý záznam v databázové tabulce. Žádné pole, které je součástí primárního klíče, nesmí obsahovat hodnotu NULL. Každá tabulka má mít definovaný právě jeden primární klíč. Primární klíč má dvě základní vlastnosti: jedinečnost v rámci tabulky a ne-NULL-ovou hodnotu. Typickým příkladem primárního klíče je například katalogové číslo u výrobků, identifikační číslo podniku v seznamu podniků, rodné číslo u obyvatel apod. Pokud u záznamu neexistuje žádný přirozený primární klíč nebo je takový primární klíč příliš složitý, používá se obvykle jako primární klíč číslo, které záznamu přidělí automaticky sama databáze. Takové číslo může být pořadové číslo nebo pseudonáhodné číslo. Většinou se pak nazývá ID.

3 Příklady nevhodných primárních klíčů Nevhodné primární klíčeDůvod Jméno a příjmení Nemusí být zaručena jedinečnost pole a může také docházet ke změnám. Telefonní čísloMůže se změnit. E-mailová adresaMůže se změnit. PSČPSČ může sdílet více osob.

4 Jak definujeme primární klíč? V návrhovém zobrazení tabulky označíme pole, které chceme, aby bylo primárním klíčem, poté klikneme na ikonu Primární klíč.

5 U pole, které má být primárním klíčem se objevila ikonka klíče. Stejným způsobem, jakým jsme klíč nastavili, jej i odstraníme.

6 Relace Relace vám pomůže sloučit data ze dvou různých tabulek. Každá relace se skládá z polí ve dvou tabulkách s odpovídajícími daty. Můžete mít například pole SPZ v tabulce Automobily a v tabulce Obyvatelé. Každý záznam v tabulce Automobily má pole SPZ odpovídající záznamu z tabulky Obyvatelé. Jak vytvořit relace a upravovat je?

7 Citace zdrojů Prezentace vytvořena v MS PowerPoint 2013

8 DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Lenka Satková


Stáhnout ppt "ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google