Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jak se tvoří hlas Hlas je zvuk vytvářený hlasivkami.
Vzniká tak, že proud vzduchu z plic rozechvívá sevřené hlasivky. Mluvčí záměrně ovlivňuje rezonanci při řeči polohou mluvidel – artikulace – správná výslovnost samohlásek a souhlásek. Rozsah neškoleného hlasu dospělého jedince je jen asi 1,5 oktávy. Hlas novorozence má kmitočet přibližně 440 Hz tzv. komorní a – ladění nástrojů v orchestru. V době pohlavního dospívání dochází k mutaci – posunu hlasu do nižší polohy.

3 Rozdělení hlasů Soprán ‒ h‒c3, tj. 246‒1046 Hz ‒ nejčastěji je zpíván ženami nebo dětmi, v dřívějších dobách také kastráty Mezzosoprán ‒ g‒a2, tj. 196‒880 Hz ‒ leží mezi sopránem a altem Alt ‒ e‒e2, tj. 164‒659 Hz ‒ nejnižší ženský nebo dětský hlas Tenor ‒ H‒c2, tj. 123‒523 Hz ‒ vysoký mužský hlas Baryton ‒ G‒g1, tj. 98‒392 Hz ‒ střední mužský hlas mezi tenorem a basem Bas ‒ E‒e1, tj. 82‒329 Hz ‒ nejnižší mužský hlas

4 Kde se hlas tvoří A ‒ ústní dutina (cavum oris)
B ‒ nosní dutina (cavum nasi) C ‒ hltan (pharynx) 1 ‒ jazyk (lingua) 2 ‒ rty (labia) 3 ‒ zuby (dentes) 4 ‒ dásňový oblouk se sklípky (alveoli), v nichž jsou usazeny zuby 5 ‒ tvrdé patro (palatum durum) 6 ‒ měkké patro (palatum velum) 7 ‒ čípek (uvula) 8 ‒ hrtanová záklopka (epiglottis) 9 ‒ hlasivky (glottis)

5 Hlasová hygiena Pitný režim – vlažná voda
Správná životospráva – odpočinek , fyzická kondice Správné dýchání opřené o bránici Vyhnout se ostrým jídlům Vyhnout se kouření a zakouřeným prostorám Zpívat ve větraných místnostech Vyhnout se prašnému prostředí V mrazu vdechovat nosem, ne ústy Nekřičet, zbytečně nekašlat Dlouhodobé šeptání hlasivky také vysiluje

6 Co si pamatuješ? Jak a kde vzniká hlas? Co je to artikulace?
Jakou výšku má hlas novorozence? Co je to mutace? Vyjmenuj hlasy od nejhlubšího po nejvyšší Znáš alespoň tři pravidla hlasové hygieny?

7 Obrázky, citace PAJAST. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Použitá literatura a zdroje: Hudební výchova pro 7. ročník ZŠ, SPN, 2005. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google