Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z luštěnin Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva příloh z luštěnin, význam, charakteristika, rozdělení Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/

2 P ŘÍLOHY Z LUŠTĚNIN www. commons wikimedia.cz

3 V ÝZNAM luštěniny mají v naší výživě značný význam, neboť obsahují: rostlinné bílkoviny vitamíny(B, C, A,D, E) minerální látky(K, Ca, Fe, F) a vlákninu. luštěniny mají vysokou biologickou hodnotu. www. commons wikimedia.cz

4 C HARAKTERISTIKA Luštěniny jsou suchá jedlá semena a velmi dobře se skladují (suché sklady): čočka fazole hrách cizrna sója www. commons wikimedia.cz

5 C HARAKTERISTIKA Luštěniny jsou těžce stravitelné a proto jejich stravitelnost zlepšujeme: namáčením důkladným uvařením do měkka rozmělněním, pomletím, lisováním přidáním kyselých příloh: sterilovaná okurka, kysané zelí, zeleninové saláty, obsahující kyselinu octovou, mléčnou, které podporují trávení, doplňujeme obilovinami.

6 P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA přebereme( zbavíme nečistot) omyjeme( propláchneme pod tekoucí vodou) namáčíme do studené vody (nejlépe přes noc) vaříme. www. commons wikimedia.cz

7 T EPELNÁ ÚPRAVA vaříme v té vodě, ve které namáčíme pokrmy solíme až po tepelné úpravě namáčením se: luštěniny nabobtnají naruší se pevná buněčná slupka a rychle se uvaří luštěniny podáváme s vařeným, pečeným nebo uzeným masem, ohřátou nebo opečenou uzeninou, s vejcem, jako doplněk podáváme chléb. www. commons wikimedia.cz

8 S ÓJA tyto pokrmy připravujeme ze sójové mouky, bobů, omáčky, olej, výrobků:tvaroh - tofu, těstoviny, sójové plátky, kostky Sója má vysokou energetickou a biologickou hodnotu může skoro úplně nahradit maso (obsahuje plnohodnotné bílkoviny) používáme ji na přípravu: samostatných pokrmů, předkrmů, lehkých zdravotních jídel, salátů, polévek, pomazánek, moučníků všechny tyto výrobky se dobře doplňují zeleninou a výrobky ze zeleniny Sóju předem namočíme a většinou i uvaříme, poté ji můžeme dále tepelně zpracovávat.

9 S ÓJA SOJOVÉ KARBENÁTKY www. commons wikimedia.cz

10 P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:10.3.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google