Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 31Číslo DUM.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 31Číslo DUM."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 31Číslo DUM 10 Předmět Cizojazyčné vzdělávání - Anglický jazyk Tematický okruh Cizojazyčná konverzace Název materiálu Test – Food Autor Mgr.Nataliya Kolomiyets Datum tvorby prosinec, 2013Ročník třetí Anotace Kviz je zaměřený na opakování tématu „Food and cooking“ Metodický pokyn Prezentace obsahuje doplňování do textu, spojování výrazů, doplňování diagramu, otázky, křížovku a odpovědi na otázky.,,Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.N. Kolomiyets. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).”www.rvp.cz

2 Test – Food obr.1

3 Task I. Read the text below and for each gap find the best option from the given list. Dish(es) – meal(s) – food – foods – cuisine – cooking - course(s) Many people believe that Americans eat only fast 1) …….…. and that American 2) ……….. is very unhealthy and fattening. What is more, it is widely thought that most of the typical American 3) ………. were borrowed from other countries and cultures. Take the Italian pizza, Chinese fried rice, Mexican burritos and Indian curry as an example.

4 Nevertheless, American dishes include many traditional 4) …..……. such as corn or turkey. In fact, turkey is the most important 5) ………. at Thanksgiving. The dinner usually consists of more 6) ……...., including a dessert, typically a pumpkin pie. Generally, Americans usually eat three 7) ………. a day, even though many of them eat snacks between the meals. These days, more and more people are interested in 8) ………. and regularly watch various cookery programmes on TV.

5 Task II. Match the verb with the meaning 1.to cut 2.to boil 3.to peel 4.to bake 5.to slice 6.to chop 7.to fry 8.to dice a)to cut smth. into cubes b)to divide food with a knife c)to cook food in a pan with fat/oil d)to remove the skin of vegetables e)to divide or cut smth. into slivers f)to cook by dry heat in an oven g)to cut smth. into small pieces h)to cook smth. in very hot water

6 Task III. Try to find an appropriate noun for each group of adjectives. 1.Boiled, scrambled, poached, fried ……………. 2.Well-done, medium, rare, overdone ………… 3.Strong, weak ………… 4.Boiled, roasted, mashed, creamed, jacket ……. 5.Overripe, fresh, juicy preserved ………….. 6.Still, sparkling …………. 7.Healthy, junk, fast, frozen …………… 8.Sweet, dry …….. obr.2

7 Task IV. What soups do you know? Soups

8 Task V.What kinds of meat do you know? Meat beef

9 Task VI. Look at the food idioms below and match them with the explanation. 1.He‘s quite a tough nut to crack. 2.Don‘t cry over split milk. 3.I enjoyed the film, it was my cup of tea. 4.He was talking about bread and butter issues. 5.She is a big cheese in the company. 6.Environmental problem is a hot potato nowadays. a)an important person or a leader. b)basic needs of life (food, clothing, etc.) c)smb/smth difficult to understand or solve. d)to complain about smth. that has already happened. e)a question or argument that is very important. f)smth. one enjoys, likes.

10 In the following crossword you can find 30 items of food.

11 BACONNEKCIHC EPIRTLPIESAU ECPOTATOCHRR FISHISNOINOR NLAMBACEREEY SOUPSGCHKVEC PASTANHPIZZA VEALIEOLDPHB EGGMTRPANKSB STEAKSSTEWAA EASTURKEYWHG PEASBEANSAYE

12 BACONNEKCIHC EPIRTLPIESAU ECPOTATOCHRR FISHISNOINOR NLAMBACEREEY SOUPSGCHKVEC PASTANHPIZZA VEALIEOLDPHB EGGMTRPANKSB STEAKSSTEWAA EASTURKEYWHG PEASBEANSAYE

13 Solutions Task I. 1) food, 2) cuisine/cooking, 3) dishes, 4) foods, 5) dish, 6) courses, 7) meals, 8) cooking. Task II. 1.b, 2.h, 3.d, 4.f, 5.e, 6.g, 7.c, 8.a Task III. 1) eggs, 2) steak, 3) tea/coffee, 4) potatoes, 5) fruit, 6) water, 7) food, 8) wine Task IV. Potato, tomato, pea, bean, carrot, parsley, celery, mushrooms, beef tea, tripe, chicken, hen, goulash soup Task V. pork, veal, mutton, lamb, game, rabbits, poultry, chicken, hen, duck, turkey, goose Task VI. 1) c, 2) d, 3) f, 4) b, 5) a, 6) e

14 Použité zdroje Obr.1 LORENZANA, David. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons na: www. Obr.2 EPSOS.DE. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Greative Commons na : www. Obr.3 ШНАПС. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons na: www. Obr.4 JEFFEYW. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons na: www. read,_still_came_out...OK_( ).jpg read,_still_came_out...OK_( ).jpg

15 Obr.5 SULLIVAN. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Public domain na: www. Obr.6 DOODLEDOO. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Public domain na: www. Obr.7 MORALIST. Wikimedia Commons. Wikimedia [online] [cit ]. Dostupný pod licenci Creative Commons na: www. Klášterská: Škorpíková. Angličtina v kostce – Konverzace a reálie. Fragment, (1.vydání, 2007) ISBN El-Hmoudová, Dagmar. Angličtina – maturitní témata. Petra Velanová, (2. vydání, 2007) ISBN:


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 31Číslo DUM."

Podobné prezentace


Reklamy Google