Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 V současnosti je ohrožen, ve volné přírodě zbývá asi posledních 5000 kusů.  Dosahuje délky asi 3,5m a největší samci váží až 150kg, samice jsou podstatně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " V současnosti je ohrožen, ve volné přírodě zbývá asi posledních 5000 kusů.  Dosahuje délky asi 3,5m a největší samci váží až 150kg, samice jsou podstatně."— Transkript prezentace:

1

2  V současnosti je ohrožen, ve volné přírodě zbývá asi posledních 5000 kusů.  Dosahuje délky asi 3,5m a největší samci váží až 150kg, samice jsou podstatně menší.  Pro jejich ochranu byl roku 1980 založen národní park.

3  Je rozšířen na 5 ostrovech vulkanického původu ve východní Indonésii.  Žije v řídkých lesích a na travnaté savaně, je aktivní přes den.

4  Přestože jsou výborní lovci, živí se převážně mršinami, které cítí až na vzdálenost 5 km, jsou to však jediní ještěři světa, kteří se ocitli na samém vrcholu potravní pyramidy, v místě svého výskytu jsou totiž schopni ulovit úplně vše, jako třeba i prase,buvola, nebo jelena.

5  Taktika lovu spočívá v momentu překvapení a bleskovém útoku, při kterém vyvinou velké zrychlení a na krátké vzdálenosti dosáhnou rychlosti až 20km/h.  Při útoku svou kořist kousne a rotováním kolem své osy mu vytrhne velký kus masa a počká až vykrvácí.  Stačí, když se mu podaří kořist jen škrábnout do končetiny, ve slinných žlázách má totiž jed, který snižuje srážlivost krve a zároveň sníží krevní tlak.  Má až 15 cm dlouhý jazyk, kterým dokáže vycítit kořist až na vzdálenost 5 km.

6  Samice snáší vajec, které zahrabe do země a dál se o ně nestará, líhnou se asi po 8 měsících.  Samice v zoologických zahradách jsou schopny snést vejce i bez přítomnosti samce a z vajec se vylíhnou mláďata samčího pohlaví.  V mládí je varan pestře zbarven, to mu nezajišťuje ochranu, i vlastní rodiče by ho okamžitě zažrali, proto se ukrývají do korun stromů, kde se živí hmyzem a různými obratlovci, dokud jim to váha a pevnost větví dovolí.

7  rn=11&gs_ri=psy- ab&cp=11&gs_id=17&xhr=t&q=varan+ko modsk%C3%BD&bav=on.2,or.r_qf.&bvm= bv ,d.ZWU&biw=1365&bih=870& um=1&ie=UTF- 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi& ei=OfB8UcyjBYnmswajk4DoDg rn=11&gs_ri=psy- ab&cp=11&gs_id=17&xhr=t&q=varan+ko modsk%C3%BD&bav=on.2,or.r_qf.&bvm= bv ,d.ZWU&biw=1365&bih=870& um=1&ie=UTF- 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi& ei=OfB8UcyjBYnmswajk4DoDg  Prima ZOOM


Stáhnout ppt " V současnosti je ohrožen, ve volné přírodě zbývá asi posledních 5000 kusů.  Dosahuje délky asi 3,5m a největší samci váží až 150kg, samice jsou podstatně."

Podobné prezentace


Reklamy Google