Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný."— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Miroslav Filipec Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: říjen 2012

2 Metodický list DUM předvádí a učí funkce rastrového editoru: ztmavení a zesvětlení (úrovně) úprava kontrastu, jasu, světlosti „ostření“ úprava barevné teploty Aplikace pro rastrový editor, např. Zoner Photo Studio Inovativnost je v názorné demonstraci výše uvedených funkcí Doba využití 20´. Učitel pro vyzkoušení probíraných funkcí musí žákům zpřístupnit neupravené fotografie (což bývá většina)

3 Po přenosu fotografií do PC k úpravě čiňte následující: 1.Fotografie nakopírujte (zálohujte) do archivu. 2.Prohlédněte a nevhodné bez soucitu DELETE ( často více než polovinu). 3.U zbylých fotografií musíte a.Srovnat horizont b.Ořezat c.„Upravit expozici“- zesvětlit, ztmavit (kontrast) 4.Nabízejí se další možnosti (vylepšit)

4 Funkce k úpravě rastr. obrázků (vylepšit) v Zoneru Photo Studio 15 Editor→ Vylepšit

5 1. Úrovně: Základní „úprava expozice“ pro ztmavení a zesvětlení snímku

6 1. Úrovně: příklad

7 2. Upravit barvy: Doporučuji zprvu vyzkoušet jen Jas, Kontrast, Světlost. Při úpravách barvami je zlepšení obtížnější.

8 2. Upravit barvy: příklad

9 3. Doostřit: Nechávejte si zapnutý náhled a nastavení Výchozí

10 3. Doostřit: příklad

11 4. Upravit teplotu barev: Začněte Zadáním teploty osvětlení Osvětlení je barva světelného zdroje Odstín je „opačná“ stupnice

12 4. Upravit teplotu zdroje: příklad

13 Funkce pod čárou jsou pro úpravu vad jednoduchých fotoaparátů. Fotoaparáty s těmito vadami nepoužívejte. Konec

14 Úkol pro žáky : 1.Na cvičných fotografiích z databáze školních fotografií proveďte a)Ztmavení, zesvětlení (úrovně) b)Úpravu kontrastu c)Na fotografii vyberte část (výběr) a rozmažte nebo doostřete tento výběr d)Pohrejte si s funkcí teplota barev (užívá se pro úpravu fotografie vzniklé při umělém osvětlení) 2.Porovnejte kvalitu původní a upravené fotografie.

15 Zdroje: Nejsou. Zkušenosti autora. Obrázky: archiv autora


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný."

Podobné prezentace


Reklamy Google