Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Velkomoravská říše

2 Velkomoravská říše Velkomoravská říše

3 Vznik Velkomoravské říše
- rozpadla se Sámova říše slovanské kmeny si samy utváří drobná knížectví nejvýznamnějšími se stalo Moravské a Nitranské knížectví moravský kníže Mojmír vyhání nitranského knížete Pribinu Tím je kolem r. 833 položen základ Velkomoravské říše.

4 Mojmír I. ( první velkomoravský panovník )
Mojmír I. ( první velkomoravský panovník ) - roku 831 je pasovským biskupem pokřtěn musel čelit Bulharům na jihu, Kyjevké Rusi na východě, Východofranské říši na západě knížecí dvorec roku 845 ho franský vládce Ludvík Němec sesadil a dosadil na jeho místo Mojmírova synovce Rostislava

5 Rastislav ( 846 – 870 n.l. ) zprvu byl Ludvíku Němci zavázán,
Rastislav zprvu byl Ludvíku Němci zavázán, ale během výbojů si Ludvíka znepřátelil aby se vymanil ze závislosti na franských kněžích požádal o pomoc byzantského vládce => příchod věrozvěstů malba knížete Rostislava později přidělil svému synovci Svatoplukovi nitranské knížectví Svatopluk zradil a předal ho Frankům. Rostislav sesazen a oslepen.

6 Svatopluk I. ( 870 – 894 n.l. ) předpokládal, že bude určen vládcem Moravy, byl ale uvězněn a Moravu začali spravovat franští regenti Slované se však vzbouřili a Svatoplukovi se podařilo dostat na jejich stranu a franské vojsko vyhnat - uzavřen mír Svatopluk se stává knížetem a vede velké výboje: zelenou linkou znázorněno Svatoplukem získané území r. 894 umírá Mimochodem: Znáš pověst o Svatoplukových prutech ?

7 Mojmír II. ( 894 – 907 n.l. ) Svatoplukovi synové bohužel pospolu nedrželi mladší Svatopluk se přidal k Bavorům a Mojmíra II. porazil ---> Svatopluk tím ovládl nitranskou oblast boj bratrů vedl k rozkladu říše, dobytá území se odtrhávala Dvě další pohromy: - série ničivých záplav - vpád Maďarů do Panonie Po smrti Mojmíra II. říše zaniká.

8 Výjevy ze života světského:
velkomoravský velmož muži v boji ženy při práci

9 Výjev ze života církevního:
pohřeb velkomoravský kostelík u Mikulčic

10 Typické obydlí a ukázka šperků:
slovanská polozemnice náušnice

11 Děkuji Vám za pozornost
A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google