Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis"— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
(2) ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis (1) VY_32_INOVACE_ 13_ Regiony ČR (SADA ČÍSLO 6)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: červenec 2012 Ročník, pro který je VM určen: 7. – 10. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky dalších ročníků dle individuálních možností a schopností žáků) Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: Regiony České republiky I- střední Čechy, východní Čechy, severní Čechy, západní Čechy, jižní Čechy Metodické poznámky: Opakování a procvičování učiva. POUŽITÉ ZDROJE: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS Word, internet

3 REGIONY České republiky
Českou republiku můžeme poznávat celý život. Dnes si povíme o regionech: Střední Čechy Východní Čechy Západní Čechy Severní Čechy Jižní Čechy

4 STŘEDNÍ ČECHY Střední Čechy patří k nejstarším územím.
Život obyvatel ovlivňuje blízkost hlavního města Prahy. Podél toku Labe a Vltavy leží Polabská nížina, která je obklopena pahorkatinami a vrchovinami.

5 Chrám sv. Barbory v Kutné hoře
(3)

6 Soutok Labe a Vltavy u Mělníka
(4)

7 VÝCHODNÍ ČECHY Ve východních Čechách můžeme navštívit mnoho zámků a hradů a pobývat v horách. Je tu krásné prostředí pro cestování. Z nížin vystoupíme do Krkonoš a Orlických hor. Můžeme navštívit pramen Labe.

8 Pramen Labe (5) (6)

9 Hrad Trosky (7)

10 SEVERNÍ ČECHY V této oblasti je rozvinut průmysl. To se odráží na kvalitě přírody a prostředí kolem nás. Trpí tím Jizerské hory, Krušné hory i České středohoří. Nejvyšší horou je Milešovka. Regionem protéká řeka Bílina, Labe, Ohře, Ploučnice, Nisa. Oblíbené rekreační místo je rybník Máchovo jezero.

11 Milešovka (8)

12 Ještěd (9)

13 Máchovo jezero (10)

14 Terezín (11)

15 ZÁPADNÍ ČECHY Západní Čechy jsou regionem lázní. V Karlových Varech, Mariánských lázních, Františkových lázních se léčí mnoho Čechů i cizinců. Zavítat můžeme do Krušných hor, Českého lesa, Doupovských hor. Regionem protéká řeka Ohře, Teplá, Mže, Berounka, Radbúza a další.

16 Klínovec (12)

17 Mariánské lázně (13)

18 JIŽNÍ ČECHY Je to krajina plná rybníků, mírně zvlněná, s historickými památkami. Největší rybník je Rožmberk. Turisté mohou navštívit Šumavu, Černé a Čertovo jezero. V kraji pramení řeka Vltava a na ní leží několik velkých přehrad: v jižních Čechách Lipno, Orlík.

19 Rožmberk (14)

20 Hluboká (15)

21 Ve kterém regionu pramení řeka Labe.
Východních Čechách Jižní Čechy Slovensko Morava

22 ŠPATNĚ.

23 DOBŘE!

24 Jak se jmenuje nejvyšší hora Českého středohoří.
Šumava Milešovka Sněžka Most

25 ŠPATNĚ.

26 DOBŘE!

27 Kliknutím na obrázek zjistíš správnou odpověď.
Poznáš co je na obrázku? Kliknutím na obrázek zjistíš správnou odpověď. DOUBRAVKA

28 Klikni na přehradní nádrže v jižních Čechách.
OHŘE ORLÍK LIPNO KRUPKA LABE

29 Kde se léčí hodně Čechů i cizinců? V LÁZNÍCH V ZÁPADNÍCH ČECHÁCH
V LESE V LÁZNÍCH V ZÁPADNÍCH ČECHÁCH

30 ŠPATNĚ.

31 DOBŘE!

32 Napiš jméno největšího rybníku.
L E R O R H A S V M B (16) I Ž U D K

33 LABE Která řeka pramení ve východních Čechách.
Klikni na obrázek pro správnou odpověď. LABE

34 POUŽITÉ ZDROJE: (1, 2) 320 000x obrázky, Terasoft multimedia s.r.o. (3) [online]. [cit ]. (4) [online]. [cit ]. (5) [online]. [cit ]. (6) [online]. [cit ]. (7) [online]. [cit ]. (8) [online]. [cit ]. (9) [online]. [cit ]. (10) [online]. [cit ]. (11) [online]. [cit ].

35 (12)Http://commons. wikimedia
(12) [online]. [cit ]. (13) [online]. [cit ]. (14, 16) [online]. [cit ]. (15) [online]. [cit ]. (16) [online]. [cit ]. Ostatní použité obrázky jsou kliparty MS Office


Stáhnout ppt "ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google