Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová."— Transkript prezentace:

1 Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /4 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/15 Název DUMDruhy koření Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a význam koření, rozdělení koření, dochucovací prostředky a kořenící směsi Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaPochutiny, koření, směsi koření, dochucovací prostředky Datum

3 Druhy koření Náplň výuky  Charakteristika a význam koření  Rozdělení koření  Dochucovací prostředky a kořenící směsi  Kontrolní otázky

4 Charakteristika a význam koření Koření řadíme mezi pochutiny, které mají nepatrnou výživovou hodnotu. Vyznačují se:  výraznou chutí a vůní  podporují tvorbu trávicích šťáv  zvyšují stravitelnost požívaného jídla

5 Rozdělení koření Obr. 1: Kmín kořenný 1.Domácí koření KMÍN Obr. 2: Kmín celý

6 ANÝZ FENYKL Obr. 4: Fenykl Obr. 3: Anýz

7 KORIANDR Obr. 5: Koriandr Obr. 6: Koriandr celý

8 MAJORÁNKA Obr. 7: MajoránkaObr. 8: Sušená majoránka

9 OREGANO – DOBROMYSL Obr. 9: Dobromysl obyčejnáObr. 10: Dobromysl nať

10 PAPRIKA Obr. 11: Paprika

11 BAZALKA Obr. 12: Listy bazalky

12 Obr. 13: Estragon ESTRAGON

13 JALOVČINKY Obr. 14: Jalovec obecný

14 TYMIÁN Obr. 15: Svazek tymiánu

15 2. Dovážené koření BOBKOVÝ LIST Středomoří, hlavně Turecko Obr. 16: Vavřín vznešený Obr. 17: Sušený list

16 PEPŘ Pochází z Indie Obr. 18: Pepřovník černý Obr. 19: Pepř bílý, růžový, zelený a černý

17 NOVÉ KOŘENÍ Pochází z Jamajky Obr. 20: PimetovníkObr. 21: Nové koření celé

18 HŘEBÍČEK Pochází z Moluckých ostrovů – Indonésie Obr. 22: Hřebíčkovec vonný Obr. 23: Hřebíček sušený

19 MUŠKÁTOVÝ OŘECH A KVĚT Pěstování: Indonésie, Indie, Brazílie, Madagaskar Obr. 24: Muškátový ořechObr. 25: Muškátový květ

20 SKOŘICE Aromatická kůra skořicovníků – stálezelený tropický strom. Pěstování: Srí Lanka, Barma, Thajsko, Indonésie Obr. 26: SkořicovníkObr. 27: Skořice celá a mletá

21 ŠAFRÁN Vytrvalá pozemní bylina – Španělsko, Francie Obr. 28: Šafrán

22 KAPARY Jsou plody nízkého poléhavého keře Kapary trnité – Středomoří. Obr. 29: Kapary v solném nálevu

23 BADYÁN Pochází z jihozápadní Číny, sušené plody ze stromu badyáník pravý. Obr. 30: Sušený badyán

24 KURKUMA Je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Největším producentem je Indie. Obr. 31: Kurkuma celá a mletá

25 ROZMARÝN Je stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu. Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Obr. 32: Rozmarýn

26 ZÁZVOR Získává se z oddenků rostliny zázvoru pravého. Má ostrou, výraznou chuť. Nezbytné koření v Indii a v Číně. Obr. 33: Zázvor celý

27 VANILKA Aromatické koření z Mexika. Používá se při přípravě sladkých jídel, pochutin a nápojů. Obr. 34: Vanilka

28 Dochucovací prostředky a kořenící směsi 1.Dochucovací prostředky:  ocet, sůl, hořčice, polévkové koření, pikantní omáčky (kečup, worcester, sójová…), bujónové kostky… 2. Kořenící směsi:  Kari, Grilovací směsi, Ďábelská směs, Vegeta, Koření na ryby…

29 Kontrolní otázky: 1.Definuj pochutiny 2.Jaký je význam koření ve výživě? 3.Vyjmenuj několik pokrmů, na jejichž ochucení je vhodné použít: kmín, majoránku, dobromysl, sladkou papriku, bobkový list, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, celý pepř, skořici.

30 Seznam obrázků: Obr. 1: Slniečková®, [vid ], dostupné z: Obr. 2: Slniečková®, [vid ], dostupné z: Obr. 3: Slniečková®, [vid ], dostupné z: Obr. 4: patrik.chlumecky, [vid ], dostupné z: Obr. 5: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, [vid ], dostupné z: m_-_Köhler–s_Medizinal m_-_Köhler–s_Medizinal Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 7: Zuzana Bohdalová, [vid ], dostupné z:

31 Seznam obrázků: Obr. 8: davidkovokoreni, [vid ], dostupné z: Obr. 9: Herbář, [vid ], dostupné z: Obr. 10: Progast s.r.o., [vid ], dostupné z: Obr. 11: Maspoma, [vid ], dostupné z: Obr. 12: Dinka, [vid ], dostupné z: Obr. 13: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 14: St.Pölten, Rakousko, [vid ], dostupné z: Obr. 15: HERBÁŘ KLÁŠTERNÍ OFFICÍNY, [vid ], dostupné z:

32 Seznam obrázků: Obr. 16: Katkagasmanova, [vid ], dostupné z: 63b0397/images/Bobkovy_list.JPG 63b0397/images/Bobkovy_list.JPG Obr. 17: Labužník.cz, [vid ], dostupné z: Obr. 18: sonnentor, [vid ], dostupné z: bilder/slunecni_bylinky Obr. 19: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 20: anonym, [vid ], dostupné z: styles/card- styles/card- Obr. 21: V. Gežová, [vid ], dostupné z: Obr. 22: Naše výživa, [vid ], dostupné z:

33 Seznam obrázků: Obr. 23: Apotheke, [vid ], dostupné z: Obr. 24: Foodtv.cz, [vid ], dostupné z: 345/articles/images/21/muskatovy%20orech.jpg Obr. 25: progast s.r.o., [vid ], dostupné z: Obr. 26: Leccos, [vid ], dostupné z: Obr. 27: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 28: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 29: Roman Paulus, [vid ], dostupné z: Obr. 30: Daniela Obšasníková, [vid ], dostupné z: zdravi/zdravi/zdravi/88b_4.jpg zdravi/zdravi/zdravi/88b_4.jpg

34 Seznam obrázků: Obr. 31: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 32: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 33: Magický herbář, [vid ], dostupné z: Obr. 34: Martin Ondruš, [vid ], dostupné z: s_ jpg

35 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 2. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

36 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google