Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová."— Transkript prezentace:

1 Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /4 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/15 Název DUMDruhy koření Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a význam koření, rozdělení koření, dochucovací prostředky a kořenící směsi Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaPochutiny, koření, směsi koření, dochucovací prostředky Datum19. 5. 2013

3 Druhy koření Náplň výuky  Charakteristika a význam koření  Rozdělení koření  Dochucovací prostředky a kořenící směsi  Kontrolní otázky

4 Charakteristika a význam koření Koření řadíme mezi pochutiny, které mají nepatrnou výživovou hodnotu. Vyznačují se:  výraznou chutí a vůní  podporují tvorbu trávicích šťáv  zvyšují stravitelnost požívaného jídla

5 Rozdělení koření Obr. 1: Kmín kořenný 1.Domácí koření KMÍN Obr. 2: Kmín celý

6 ANÝZ FENYKL Obr. 4: Fenykl Obr. 3: Anýz

7 KORIANDR Obr. 5: Koriandr Obr. 6: Koriandr celý

8 MAJORÁNKA Obr. 7: MajoránkaObr. 8: Sušená majoránka

9 OREGANO – DOBROMYSL Obr. 9: Dobromysl obyčejnáObr. 10: Dobromysl nať

10 PAPRIKA Obr. 11: Paprika

11 BAZALKA Obr. 12: Listy bazalky

12 Obr. 13: Estragon ESTRAGON

13 JALOVČINKY Obr. 14: Jalovec obecný

14 TYMIÁN Obr. 15: Svazek tymiánu

15 2. Dovážené koření BOBKOVÝ LIST Středomoří, hlavně Turecko Obr. 16: Vavřín vznešený Obr. 17: Sušený list

16 PEPŘ Pochází z Indie Obr. 18: Pepřovník černý Obr. 19: Pepř bílý, růžový, zelený a černý

17 NOVÉ KOŘENÍ Pochází z Jamajky Obr. 20: PimetovníkObr. 21: Nové koření celé

18 HŘEBÍČEK Pochází z Moluckých ostrovů – Indonésie Obr. 22: Hřebíčkovec vonný Obr. 23: Hřebíček sušený

19 MUŠKÁTOVÝ OŘECH A KVĚT Pěstování: Indonésie, Indie, Brazílie, Madagaskar Obr. 24: Muškátový ořechObr. 25: Muškátový květ

20 SKOŘICE Aromatická kůra skořicovníků – stálezelený tropický strom. Pěstování: Srí Lanka, Barma, Thajsko, Indonésie Obr. 26: SkořicovníkObr. 27: Skořice celá a mletá

21 ŠAFRÁN Vytrvalá pozemní bylina – Španělsko, Francie Obr. 28: Šafrán

22 KAPARY Jsou plody nízkého poléhavého keře Kapary trnité – Středomoří. Obr. 29: Kapary v solném nálevu

23 BADYÁN Pochází z jihozápadní Číny, sušené plody ze stromu badyáník pravý. Obr. 30: Sušený badyán

24 KURKUMA Je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Největším producentem je Indie. Obr. 31: Kurkuma celá a mletá

25 ROZMARÝN Je stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu. Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Obr. 32: Rozmarýn

26 ZÁZVOR Získává se z oddenků rostliny zázvoru pravého. Má ostrou, výraznou chuť. Nezbytné koření v Indii a v Číně. Obr. 33: Zázvor celý

27 VANILKA Aromatické koření z Mexika. Používá se při přípravě sladkých jídel, pochutin a nápojů. Obr. 34: Vanilka

28 Dochucovací prostředky a kořenící směsi 1.Dochucovací prostředky:  ocet, sůl, hořčice, polévkové koření, pikantní omáčky (kečup, worcester, sójová…), bujónové kostky… 2. Kořenící směsi:  Kari, Grilovací směsi, Ďábelská směs, Vegeta, Koření na ryby…

29 Kontrolní otázky: 1.Definuj pochutiny 2.Jaký je význam koření ve výživě? 3.Vyjmenuj několik pokrmů, na jejichž ochucení je vhodné použít: kmín, majoránku, dobromysl, sladkou papriku, bobkový list, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, celý pepř, skořici.

30 Seznam obrázků: Obr. 1: Slniečková®, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/3/obrazky/40-kmin.jpg Obr. 2: Slniečková®, [vid. 18.5. 2013], dostupné z: http://slnieckova.sk/images/rasca-lucna-1-1901_jpg_290x600_q85.jpg http://slnieckova.sk/images/rasca-lucna-1-1901_jpg_290x600_q85.jpg Obr. 3: Slniečková®, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://slnieckova.sk/images/bedrovnik-anizovy-1383_jpg_290x600_q85.jpg http://slnieckova.sk/images/bedrovnik-anizovy-1383_jpg_290x600_q85.jpg Obr. 4: patrik.chlumecky, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.nutrisport-magazin.cz/wp-content/uploads/Fenykl1.jpg Obr. 5: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Coriandrum_sativu m_-_Köhler–s_Medizinal http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Coriandrum_sativu m_-_Köhler–s_Medizinal Obr. 6: anonym, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/553/dzi/www/foto/foto_4.jpg http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/553/dzi/www/foto/foto_4.jpg Obr. 7: Zuzana Bohdalová, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.e-zahradnik.cz/clanek/clanek_pic/68/68-01.jpg

31 Seznam obrázků: Obr. 8: davidkovokoreni, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.davidkovokoreni.cz/foto/big6fganz-majoranka.jpg http://www.davidkovokoreni.cz/foto/big6fganz-majoranka.jpg Obr. 9: Herbář, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.diochi.cz/main/img/herbar_obraz2/dobromysl_obycejna.jpg Obr. 10: Progast s.r.o., [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.progast.cz/obrazky-koreni/big/oregano.jpg http://www.progast.cz/obrazky-koreni/big/oregano.jpg Obr. 11: Maspoma, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.maspoma.sk/files/File/PPT%20-%20CRW_1843.jpg http://www.maspoma.sk/files/File/PPT%20-%20CRW_1843.jpg Obr. 12: Dinka, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.bylinky.sk/xmedia/bylinky/Bazalka/Bazalka.jpg http://www.bylinky.sk/xmedia/bylinky/Bazalka/Bazalka.jpg Obr. 13: anonym, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://gusto.ba/wp-content/uploads/2009/08/estragon.jpg Obr. 14: St.Pölten, Rakousko, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.fitstyl.cz/images/maly/t_1bobule_2.jpg http://www.fitstyl.cz/images/maly/t_1bobule_2.jpg Obr. 15: HERBÁŘ KLÁŠTERNÍ OFFICÍNY, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://www.klasterofficina.cz/jpg_rostlin/tymian_1.jpg http://www.klasterofficina.cz/jpg_rostlin/tymian_1.jpg

32 Seznam obrázků: Obr. 16: Katkagasmanova, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/1/1579/1579235_f9433f05354196eb680e96b61 63b0397/images/Bobkovy_list.JPG http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/1/1579/1579235_f9433f05354196eb680e96b61 63b0397/images/Bobkovy_list.JPG Obr. 17: Labužník.cz, [vid. 18.5.2013], dostupné z: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14245.jpg http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14245.jpg Obr. 18: sonnentor, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.sonnentor.cz/var/plain_site/storage/images/media/bildverwaltung/cz_ bilder/slunecni_bylinky Obr. 19: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/10340.jpg http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/10340.jpg Obr. 20: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://spices.biodiversityexhibition.com/sites/www.biodiversityexhibition.com/files/ styles/card- http://spices.biodiversityexhibition.com/sites/www.biodiversityexhibition.com/files/ styles/card- Obr. 21: V. Gežová, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.pssp.cz/multi_dvd/img/atlas/70.jpg http://www.pssp.cz/multi_dvd/img/atlas/70.jpg Obr. 22: Naše výživa, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1321775202cla_10720272cloves.jpg http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1321775202cla_10720272cloves.jpg

33 Seznam obrázků: Obr. 23: Apotheke, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.apotheke.cz/fotocache/gallery/hrebicek.jpg http://www.apotheke.cz/fotocache/gallery/hrebicek.jpg Obr. 24: Foodtv.cz, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.foodtv.cz/sites/default/files/imagecache/Preview- 345/articles/images/21/muskatovy%20orech.jpg Obr. 25: progast s.r.o., [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.progast.cz/obrazky-koreni/big/muskatovy-kvet.jpg http://www.progast.cz/obrazky-koreni/big/muskatovy-kvet.jpg Obr. 26: Leccos, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://leccos.com/pics/pic/skoricovnik.jpg http://leccos.com/pics/pic/skoricovnik.jpg Obr. 27: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.maxizabava.cz/data/zena/images/995_cinnamon.jpg Obr. 28: anonym, [vid. 19.5. 2013], dostupné z: http://www.receptynadoma.cz/obrazky/koreni/safran_article_big.jpg http://www.receptynadoma.cz/obrazky/koreni/safran_article_big.jpg Obr. 29: Roman Paulus, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://www.foodtv.cz/sites/default/files/articles/images/21/009%20Kapari.jpg http://www.foodtv.cz/sites/default/files/articles/images/21/009%20Kapari.jpg Obr. 30: Daniela Obšasníková, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena-2/moje- zdravi/zdravi/zdravi/88b_4.jpg http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena-2/moje- zdravi/zdravi/zdravi/88b_4.jpg

34 Seznam obrázků: Obr. 31: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://clanky.regeneracnecentrum.sk/wpcontent/uploads/2012/04/kurkuma.jpg Obr. 32: anonym, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14402.jpg http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14402.jpg Obr. 33: Magický herbář, [vid. 19.5.2013], dostupné z: http://nd03.jxs.cz/891/428/e2d7ff8181_62190307_o2.jpg Obr. 34: Martin Ondruš, [vid. 19.5. 2013], dostupné z: http://www.woman.sk/wpcontent/uploads/2006/01/512_vanilka_dreamstime_x s_21164801.jpg

35 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 2. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

36 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google