Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ."— Transkript prezentace:

1 PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ

2 CHRAKTERISTIKA ONEMOCNĚNÍ
Parkinsonova choroba postihuje mozkové systémy ovlivňující automatické pohyby, svalové napětí a koordinaci pohybů. Onemocnění především středního a staršího věku. Dochází k degenerativnímu postižení buněk bazálních ganglií v mozku. Je narušeno vytváření nervového přenašeče dopaminu. Vývoj příznaků je plíživý.

3 PŘÍČINY: GENETIKA PESTICIDY TOXINY

4 PŘÍZNAKY: Třes svalů, klidový třes rukou Zpomalení pohybů
Ztuhlost svalů, nejvíce po ránu Ochuzená obličejová mimika, maskovitý vzhled Obtížná chůze - rychlé malé šouravé krůčky, nahrbení dopředu Narušení automatických obranných pohybů Rozmazaná a těžko srozumitelná řeč (“ skandovaná řeč“) Mikroskopické písmo Ztráta chuti k jídlu Depresivní nálada Pokles krevního tlaku ve stoje (posturální hypotenze) , nebezpečí mdlob Po několikaletém průběhu může docházet i k poruchám intelektu

5 TERAPIE: Levodopa - lék, který obnovuje zásoby dopaminu v mozku Selegilin (Jumex) - v počátečních fázích nemoci brání dalšímu zhoršování Selegilin, APO Seleg,Requid, Mirapexin, Permax, Viregit, Akineton agonisté dopaminu (AD) léčba kontinuální infúzí apomorfinu

6 Je-li nejméně na pět otázek kladná odpověď, je diagnóza Parkinsonovy
Screeningový dotazník Parkinsonovy nemoci (podle Duarteho) Je pro Vás obtížné vstát ze židle? Je Vaše písmo menší než bylo dříve? Říkají Vám lidé, že mluvíte slabším hlasem než dříve? Máte zhoršenou rovnováhu při chůzi? Stává se Vám, že se zarazíte při průchodu dveřmi, jako by Vám přimrzly nohy? Zdá se být výraz Vaší tváře oproti dřívějšku otupělý? Třesou se Vám ruce nebo nohy? Je pro Vás obtížné zapínat knoflíky? Šoupáte při chůzi nohama a děláte krátké kroky? Je-li nejméně na pět otázek kladná odpověď, je diagnóza Parkinsonovy nemoci pravděpodobná.

7

8 Diagnostika: Základem je vyšetření pacienta a nález výše uvedených příznaků. Neurologické vyšetření je nezbytné, stejně tak vyloučení jiných příčin příznaků Parkinsonovy nemoci. Parkinsonské příznaky mohou totiž vzniknout nejen u Parkinsonovy nemoci, například je způsobují některé psychiatrické léky Konečným potvrzením nemoci je test levodopou. Levodopa je jedním z léků Parkinsonovy nemoci, a když se po její aplikaci stav výrazně zlepší, je již diagnóza velmi pravděpodobná.

9 VYŠETŘENÍ: Odběr krve. Vyšetřuje se zde sedimentace, krevní obraz (hladina cukru, jaterní testy, funkčnost ledvin aj.) Sonografie (ultrazvuk). Zjišťuje se zejména stav krčních tepen, jejich průtok a případné změny. EEG (elektroencefalograf). Pomocí snímacích elektrod umístěných na povrchu hlavy se během vyšetření zaznamenává aktivita mozku v klidovém stavu v kombinaci se změnou v dýchání, zavírání a otvírání očí apod. CT mozku (počítačová tomografie). Rentgenové vyšetření mozku, většinou s aplikací kontrastní látky do krve. Snímá celkový stav mozku, cévy či případné změny. NMR (nukleární magnetická rezonance). Podobně jako CT zobrazuje mozek, tentokrát působením silného magnetického pole. Vyšetření se provádí uvnitř úzké kabiny a nesmí jej absolvovat jedinci s klaustrofobií, s kardiostimulátorem a jinými kovovými náhradami v těle (šrouby, svorky, kloubní náhrady apod.).


Stáhnout ppt "PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google