Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN ROZMNOŽOVÁNÍ: vznik další generace
NEPOHLAVNÍ (VEGETATIVNÍ): vznik nových jedinců dělením mateřského jedince POHLAVNÍ: splynutí pohlavních buněk Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 VEGETATIVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN
nová rostlina vzniká z části mateřské rostliny všechny skupiny rostlin využívá se vysoké regenerační schopnosti, kterou rostliny mají Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 ŘÍZKOVÁNÍ zakořenění uříznuté části rostliny STONKOVÝ ŘÍZEK
většina rostlin (fíkus) KOŘENOVÝ ŘÍZEK rostliny se silnými kořeny (dracéna) LISTOVÝ ŘÍZEK rostliny se silnými listy (fialka) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 DĚLENÍ rozdělení zásobních orgánů DĚLENÍ HLÍZ brambor DĚLENÍ CIBULÍ
cibule,česnek… Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 HŘÍŽENÍ umělé zakořenění rostlin šlahoun ohneme pod zem a nalomíme
u ohebných rostlin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 ROUBOVÁNÍ na podnož se naroubuje požadovaná odrůda
mnohem rychlejší než množení semeny nebo i řízky použití v zahradnictví na jednu podnož lze naroubovat více odrůd Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 POHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ
splynutí pohlavních buněk → vznik nového jedince (semene) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 OPYLENÍ přenesení pylu na bliznu
větrosprašnost – velká produkce pylových zrn, většinou květy bez obalu (vrba) hmyzosprašnost – květy barevné, aby lákaly hmyz, často sladký nektar (bodlák) vodosprašnost – pyl přenášený pomocí vody (vodní mor kanadský) ptakosprašnost – pyl přenášený ptáky (kolibříky) – tropické rostliny Jižní Ameriky (durman) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 OPLOZENÍ splynutí pohlavních buněk po opylení vznik PLODU a SEMENE
1) klíčící pylová láčka 2) vajíčko 3) vaječná buňka 4) buňka zárodečného vaku 5) pestík 6) plod 7) osemení 8) živné pletivo 9) zárodek (embryo) 10) semeno Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 ŽIVOTNÍ CYKLY ROSTLIN liší se u každé skupiny
u všech přítomnost pohlavních buněk dělíme na: výtrusné rostliny – rozmnožují se pomocí výtrusů MECHOROSTY KAPRAĎOROSTY semenné rostliny – rozmnožují se pomocí semen NAHOSEMENNÉ KRYTOSEMENNÉ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 MECHY 1) mechová rostlinka 2) výtrusy vypadávající z tobolky 3) výtrus
4) klíčící mechová rostlinka 5) mladá mechová rostlinka 6) oplození (pohlavní buňky – samčí pelatky a samičí zárodečníky) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 KAPRADINY 1) dospělá rostlina 2) list s výtrusnými kupkami
3) vypadávající výtrusy 4) klíčící prokel 5) oplození (pohlavní buňky - samčí pelatky, samičí zárodečníky) 6) klíčící dospělá rostlina 2 3 4 1 5 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY 1) dospělý jehličnan 2) větvička se samčí šišticí
3) pylové zrno (samčí pohlavní buňka) 4) klíčící pylová láčka 5) větvička se samičí šišticí 6) uložení vajíček (samičí pohlavní buňky) v samičí šištici 7) oplozená vajíčka 8) semenáček (mladý jehličnan) 3 2 6 4 1 5 7 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
1) dospělá rostlina 2) květ (tyčinky, pestík) 3) pylové zrno 4) vajíčko v semeníku 5) dvojité oplození 6) plod 7) semeno 8) klíčící rostlinka Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 ZDROJE: Obrazový materiál snímek 1 (dělení cibulí): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (listový řízek): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (kořenový řízek): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (stonkový řízek): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (dělení hlíz): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (dělení cibulí): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (hřížení): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (roubování): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (roubovaný čilimník): autor obrázku jej uvolnil jako volné dílo. Obrázek je dostupný na: Obrazový materiál snímek 8 (krytosemenné rostliny): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 9 (kolibřík): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution-share Alike 3.0 generic licence unp. na: Obrazový materiál snímek 9 (vrba): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 9 (vodní mor): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 9 (bodlák): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 10 (oplození): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 12 (mechy): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 13 (kapraďorosty): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 14 (nahosemenné rostliny): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 15 (krytosemenné rostliny): autor obrázku Jan Kubát Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google