Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu,"— Transkript prezentace:

1 Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu, vrstvy pojiva a brusných zrn, případně fixační vrstvy. Jako brusivo se používá oxid křemíku, hliníku nebo karbid křemíku.

2 Brusné papíry vyráběné u nás.
Brusný papír k broušení za sucha – skelná drť přilepena vodou rozpustným lepidlem. Podle počtu zrn na 1cm2 číslování od 40 – 120. Brusný papír k broušení za mokra pod vodou, brusná složka karbid křemíku, korund nebo smirek. Lepen vodovzdorným syntetickým lepidlem. Podklad též plátno. Zrnitost 120 – 1600. Jsou dodávány v arších, rolích nebo pásech. Důležitá je správná volba zrnění pro určité strojní zařízení a vyžadovanou technologii, je dána výrobním předpisem. Orientační zrnitosti: Egalizační broušení – 40 – 60, Broušení masívů – 60 – 100, Broušení zadýhovaných ploch – 80 – 150, Broušení nátěrových filmů – 150 – 240, Jemné broušení – 240 – 400.

3 Brusky dělíme na: kotoučové, válcové, pásové, sdružené a speciální.
Kotoučové brusky Obvodové – svislé nebo vodorovné, čelné – stolové, vodorovné nebo vertikální. Válcové brusky Jednoválcové, dvouválcové s pryžovým nebo článkovým pásem, tří a čtyř válcové s podávacími válci, jednostranné nebo dvoustranné.

4 Pásové brusky Vodorovné, svislé se sklopným ramenem, hranové a speciální. Horní, spodní a oboustranné. Úzkopásové a širokopásové. Rozhraní je 300mm. Úzkopásové brusky Jednopásové nebo dvoupásové. Pás je napínám závažím, vhodné pro broušení vypouklých obrobků nebo pružinou, vhodné k broušení ploch. Výškově nastavitelný pracovní stůl, s příčným pohybem. Obrobek se pokládá k dorazové liště nebo se upíná vakuovými přísavkami. Brusný pás je přitlačován patkou, která je užší než pás, nebo trámem či přítlačnou kladkou. Brousit lze i na horním páse, obrobek se přitlačuje ručně. Brusné pásy různé zrnitosti, regulace otáček i směru otáčení. U dvoupásových brusek lze provádět předbroušení a dobroušení bez výměny pásu.

5 Hranové brusky Slouží k broušení rovných, zkosených a zakřivených hran před broušením ploch.

6 Širokopásové brusky Slouží k broušení ploch masívů, dýhovaných a lakovaných dílců. Obrobek je transportním pásem přiváděn pod brusný pás. Pás je přitlačován kontaktním válcem, průběžným nebo děleným přítlačným trámem nebo pružně uloženým transportním stolem. Stroje jsou vybaveny jedním nebo více brusnými pásy. Umožňují brousit na přesnou tloušťku – kalibrování (egalizace).

7 Speciální brusky Používají se broušení profilů, tyčí, ohýbaných předmětů.


Stáhnout ppt "Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu,"

Podobné prezentace


Reklamy Google