Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Petra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Petra."— Transkript prezentace:

1 Petra

2 Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku
Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku. Od roku je zařazena na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

3 V Bibli je označováno jako Selá a Arabové je mu dali jméno Mojžíšovo údolí.

4 Město původně vzniklo jako pohřebiště v dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí.

5 Město bylo založeno pravděpodobně mezi 3. století př. n. l. a 1
Město bylo založeno pravděpodobně mezi 3. století př.n.l. a 1. století n.l. V tuto dobu zde žili Nabajetci a Petra se stala hlavním městem jejich království. Všechny stavby (chrámy, hrobky, amfiteátr) byly vytesány do pískovce.

6 Město dosáhlo největšího rozkvětu a významu kolem roku 62 př. n. l
Město dosáhlo největšího rozkvětu a významu kolem roku 62 př.n.l. kdy tu žilo asi kolem 30 000 lidí. Petru opustili poslední lidé po druhém ničivém zemětřesení v 6. století n.l.

7 Údolí upadalo postupně v zapomnění
Údolí upadalo postupně v zapomnění. Stala se tajemstvím místních beduínů, kteří existenci skalního města pečlivě skrývali před světem.

8 Prvním Evropanem (od dob křižáckých výprav), jenž spatřil Královskou hrobku v Petře, byl roku 1812 švýcarský badatel a cestovatel Johann Ludwig Burckhardt, který cestoval ze Sýrie do Egypta v přestrojení za Araba.

9 Scenérie byla využita v mnoha filmech, mimo jiné Indiana Jones a poslední křížová výprava, Mumie se vrací či Transformers 2. Dne byla Petra vyhlášena jako nový div světa.

10 Vypracovala: Kristýna Viktorová 9.B


Stáhnout ppt "Petra."

Podobné prezentace


Reklamy Google