Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR - registry Ročník:4. Datum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR - registry Ročník:4. Datum."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR - registry Ročník:4. Datum vytvoření:listopad 2012 Název:VY_32_INOVACE_11.1.17.ELE Anotace: Nastavení vstupů a výstupů Atmel AVR Materiál inovativním způsobem zužuje vztah mezi teoretickou a praktickou výukou. Vlastní schémata provázejí žáka krok za krokem úzce specializovaným tématem a usnadňují jeho porozumění. Multimediální výuka se stává názornější a podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro výklad v hodině, v odborném výcviku tvoří vhodný doplněk při odborných instruktážích před zahájením praktických činností, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i jako samostatný test.

2 Mikroprocesory Atmel AVR Atmel AVR Registry DDR, PORT, PIN

3 Mikroprocesory Atmel AVR registry DDR(X) Zápisem do tohoto registru nastavíme funkci pinu jako vstup, nebo výstup. Je-li bit registru DDR(x) log.0, je příslušný pin vstupem. Je-li bit registru DDR(x) log.1, je příslušný pin výstupem. Zápisem osmibitové informace nastavujeme piny celého portu. příklad:DDRA.0 = 0RA0 je vstupem DDRB.2 = 1RB2 je výstupem DDRC = &B 00001111RC0-3 jsou vstupní RC4-7 výstupní Config PORTB.3 = outputmožný zápis prostřednictvím instrukcí Config PORTD.7 = input

4 Mikroprocesory Atmel AVR registry PORT(X) Zápisem do tohoto registru nastavíme hodnotu výstupního pinu. Je-li bit vstupem, hodnota v registru PORT připojuje k pinu pull-up rezistor. (0 – odpojený, 1 – připojený) příklad: PORTA.0 = 0RA0 je ve stavu vysoké impedance PORTA.2 = 1RA2 je přes rezistor připojen k +U +U 0 1 PORT(X) RA(X) DDR(X)=0

5 Mikroprocesory Atmel AVR registry PIN(X) Do tohoto registru se ukládají příchozí data. Čtením z registru PIN můžeme testovat přítomnost log.0 a log.1 na vstupu. příklad:If PINA.5 = 0 then když je na RA5 log.0 pak….

6 Mikroprocesory Atmel AVR opakování 1) Nastavte piny 2,4 a 6 portu B do log.1 2) Nastavte port A jako vstupní a port B jako výstupní. 3) Připojte pull-up rezistory k RA0-7 a RD4,6. Set PORTB.2 Set PORTB.4 Set PORTB.6 DDRA = 0 Config PORTB = output Config PORTA = input Config PORTD.4 = output Config PORTD.6 = output PINA = &hff PIND.4 = 1 PIND.6 = 1

7 Mikroprocesory Atmel AVR opakování 1) Nastavte piny 5 a 7portu D do log.1. 2) Nastavte port B jako vstupní a port A jako výstupní. 3) Připojte pull-up rezistory k RC0-7. Set PORTD.5 Set PORTD.7 DDRB = 0 Config PORTA = output PINC = &hff nebo PINC = 255 Kontrolní otázky :

8 Použité zdroje: VÁŇA, Vladimír. Mikrokontroléry ATMEL AVR – programování v jazyce Bascom. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2004, 143 s. ISBN 80-7300-115-2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Peter Podoba.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR - registry Ročník:4. Datum."

Podobné prezentace


Reklamy Google