Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na."— Transkript prezentace:

1 Zámek Orlík Se představuje…

2 Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na Mirovice na levém břehu Vltavy nad brodem, kde se vybíralo clo z plavby po řece. První zmínka o clu na Vltavě je z r. 1253. Zprávy z let 1287 – 1288 svědčí o královském držení Orlíka.

3 Orlí hnízdo nad Vltavou..  Zámek Orlík stojí na skalním ostrohu nad řekou Vltavou, který řeka dříve obloukem obtékala. Po vybudování Orlické vodní nádrže v l. 1952 – 1960 byl zabezpečen betonovými injekcemi a žulovým ochranným pláštěm. Vodní hladina přehrady je o 60 m vyšší, než byla hladina Vltavy, takže Orlík se dnes spíše podobá vodnímu hradu, zatímco dříve připomínal orlí hnízdo.


Stáhnout ppt "Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na."

Podobné prezentace


Reklamy Google