Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Poláček 1892-1945 -novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Poláček 1892-1945 -novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)"— Transkript prezentace:

1 Karel Poláček 1892-1945 -novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka) -Redigoval časopis Dobrý den -dopisoval do Lidových novin jako sloupkař a fejetonista (před II. svět válkou pro svůj původ propuštěn) -v roce 1943 uvězněn v Terezíně – deportován do Osvětimi – jako místo smrti se uvádí koncentrační tábor Gleiwitz (1945)

2 Dílo:Znaky: -využívá satiru a sarkasmus -kritizuje maloměšťáctví -některá jeho díla jsou vydána pod jmény jeho přátel Románová tvorba: Muži v offsidu – z prostředí pražských fotbalových klubů Hostinec U Kamnného stolu – vydáno pod jménem jeho přítele Vlastimila Rady přítele Vlastimila Rady Okresní město – pentalogie (5 dílů) – zachycuje fresky ze života maloměsta před světovou válkou života maloměsta před světovou válkou Bylo nás pět – chlapecký román – vydáno posmrtně Filmové scénáře: Muži v offsidu, Bylo nás pět, Edudant a Francimor

3 Práce s textem: 1)Jak se jmenovali kluci z románu Bylo nás pět ? 2)Co tě zaujalo na autorském stylu K. Poláčka? 3) Kdo byl autorem myšlenky ochočit vosy?

4 Odpovědi: 1) Petr Bajza, Zilvar, Čeněk Jirsák, Antonín Bejval, Eduard Kemlink 2) 3) Antonín Bejval


Stáhnout ppt "Karel Poláček 1892-1945 -novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)"

Podobné prezentace


Reklamy Google