Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci projektu NAKI: „Efektivní metodiky podpory malých a středních subjektů sektoru kultury v prostředí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci projektu NAKI: „Efektivní metodiky podpory malých a středních subjektů sektoru kultury v prostředí."— Transkript prezentace:

1 Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci projektu NAKI: „Efektivní metodiky podpory malých a středních subjektů sektoru kultury v prostředí národní a evropské ekonomiky“

2 Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci NAKI Studentský projekt: možnost dlouhodobé spolupráce studentů s katedrou, s přínosy pro obě strany. Cílem studentského projektu je zmapovat evropské trendy v péči o kulturní dědictví, jejich ekonomické zázemí a následnou možnost aplikace těchto systémů v rámci ČR. V ČR je 4 000 památek vhodných k využití – z toho zhruba 3 800 stále čeká na začlenění či zapojení do „kulturního života“.

3 Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci NAKI ●11 týmů zkoumajících památky v západoevropských zemích ●Typologie vybraných památek: o památky „první velikosti“, mimořádné, součást národního nebo nad-národního (globálního) kulturního dědictví - ekonomicky soběstačné, hojně navštěvované o objekty se speciálním účelem - např. lov, kovářství, vinařská oblast, pálení koňaku, bižuterie, divadlo, lázně… o památky „lokální důležitosti“, orientované na využití v rámci regionu nebo lokality o církevní památky (vč. židovských) o památky nevyužívané primárně v rámci cestovního ruchu

4 Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci NAKI ●Vždy je nutné hodnotit: o kulturní hodnoty památky (a jejich proměny) o prostorové funkce památky a její zapojení do lokálních a regionálních struktur o socioekonomické funkce památky Žádná stavba nemůže existovat izolovaně od socioekonomického a kulturního prostředí. Poznatky ze západoevropských zemí budou použity pro další výzkumy v rámci ČR.

5 Fakulta podnikohospoářská VŠE NORSKO

6 Fakulta podnikohospoářská VŠE Specifika Norska v oblasti památkové péče ●Zákon o kulturním dědictví ●Ministerstvo životního prostředí zřizuje: o Odbor památkové péče o Ředitelství kulturního dědictví (Riksantikvaren) + jeho okresní pracoviště (byantikvarer) o Norský institut pro památkový výzkum (NIKU) o Bergen, Trondheim, Tromsø, Tønsberg o Norský památkový fond

7 Fakulta podnikohospoářská VŠE Památky ●115 000 registrovaných památek podle databáze kulturminnesøk.no: o Chráněné budovy cca 6 000 necelá polovina v soukromém vlastnictví o Chráněná kulturní prostředí o Památky UNESCO (6+2) o Kostely o Archeologické památky a nálezy o Památky nacházející se na dně moře o Sámské památky (spravuje Samentinget)

8 Fakulta podnikohospoářská VŠE Rozpočet pro rok 2011 ●Ředitelství kulturního dědictví: o 429 965 000 NOK (přibližně 1,4 mld. Kč) ●Norský památkový fond o 59 480 000 NOK (přibližně 194 mil. Kč)

9 Fakulta podnikohospoářská VŠE Roubený kostel v Urnes

10 Fakulta podnikohospoářská VŠE Katedrála Nidaros v Trondheimu Katedrála (Nidarosdomen)Arcibiskupský dvůr

11 Fakulta podnikohospoářská VŠE Muzeum Hedmark v Hamaru ●Součástí Hedmark fylkesmuseum as ●Biskupský dvůr o Rekonstrukce: Sverre Fehn o Biskupství zde zřízeno 1152/3 ●Trosky katedrály o Rekonstrukce: Kjell Lund o katedrála postavena v letech 1152/3 – 1200 o Zastřešení unikátní sklo-ocelovou konstrukcí ●Skanzen o 65 původních stavení z oblasti Hamaru ●Středověká zahrada ●Vstupné: o Dospělí 100 NOK (327 Kč) o Studenti, důchodci 70 NOK (230 Kč) o Děti (4-17 let) 50 NOK (164 Kč)

12 Fakulta podnikohospoářská VŠE DokirkeoddenDomkirkeodden Biskupský dvůr


Stáhnout ppt "Fakulta podnikohospoářská VŠE Studentský výzkum v rámci projektu NAKI: „Efektivní metodiky podpory malých a středních subjektů sektoru kultury v prostředí."

Podobné prezentace


Reklamy Google