Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Microsoft Excel Základy Excelu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Excelu Ověřeno ve výuce:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Microsoft Excel Základy Excelu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Excelu Ověřeno ve výuce:"— Transkript prezentace:

1

2 Microsoft Excel Základy Excelu

3 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Excelu Ověřeno ve výuce: 6. 2. 2013

4 Pro tento DUM je potřeba program Microsoft Excel 2003. Novější verze se liší a tento DUM tak pro ně není vhodný. Postup je vždy uveden na snímcích samotných. Žáci provádí to, co se od nich na snímcích očekává. Ideální způsob předvádění prezentace je nechat žáky, ať si ji spustí přímo na svým počítačích. Přes projektor by mohl být některý text či obrázek špatně čitelný z větší dálky. Snímky často obsahují obrázky s červenými čísly. Čísla se vždy zmiňují v textu slovem nebo číslem v závorce, např. (1). To vždy odkazuje na konkrétní obrázek nebo jeho část, pro lepší pochopení látky. Je dobré snímky doplnit komentářem a upřesněním detailů souvisejících s konkrétní učebnou (např. způsob ukládání výsledných prací apod.). Metodický postup

5 Úvodní slovo Dnešní hodinu začneme pracovat v programu, se kterým jste se zatím pravděpodobně nesetkali. Jmenuje se Excel a je to tzv. tabulkový procesor, tedy program pro tvorbu tabulek. Tabulky můžeme tvořit i v jiných programech, ovšem právě Excel je na ně nejlepší, protože nám nabízí spoustu možností jak si práci s tabulkami ulehčit.

6 Přehled 1. Řádek s písmeny a sloupec s čísly slouží pro identifikaci/pojmenování buněk. Na obrázku je např. označená buňka B3, takže svítí B a 3. Buňka je tedy každé jednotlivé políčko, jako např. na šachovnici. 2. Tyto tenké čáry jsou pouze pomocné. Kdybychom chtěli nyní tuto stránku vytisknout, čáry tam nebudou. Proto se všechny buňky v našich tabulkách musí ohraničit. O tom ale až později. 3. Takto vypadá označená buňka. Svítí B a 3, a kolem buňky je černá čára. Pozor – tato čára by se také nevytiskla, protože označená buňka je pouze pro nás, na počítači. 4. Označená buňka má vždy pravý dolní roh v podobě černého puntíku. Ukaž na něj myší a myš se změní na černé plus. Pokud nyní chytneš tento roh a budeš myš posouvat dolů nebo doprava, dojde ke speciálnímu jevu. O tom ale také později.

7 Začátky Nyní si označ buňku B2 (jednou na ní klikni levým tl. myši). Napiš do ní své celé jméno a stiskni Enter. Všimni si, že se do buňky celé jméno nevešlo. Pro nápravu udělej následující: Nahoře mezi písmenky B a C je svislá čára. Tu když chytneš levým tlačítkem myši tak můžeš měnit šířku sloupce B. Roztáhni tedy sloupec B tak, aby se do něj celé jméno vešlo. Stejně můžeš roztahovat i výšku řádků – pokud chytneš vodorovnou čáru vlevo mezi čísly 2 a 3 a roztáhneš řádek dolů. Vyzkoušej to.

8 Formát buněk Buňkám lze nastavit spoustu věcí – umístění textu, barva textu, barva pozadí buňky, ohraničení… Letos se naučíme pouze základní nastavení buněk. Klikni na buňku pravým tlačítkem myši a dole vyber možnost Formát buněk. Pokud podržením levého tlačítka myši nejprve označíš více buněk naráz, vše co ve Formát buněk nastavíš se pak provede na pouze tyto označené buňky. Vždy je dobré nejprve celou tabulku napsat, a až pak nastavovat Formát buněk všem naráz.

9 Číslo Kartu Číslo najdeme na (1). Číslům v buňkám takto můžeme nastavit jejich druh (v seznamu je nyní vybrán druh Měna, protože chceme zobrazit peníze). Napravo od seznamu se vždy nastavují podrobnosti daného druhu. U (3) se nastaví počet desetinných míst, u (4) si můžeme vybrat konkrétní měnu (na obrázku je Kč). A (5) nám vše uloží a provede dané změny na označené buňky.

10 Zarovnání Karta Zarovnání (1) slouží pro nastavení polohy (umístění) textu v buňce/buňkách. To provedeš u (2). Vodorovné ti nabízí hlavně Vlevo- Uprostřed-Vpravo a Svislé Nahoru- Uprostřed-Dolů. Obojí lze kombinovat. Máš-li v buňce delší text a nechceš roztahovat šířku buňky, můžeš zaškrtnout (3). Pokud nyní bude v buňce text delší než její šířka, posune se text automaticky dolů (je pak potřeba roztáhnout výšku buňky), což vidíme na (4). 4

11 Písmo Karta Písmo (1) slouží pro nastavení písma v buňkách. Funguje stejně jako v jiných programech, kde se nastavuje písmo. Je zde vzhled písma (2), řez (3), velikost (4) a barva (5). Pod barvou je i náhled, kde se můžeme podívat, jak které písmo vypadá, a to předtím než nastavení potvrdíme.

12 Ohraničení Karta Ohraničení (1) nám nastavuje okrajové čáry kolem jednotlivých buněk. Pokud toto nenastavíš u své tabulky, tabulka pak žádné čáry kolem buněk mít nebude, protože ty, které vidíš nyní jsou pouze pomocné. Na této kartě musíš nastavení provádět vždy v pořadí, jakým jsou jednotlivé kroky očíslovány.

13 Ohraničení Ve (2) si vybíráme styl čáry (tenká, tlustá, plná, přerušovaná…). Ve (3) si vybereš barvu čáry. U (4) si vybereme, které ohraničení chceme. Na tlačítku je to vždy vidět – puntíkované čáry se nenastaví. Žádné = nic se nezmění. Vnější = pouze čára kolem všech označených buněk. Vnitřní = čáry uvnitř označených buněk.

14 Ohraničení Zde máme ještě ukázku, jak to vypadá v praxi. Zde na buňkách B2 – C7: 1 = žádné ohraničení 2 = vnější ohraničení 3 = vnitřní ohraničení (funguje jen tehdy, máme-li označeny alespoň dvě buňky)

15 Vzorky Zde to je velice jednoduché. Pouze si vyber barvu, kterou chceš dát na pozadí předem označených buněk a je hotovo. Pozor! Chceš-li přepnout zpět na původní „bílou“ barvu, tak nedávej opravdu bílou barvu. Místo toho nad barvami dej možnost „Bez výplně“.

16 Závěr Právě jsi se naučil/a základy práce v programu Microsoft Excel. Později se naučíme další, velice užitečné prvky tohoto programu, protože dovede mnohem více než pouze vytvořit obyčejnou tabulku.

17 Microsoft Office Excel 2003 (11.8346.8341) SP3 (součástí produktu Microsoft Office Professional Edition 2003) Microsoft Office PowerPoint 2003, verze 11.8335.8341), SP3


Stáhnout ppt "Microsoft Excel Základy Excelu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Excelu Ověřeno ve výuce:"

Podobné prezentace


Reklamy Google