Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.27 Pojišťovnictví Vytvořeno:28. 11. 2012 Ověřeno: 29. 11. 2012 Třída: 4.OA

2 Pojišťovnictví Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova: riziko, povinné a dobrovolné pojištění, životní a neživotní pojištění Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Pojišťovnictví v ekonomickém vzdělávání.

3 Pojišťovnictví - specifický ekonomický obor řešící minimalizaci rizik ekonomických i neekonomických činností člověka.

4 Členění pojištění Hledisko povinnosti uzavření pojištění: a)povinné pojištění – je uloženo zákonem b)dobrovolné pojištění – není povinné, klient vybírá podle svých potřeb

5 Povinné pojištění 1. zákonné sociální pojištění osob 2. zákonné zdravotní pojištění osob 3. zákonné pojištění odpovědnosti za škodu z provozu motorového vozidla 4. zákonné pojištění úrazů a nemocí z povolání zaměstnanců

6 Trh pojišťovacích služeb v ČR V České republice působí mnoho pojišťoven, které nabízejí širokou nabídku pojišťovacích služeb, které v základu tvoří dvě velké skupiny: - životní pojištění ● rizikové ● rezervotvorné - ne ž ivotní pojišt ě ní

7 Opakování 1.Definujte pojišťovnictví. 2.Jak se člení pojištění z hlediska povinnosti? 3.Vyjmenujte povinné pojištění. 4.Popište trh pojišťovacích služeb v ČR. 5.Jaké je základní členění pojišťovacích služeb?

8 Odpovědi na otázky 1. Pojišťovnictví je specifický ekonomický obor řešící minimalizaci rizik ekonomických i neekonomických činností člověka. 2.Povinné pojištění a dobrovolné pojištění. 3.Zákonné zdravotní pojištění osob, zákonné sociální pojištění osob, zákonné pojištění odpovědnosti za škodu z provozu motorového vozidla, zákonné pojištění úrazů a nemocí z povolání zaměstnanců. 4.Na trhu pojišťovacích služeb je mnoho pojišťoven, které nabízejí různé pojišťovací produkty. 5. Životní a neživotní pojištění.

9 Použité zdroje Švarcová,J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2012/2013, Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80- 87301-16-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google