Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III.,"— Transkript prezentace:

1 ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na www.7zskolin.cz Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 ČLENY Správné užití členů je někdy velmi obtížné. Proto je rozumné se naučit konkrétní vazby, protože je příliš mnoho výjimek a často se řídíme podle kontextu.

3 Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá pouze s počitatelnými podstatnými jmény v jednotném čísle! a car a man an orange an apple an hour a university

4 Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá v: Pokud se o někom/něčem zmiňujeme poprvé: I buy a pen and a pencil. Kupuji pero a tužku. Protože v minule větě bylo toto podstatné jméno už definováno a oba komunikující už vědí o jaký předmět jde, bude v další větě už člen určitý „THE“ The pen is blue and the pencil is red. To pero je modré a ta tužka je červená.

5 Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá v: Obecné tvrzení: A good teacher is always patient. Dobrý učitel je vždy trpělivý. Ve vazbě THERE IS/ARE: There is a poster on the wall. Na zdi je nějaký obraz. V popisu nebo identifikaci osob: Povolání:My dad is a doctor.Můj táta je doktor. Národnost:Jack is an American. Jack je Američan.

6 Neurčitý člen „a/an“ Neurčitý člen se používá v: Popis osoby – nejčastěji ve spojení s přídavným jménem. She is a very nice lady.Je to velmi milá slečna. His mother is a very good cook. Jeho maminka je velmi dobrá kuchařka. You are a starJsi hvězda.

7 Neurčitý člen „a/an“ V množném čísle v těchto případech člen nepíšeme. Jde tedy o tzv. ČLEN NULOVÝ. Good teachers are always patient. I buy pens and pencils. There are posters on the wall. Jack and John are Americans. They are very nice ladies.

8 Určitý člen „THE“ Určitý člen „THE“ používáme u podstatného jména v kontextu, kde je toto podstatné jméno jediné nebo je známé jak pro mluvčího, tak pro posluchače.

9 Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme u podstatného jména pokud: Podstatné jméno bylo již zmíněno: I have a cat and a dog. The cat is black and the dog is white Mám kočku a psa. Ta kočka je černá a ten pes je bílý. Podstatné jméno je jedinečné nebo jediné na světě: Look at the sky.Koukni na oblohu. The sun is shining. Slunce svítí.

10 Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme u podstatného jména pokud: Které jsou blíže určené předložkovou vazbou nebo vedlejší větou. – Předložková vazba: The car in the garage. To auto v garáži. – Vedlejší věta: The man who lives in that house. Ten muž, který bydlí v tamtom domě.

11 Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme u podstatného jména: Ve vazbě the + podstatné jméno + of – The Queen of England.Anglická královna. – The Statue of Liberty.Socha svobody. – The discovery of America. Objevení Ameriky. – The history of Kolín.Historie Kolína.

12 Určitý člen „THE“ Určitý člen použijeme: Se světovými stranami: the northseverthe south jih the east východthe west západ U řadových číslovek: The firstthe secondthe third the fifththe tenththe sixteenth


Stáhnout ppt "ČLENY PODSTATNÝCH JMEN člen neurčitý člen určitý Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Dlouhý Základní škola Kolín III.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google