Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_Čj8 –slovesa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_Čj8 –slovesa."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_Čj8 –slovesa procvičování Téma: Čj- 8. ročník- slovesa procvičování Název sady: Český jazyk- VIII.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3407

2 Anotace prezentace je určena pro 8. ročník speciální školy slouží k výuce českého jazyka – části jazyková výchova zaměřuje se určování mluvnických kategorií - osoby, čísla a času sloves Strana 3. a 4. lze využít jako procvičování i ke zkoušení. Postupně se při klikání objevují křížky (špatná odpověď) či kolečko (správná odpověď) Strana 5. a 6. žáci říkají, či píší čísla vět dle zadání a své rozhodnutí zdůvodní.

3 Ve větách vyhledejte slovesa, určete u nich osobu, číslo a čas. Lucinka rozlila mléko na podlahu. Osoba: 1. 2. 3. Číslo: jednotné množné Čas: minulý přítomný budoucí Koťata si hrají na dvorku. Osoba: 1. 2. 3. Číslo: jednotné množné Čas: minulý přítomný budoucí X X X X X X X X X X

4 Ve větách vyhledejte slovesa, určete u nich osobu, číslo a čas. Uvařím k obědu guláš. Osoba: 1. 2. 3. Číslo: jednotné množné Čas: minulý přítomný budoucí Nevypadáš dobře. Osoba: 1. 2. 3. Číslo: jednotné množné Čas: minulý přítomný budoucí X X X XX X X X X X

5 Vyhledejte věty, ve kterých je sloveso ve 3.osobě a přítomném čase 1. Ptáci poletují po střechách od ranních hodin. 2. Děvčata si hrála na honěnou. 3. Teta a strýček nám donesli čokoládu. 4. Jdeme se setrou do divadla. 5. Petr utíká na vlak. 6. V obchodě jsou k dostání šaty různých barev.

6 Vyhledejte věty, ve kterých je sloveso ve 1.osobě a množném čísle. 1. Máme se dobře. 2. Nemám na světě nikoho jiného. 3. Byla jsem nakoupit. 4. Princové se umí bít s draky. 5. Dolij mi vodu. 6. Včera jsme byli v kině. 7. Půjdeme se koupat do rybníka.


Stáhnout ppt "Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_Čj8 –slovesa."

Podobné prezentace


Reklamy Google