Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271"— Transkript prezentace:

1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_09 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima, sekunda - NG Anotace Pozorování prvoků Klíčová slova Prvoci, nálevníci, trepka, senný nálev Vzdělávací oblast Biologie Očekávaný výstup Student zná stavbu těla prvoků, pozná zástupce, ví jak připravit senný nálev Zdroje a citace JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN (Obr. 1, 2)

2 Pozorování prvoků

3 Úkoly Seznamte se, pomocí obrázku, se stavbou těla trepky velké.
Připravte si (třída dohromady) senný nálev (14 dní předem): do láhve od okurek dejte list salátu zabalený do hrsti sena a přelijte rybniční vodou láhev překryjte gázou a umístěte mimo učebnu (zapáchá)

4 Obr. 1

5 Pomůcky mikroskop kapátko podložní sklíčko krycí sklíčko vata
senný nálev

6 Postup Na podložní sklíčko umístěte několik vláken vaty.
Kapátkem přidejte 1-2 kapky vámi připraveného senného nálevu. Přikryjte krycím sklíčkem a pozorujte v mikroskopu. Pokuste se, podle obrázků, určit jednotlivé zástupce a zakreslete tvar jejích těl.

7 Nákres Zakreslete tvary těl pozorovaných zástupců prvoků, případně viditelné organely. Pojmenujte jednotlivé zástupce. Zaznamenejte zvětšení, pod kterým jste preparát pozorovali.

8 Obr. 2

9 Opakování Jak se označuje skupina prvoků, které jste vypěstovali v senném nálevu? Jakým způsobem se prvoci rozmnožují? Popište pohlavní i nepohlavní rozmnožování. Pomocí čeho se pohybuje trepka velká? Jak se nazývá organela, která slouží trepce na odstraňování vody a odpadních látek z těla? Jaké funkce v tělech prvoků mají velké a malé jádro? Co jsou to trichocysty? Proč jsou prvoci důležití? Jaký mají význam?

10 Zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN (Obr. 1, 2)


Stáhnout ppt "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271"

Podobné prezentace


Reklamy Google