Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Perfective v. Imperfective Choose the appropriate form of the verb (either perfective or imperfective) to complete the following sentences. For some sentences.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Perfective v. Imperfective Choose the appropriate form of the verb (either perfective or imperfective) to complete the following sentences. For some sentences."— Transkript prezentace:

1 Perfective v. Imperfective Choose the appropriate form of the verb (either perfective or imperfective) to complete the following sentences. For some sentences both forms will be acceptable. Vzor: Často se s ním /setkávám - setkám/. Často se s ním setkávám. *Taken from Review Lesson 4, pg. 193, ex. 2 of Contemporary Czech by Michael Heim.

2 Perfective v. Imperfective 1. Pořád se mě na to /zeptal - ptal/.

3 Perfective v. Imperfective 1. Pořád se mě na to ptal. 2. Už se na mluvnici /zvykali - zvykli/.

4 Perfective v. Imperfective 1. Pořád se mě na to ptal. 2. Už se na mluvnici zvykli. 3. Včera jsem ho /potkával - potkal/ před fakultou.

5 Perfective v. Imperfective 1. Pořád se mě na to ptal. 2. Už se na mluvnici zvykli. 3. Včera jsem ho potkal před fakultou. 4. Když odešel, /začali - začínali/ si povídat o něčem jiném.

6 Perfective v. Imperfective 1. Pořád se mě na to ptal. 2. Už se na mluvnici zvykli. 3. Včera jsem ho potkal před fakultou. 4. Když odešel, začali si povídat o něčem jiném. 5. Lékař se mu /podíval – díval/ na ruce a nohy.

7 Perfective v. Imperfective 1. Pořád se mě na to ptal. 2. Už se na mluvnici zvykli. 3. Včera jsem ho potkal před fakultou. 4. Když odešel, začali si povídat o něčem jiném. 5. Lékař se mu podíval/díval na ruce a nohy. 6. Cestou si chci něco /koupit - kupovat/.

8 Perfective v. Imperfective 6. Cestou si chci něco koupit. 7. Říkal nám oběma, že to /četl - přečetl/.

9 Perfective v. Imperfective 6. Cestou si chci něco koupit. 7. Říkal nám oběma, že to přečetl. 8. Většinu těch knih si můžeš /vzít - brát/ domů.

10 Perfective v. Imperfective 6. Cestou si chci něco koupit. 7. Říkal nám oběma, že to přečetl. 8. Většinu těch knih si můžeš vzít domů. 9. Často tam /šel - chodil/.

11 Perfective v. Imperfective 6. Cestou si chci něco koupit. 7. Říkal nám oběma, že to přečetl. 8. Většinu těch knih si můžeš vzít domů. 9. Často tam chodil. 10. Loni jaro /přicházelo - přišlo/ až koncem května.

12 Perfective v. Imperfective 6. Cestou si chci něco koupit. 7. Říkal nám oběma, že to přečetl. 8. Většinu těch knih si můžeš vzít domů. 9. Často tam chodil. 10. Loni jaro přišlo až koncem května.


Stáhnout ppt "Perfective v. Imperfective Choose the appropriate form of the verb (either perfective or imperfective) to complete the following sentences. For some sentences."

Podobné prezentace


Reklamy Google