Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA"— Transkript prezentace:

1 VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA
Zboží bylo vráceno dovozce jako vadné, nepotřebné, neobjednané zboží bylo protokolárně zničeno, když jeho zpětný vývoz nebyl možný nebo rentabilní. V obou případech jsou předepsány určité lhůty a formality (např. řešení reklamace) Je zde nutná spolupráce s dovozcem, který má potřebné doklady a je oprávněn projednat záležitost s „tamější“ celnicí. POZOR ! V NĚKTERÝCH ZEMÍCH SE ZAPLACENÉ CLO PŘI ZPĚTNÉM VÝVOZU NEVRACÍ !!!

2 VRÁCENÍ ZBOŽÍ Odběratel odmítá převzít zásilku,
Nutnost urychleně situaci řešit, z důvodů nárůstu nákladů a rizik zcizení zboží. ŘEŠENÍ: zjistit, zda odběratel zboží skutečně nechce nebo mu jde o poskytnutí slevy zjistit, zda je možné zboží umístit u jiného odběratele nebo jaké přepravní náklady budou v případě jeho vrácení při jednání o slevě je nutné vycházet z toho, že by neměla být vyšší než-li náklady na zpětnou přepravu. V mnoha případech jsou odběratelé vyškoleni na jednání o nepřevzetí zboží do doby, kdy vývozce poskytne slevu. Počítá s tím, že vývozce odradí administrativa při zpětném odběru zboží. Netýká se to případů, jestliže vývozce má více možností uplatnit zboží jinému odběrateli.

3 UPLATNĚNÍ DANĚ PŘI DOVOZU
dani podléhá dovezené zboží, kterým se rozumí zboží propuštěné do režimů: volný oběh AZS v systému navrácení PZS do volného oběhu dočasné použití Daňovým dokladem je písemné celní prohlášení. Výjimka je celní prohlášení u zboží propuštěné do režimu tranzitu potvrzené celním orgánem (TCP, nebo jiný doklad) ZÁKLAD PRO VÝPOČET DANĚ: /§ 44 zákona o DPH/ u volného oběhu a AZS v systému navrácení a) základ pro vyměření cla b) clo, dávky a poplatky splatných z důvodů dovozu zboží a) příslušná spotřební daň

4 UPLATNĚNÍ DANĚ Dočasné použití
U českého zboží je základ daně pro neplátce daně u zboží, které je umístěné ve svobodném celním pásmu (skladu), které prošlo zpracovatelskými operacemi a je propuštěno do volného oběhu, výše nákladů na provedené zpracovatelské operace. Dočasné použití 3 % za každý započatý měsíc použití zboží v ČR ze základny daně, vyměřené jako pro volný oběh. Nesmí být placená daň vyšší než daň vyměřená pro volný oběh.

5 UPLATNĚNÍ DANĚ PŘI VÝVOZU Vývoz zboží do zahraničí uskutečněný plátcem daně je osvobozen uplatnit daň na výstupu. Daňovým dokladem je písemné celní prohlášení s výjimkou režimu tranzitu ! U nepřímého zástupce má nárok na osvobození od povinnosti uplatnit daň na výstupu zastoupená osoba, která je prodávajícím ve vztahu k zahraničí. Plátce nemá nárok na vrácení daně v případě zpět vyváženého zboží z režimu AZS v systému navrácení.

6 UPLATNĚNÍ DANĚ Zvláštní povolení MF Daň se vrací:
diplomatickým a zvláštním misím a konzulárním úřadům mezinárodním organizacím osobám jiných států, které nemají v tuzemsku trvalý pobyt. používají výsady a imunitu podle mezinárodních smluv, jimiž je ČR vázána v EU. Zvláštní povolení MF k zásobování leteckých a lodních společností na paluby jejich letadel a lodí k prodeji zboží v DUTY FREE nebo v TAX FREE provozovnách k prodeji zboží členům posádek letadel zahraničních společností při odletu z ČR. ZBOŽÍ v DUTY FREE provozovnách se pohlíží jako zboží vyvezené.


Stáhnout ppt "VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA"

Podobné prezentace


Reklamy Google