Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MKP 1 – Podklady do cvičení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MKP 1 – Podklady do cvičení"— Transkript prezentace:

1 MKP 1 – Podklady do cvičení
SYMETRIE MKP 1 – Podklady do cvičení

2 Symetrie Většina analyzovaných těles vykazuje určitou formu symetrie. U těchto těles stačí provádět numerickou analýzu na charakteristické podoblasti. Aby bylo možné symetrii v analýze využít, musí být symetrické: geometrie materiálové vlastnosti zatížení

3 Symetrie

4 Symetrie U objemového, resp. rovinného modelu je symetrická okrajová podmínka definovaná pomocí posuvů, předepsaných na uzlové body ležící v rovině symetrie. Tato okrajová podmínka zajišťuje, že uzly mají nulové posunutí v normálovém směru k rovině symetrie. U skořepinového, resp. prutového modelu je symetrická okrajová podmínka definovaná pomocí posuvů a rotací, předepsaných na uzlové body ležící v rovině symetrie. Tato okrajová podmínka zajišťuje, že uzly mají nulové posunutí v normálovém směru k rovině symetrie a nulové natočení k osám ležícím v rovině symetrie. Na symetrickou podoblast je potřeba zadávat odpovídající podíl zatížení ze zatížení příslušejícího celému modelu!

5 Symetrie

6 Symetrie Typy symetrií: Osová Rotační Rovinná Periodická (translační)
Často se tyto případy symetrií vyskytují společně, např. rotační + zrcadlová, aj.

7 Osová Symetrie okolo centrální osy. Modelované jsou plochy v meridiánovém řezu těles. V systému ANSYS je plocha modelována v x-y globální rovině. Osa symetrie je vždy osa y a model leží v kladné polorovině +x.

8 Rotační Modelovaný je výřez tělesa.
Na hranici segmentu (v rovině řezu) jsou definované symetrické okrajové podmínky, uzly ležící v rovině symetrie zůstanou v této rovině.

9 Rovinná (zrcadlová) Jednotlivé segmenty jsou zrcadlově symetrické.
Na hranici segmentu (v rovině řezu) jsou definované symetrické okrajové podmínky, uzly ležící v rovině symetrie zůstanou v této rovině.

10 Periodická (translační)
Symetrie okolo rovin symetrie. Jednotlivé segmenty se opakují podle podélné osy. Na jedné hranici segmentu jsou definované symetrické okrajové podmínky, na druhé hranici pomocí vázaných posuvů (CP) je definovaná podmínka zachování rovinnosti řezu.

11 Symetrie – ANSYS® Classic a Workbench
V obou prostředích lze symetrii definovat pomocí okrajových podmínek přímo na vybranou plochu nebo čáru, zajišťujících deformaci v souladu se symetrií tělesa. Nebo využít definované „funkce“ – viz obrázky. V prostředí WB lze využít navíc „Symmetry Processing“

12 Symetrie – ANSYS® Classic a Workbench
V obou prostředích lze symetrii definovat pomocí okrajových podmínek přímo na vybranou plochu nebo čáru, zajišťujících deformaci v souladu se symetrií tělesa. Nebo využít předefinované „funkce“ – viz obrázky.

13 MKP 1 – Podklady do cvičení
ANTISYMETRIE MKP 1 – Podklady do cvičení


Stáhnout ppt "MKP 1 – Podklady do cvičení"

Podobné prezentace


Reklamy Google